ΓΔ: 902.04 0.24% Τζίρος: 72.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Να έρθουν οι πρόσφυγες από τη Μόρια στη Γερμανία ζητούν 10 δήμαρχοι

Ο δήμαρχος του Φράιμπουργκ επισημαίνει πως είναι τρομακτικό να βλέπεις την αποτυχία της Ευρώπης στο θέμα του προσφυγικού επί σειρά ετών.

Δέκα δήμαρχοι από την Γερμανία με κίνητρο τον ανθρωπισμό αλλά και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έστειλαν ανοιχτή επιστολή στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ όπου δηλώνουν διατεθειμένοι να φιλοξενήσουν τους χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν μείνει άστεγοι μετά την καταστροφή του καταυλισμού στη Μόρια.

Στη πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν πόλεις όπως το Γκέτιγκεν, το Φράιμπουργκ αλλά και μεγαλουπόλεις όπως το Ανόβερο και η Κολωνία. Ο δήμαρχος του Φράιμπουργκ, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) σημείωσε πως για να γίνει αυτό όμως, απαιτείται η έγκριση της κεντρικής κυβέρνησης, καθώς, με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, ένας δήμαρχος δεν μπορεί να αναλάβει μόνος του σχετική πρωτοβουλία.

Όπως ανέφερε στη ραδιοφωνική του συνέντευξη: «Δεν είναι η πρώτη κοινή έκκληση σε αυτή την κατεύθυνση, πριν από έξι μήνες είχαμε προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα, ξεκινώντας σχετικές διαπραγματεύσεις με τον υπουργό Εσωτερικών. Όπως λέγαμε και τότε είναι τρομακτικό να βλέπεις την αποτυχία της Ευρώπης σε αυτό το θέμα και μάλιστα επί σειρά ετών, κάποιος θα πρέπει να αναλάβει δράση. Τώρα όλοι εστιάζουν στη Μόρια, αλλά η Μόρια δεν είναι παρά ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα για ό,τι συμβαίνει και σε άλλους καταυλισμούς, για την όλη κατάσταση. Απλά στο συγκεκριμένο νησί η κατάσταση είναι πλέον τόσο δραματική, ώστε απαιτείται άμεση δράση με αίσθηση ευρωπαϊκής, αλλά και ανθρωπιστικής αλληλεγγύης».

Σύμφωνα με την DW, το αντεπιχείρημα της πολιτικής ηγεσίας είναι ότι η Γερμανία θέλει μεν να βοηθήσει, αλλά δεν μπορεί να αναλάβει μόνη της την επίλυση του προβλήματος και πιέζει για μία κοινή ευρωπαϊκή στάση.

Ο δήμαρχος του Φράιμπουργκ λέει ότι αυτό το επιχείρημα δεν είναι πειστικό, για πολλούς λόγους. «Κατ΄αρχάς, μετά από τόσα χρόνια στασιμότητας η επίκληση μίας κοινής ευρωπαϊκής λύσης ακούγεται πλέον ως απλή δικαιολογία. Μιλάμε για μία ΕΕ που έχει κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης! Πρέπει λοιπόν να αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Προφανώς δεν είναι εύκολο να πείσεις όλα τα κράτη-μέλη, αλλά αν βάλουμε τους αριθμούς σε μία λογική σειρά, βλέπουμε ότι έχουμε 12.000 ανθρώπους στη Μόρια και περίπου 175 δήμους και κοινότητες στη Γερμανία που δηλώνουν διατεθειμένοι να τους υποδεχθούν. Δηλαδή μιλάμε για είκοσι άτομα σε κάθε πόλη, δεν είναι καμία δραματική κατάσταση. Ο συνάδελφός μου Γκέοργκ Βίλυ στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας- πόλη με την οποία έχουμε αδελφοποιηθεί- έχει διατυπώσει και αυτός το ίδιο αίτημα απέναντι στην κυβέρνηση της Βιέννης, υπάρχουν σε πολλές χώρες δήμοι και κοινότητες με διάθεση να βοηθήσουν.»

Μέχρι στιγμής η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα υποδεχθεί 150 ανηλίκους από τη Μόρια, ενώ δέκα ευρωπαϊκές χώρες δηλώνουν πρόθυμες να δεχθούν συνολικά 400 προσφυγόπουλα. Ο Μάρτιν Χορν υπενθυμίζει ότι έχει εκλεγεί ως ανεξάρτητος υποψήφιος, που δεν ανήκει σε κανένα κόμμα και το τελευταίο που θέλει είναι να κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, αλλά, όπως επισημαίνει, αυτή η πρωτοβουλία δεν πείθει. «Κάποτε εργαζόμουν για το Συμβούλιο της Ευρώπης και, το 2016, είχα πάει πολλές φορές στη Σάμο», λέει ο 36χρονος δήμαρχος του Φράιμπουργκ. «Είδαμε τρομακτικές σκηνές. Την πρώτη μέρα που βρεθήκαμε στο νησί, έντεκα άνθρωποι πνίγηκαν λίγα μέτρα από την ακτή, φορούσαν αυτά τα ψεύτικα σωσίβια. Xρόνια ολόκληρα συνεχίζεται αυτό το κακό και η αντίδρασή μας είναι να μοιράσουμε τετρακόσια παιδιά σε δέκα χώρες;».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Στο Ανόβερο 31 άρρωστα προσφυγόπουλα από υπερπλήρεις ελληνικούς καταυλισμούς

Τον Μάρτιο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε συμφωνήσει να δεχτεί 243 άρρωστα παιδιά, τους γονείς και τα αδέλφια τους στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος βοήθειας. Μέχρι στιγμής, η Γερμανία έχει δεχτεί 465 πρόσφυγες, εκ των οποίων 99 άρρωστα παιδιά.
ΔΙΕΘΝΗ

Εκκλήσεις στη Γερμανία να σταματήσει τις απελάσεις μεταναστών

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας έχει ανακοινώσει πως δεν σχεδιάζει να σταματήσει τους επαναπατρισμούς των προσφύγων παρά την πανδημία ξεσηκώνοντας τις αντιδράσεις των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.