Φώτο: Shutterstock

ΕΕ: Θα υπάρξουν συνέπειες, εάν η Τουρκία ξεπεράσει τα όρια

Η Τουρκία διατηρεί τους υψηλούς τόνους, με τον υπουργό Άμυνας να υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει την αρμοδιότητα να βάζει ή να αλλάζει τους κανόνες, ή να διαμορφώνει σύνορα.

Το «στίγμα» πριν από τη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να δοθεί στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στις 21 Σεπτεμβρίου, όπως ανέφερε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η Τουρκία θα είναι βασικό θέμα συζήτησης, ενώ ψηλά στην ατζέντα θα είναι και η Κίνα. Επιπροσθέτως, θα συζητηθούν η Λευκορωσία, η Λιβύη και η Βενεζουέλα.

Όπως επεσήμανε ο αξιωματούχος «η ΕΕ καλεί την Τουρκία σε αποκλιμάκωση και αλλαγή στάσης», ενώ σημειώνει ότι «εάν η Τουρκία ξεπεράσει τα όρια θα υπάρξουν συνέπειες». Παράλληλα, τονίζει ότι «ο διάλογος είναι αυτός που μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις» και αναφέρει ότι αναμένεται να συζητηθούν συνολικά οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Ωστόσο, από την πλευρά της η Τουρκία διατηρεί τους υψηλούς τόνους, με τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, να υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει την αρμοδιότητα να βάζει ή να αλλάζει τους κανόνες, ή να διαμορφώνει σύνορα, σύμφωνα με το Anadolu.

Επίσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να επιβραδύνει την επίλυση των θεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου, βάζοντας προϋποθέσεις, ενώ η Τουρκία είναι υπέρ των συναντήσεων, ενώ αναφέρθηκε και στον Γάλλο πρόεδρο σημειώνοντας ότι ρίχνει βενζίνη στη φωτιά, δυσχεραίνοντας την επίλυση των προβλημάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

michel_EU
ΔΙΕΘΝΗ

Μισέλ: Θα αξιολογήσουμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας σύντομα

Ο Σάρλ Μισέλ χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα σχόλια του Ερντογάν εναντίον του Μακρόν και γι' αυτό το λόγο είπε «Αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές. Είναι απαράδεκτο».