ΓΔ: 906.18 0.07% Τζίρος: 23.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:52:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ρεκόρ πενταετίας στις απολύσεις προσωπικού από τις τράπεζες

Η πανδημία και η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών επιταχύνει τις περικοπές. Από την αρχή του 2020 έχει ανακοινωθεί από μεγάλους τραπεζικούς ομίλους η περικοπή 63.785 θέσεων εργασίας.

Η επέλαση της πανδημίας αφήνει πίσω της αρκετές «πληγές» σχεδόν σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους με τις τράπεζες να μην εξαιρούνται. Βάσει υπολογισμών του Bloomberg, οι μειώσεις θέσεων εργασίας στις μεγάλες τράπεζες της υφηλίου αναμένεται ότι θα φθάσουν φέτος στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 5ετίας, καθώς καταγράφεται σημαντικός περιορισμός των δια ζώσης δραστηριοτήτων των πελατών, με μεγάλο ποσοστό να στρέφεται στο online banking προκειμένου να διεκπεραιώσει σχεδόν το σύνολο των συναλλαγών του.

 

Από την αρχή του 2020 έως και σήμερα έχει ανακοινωθεί η περικοπή 63.785 θέσεων εργασίας, γεγονός που ωθεί τους ειδικούς στην εκτίμηση ότι οι μειώσεις θα ξεπεράσουν τις 80.000 που ανακοινώθηκαν το 2019.  

Περισσότεροι από 30 χρηματοοικονομικοί όμιλοι - από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Ασία και την Αφρική – είτε έχουν προχωρήσει είτε έχουν ανακοινώσει περικοπές. Μάλιστα ο πραγματικός αριθμός είναι, πιθανόν, υψηλότερος, καθώς υπάρχει και το ενδεχόμενο αρκετοί εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε «αναστολή» τελικώς να μην επιστρέψουν ποτέ στη δουλειά τους.

Οι τράπεζες στις ανακοινώσεις τους τονίζουν την ανάγκη μείωσης των δαπανών για να αντισταθμίσουν το κόστος που «φορτώθηκαν» λόγω της πανδημίας, καθώς και τις δαπάνες για συμμόρφωση με αυστηρότερους κανονισμούς και επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία. Οι συνολικές καταργημένες θέσεις εργασίας από τις αρχές του 2014 ανέρχονται πλέον σε περίπου μισό εκατομμύριο. 

 

Την πρόθεσή της να προχωρήσει σε απολύσεις ανακοίνωσε πρόσφατα και η Citigroup, ενώ σε ανάλογες κινήσεις προχώρησαν στα τέλη του β’ τριμήνου οι Deutsche Bank και η HSBC, με την αμερικανική τράπεζα να δηλώνει ότι η μείωση α αφορά λιγότερο από το 1% του δυναμικού της σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο στα τέλη Ιουνίου έφθανε τους 204.000 υπαλλήλους.

Οι τράπεζες που εδρεύουν στην Ευρώπη, οι οποίες δεν ανέκαμψαν από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 τόσο γρήγορα όσο οι αντίστοιχες αμερικανικές έχουν ανακοινώσει πιο επιθετικά προγράμματα μείωσης θέσεων. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην HSBC, η οποία δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι θα μειώσει το εργατικό δυναμικό της κατά 35.000 στο πλαίσιο του προγράμματος περικοπής δαπανών συνολικού ύψους 4,5 δισ. δολαρίων.

Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η οικονομική αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την εύρεση θέσεων εργασίας στον τραπεζικό τομέα, ακόμη και για στελέχη που διαθέτουν πείρα και περγαμηνές. Αυτό γίνεται περισσότερο ορατό στη βρετανική αγορά και κυρίως στο City του Λονδίνου, με την εταιρεία McKinley να τονίζει σε πρόσφατη έρευνά της ότι οι «κενές» θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου κατά 39%. 

Η εικόνα στην Ελλάδα

Επί ελληνικού εδάφους, οι τραπεζικοί όμιλοι βρίσκονται εν τω μέσω των προσπαθειών τους να ξεπεράσουν τα προβλήματα που προκάλεσε η 10ετής κρίση χρέους, με την πανδημία να αποτελεί έναν ακόμη πονοκέφαλο που θα πρέπει να διαχειριστούν. 

Βάσει των στοιχείων που υπάρχουν και αφορούν το 2019  ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων στην Ελλάδα ανήλθε πέρυσι στους 36.727 από 39.383 το 2018 (ποσοστό μείωσης 6,7%) και 46.095 το 2015 (ποσοστό μείωσης 20,3% στην τετραετία). Την ίδια ώρα καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να υπάρξεi μείωση προσωπικού μέσω εθελουσίας εξόδου, κάτι το οποίο έπραξε πρόσφατα η Eurobank. 

Αυτό που είναι, πάντως, σαφές και δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο είναι το γεγονός ότι η αυξανόμενη χρήση της τεχνολογίας καθιστά σχεδόν βέβαιη την περαιτέρω μείωση θέσεων εργασίας. Όπως μάλιστα ανέφερε σε πρόσφατη έρευνά του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνίας Ελλάδος (ΣΕΠΕ), σχεδόν έξι στους δέκα καταναλωτές (57%), από 49% πριν από την COVID-19, δηλώνουν ότι προτιμούν τις διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζα της Ελλάδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Ελλάδος: Αδύνατο να γίνει πρόβλεψη για τα νέα «κόκκινα» δάνεια

Η ΤτΕ δεν αποκλείει νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω πανδημίας, τονίζει όμως ότι δεν μπορούν να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις. Επισημαίνει ότι απαιτούνται επιπλέον ενέργειες για τη μείωση των ΜΕΔ, χωρίς να προτείνει bad bank.