ΓΔ: 2309.1 1.50% Τζίρος: 365.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
Οι ευρωπαϊκές σημαίες μπροστά σε κτίριο στις Βρυξέλλες, σύμβολο ενότητας και συνεργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΕΕ: Θα υπάρξουν συνέπειες, εάν η Τουρκία ξεπεράσει τα όρια

Η Τουρκία διατηρεί τους υψηλούς τόνους, με τον υπουργό Άμυνας να υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει την αρμοδιότητα να βάζει ή να αλλάζει τους κανόνες, ή να διαμορφώνει σύνορα.

Το «στίγμα» πριν από τη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να δοθεί στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στις 21 Σεπτεμβρίου, όπως ανέφερε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η Τουρκία θα είναι βασικό θέμα συζήτησης, ενώ ψηλά στην ατζέντα θα είναι και η Κίνα. Επιπροσθέτως, θα συζητηθούν η Λευκορωσία, η Λιβύη και η Βενεζουέλα.

Όπως επεσήμανε ο αξιωματούχος «η ΕΕ καλεί την Τουρκία σε αποκλιμάκωση και αλλαγή στάσης», ενώ σημειώνει ότι «εάν η Τουρκία ξεπεράσει τα όρια θα υπάρξουν συνέπειες». Παράλληλα, τονίζει ότι «ο διάλογος είναι αυτός που μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις» και αναφέρει ότι αναμένεται να συζητηθούν συνολικά οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Ωστόσο, από την πλευρά της η Τουρκία διατηρεί τους υψηλούς τόνους, με τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, να υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει την αρμοδιότητα να βάζει ή να αλλάζει τους κανόνες, ή να διαμορφώνει σύνορα, σύμφωνα με το Anadolu.

Επίσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να επιβραδύνει την επίλυση των θεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου, βάζοντας προϋποθέσεις, ενώ η Τουρκία είναι υπέρ των συναντήσεων, ενώ αναφέρθηκε και στον Γάλλο πρόεδρο σημειώνοντας ότι ρίχνει βενζίνη στη φωτιά, δυσχεραίνοντας την επίλυση των προβλημάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλία Μακρόν - Ερντογάν για Ουκρανία και Ιράν

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως συνομίλησε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την κατάπαυση του πυρός στο Ιράν και την Ουκρανία, τη σημασία της εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή και τον διάλογο ως κλειδί για περιφερειακή σταθερότητα.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν και Ερντογάν: συνομιλία για Ιράν και Ουκρανία

Ο Μακρόν δήλωσε ότι συζήτησε με τον Ερντογάν για την κατάπαυση πυρός στο Ιράν και την Ουκρανία, τονίζοντας τη σημασία διπλωματικής λύσης και σεβασμού της εκεχειρίας, ειδικά στη Μέση Ανατολή και τα Στενά του Ορμούζ.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα διαφυλάσσει τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα και η ΕΕ προστατεύουν τα σύνορά τους, απαντώντας σε ερώτηση του BBC για επαναπροωθήσεις μεταναστών. Υπογράμμισε ότι δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του 2015 και δεν θα επιτραπεί μαζική εισροή.
Συνάντηση αξιωματούχων γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Κεφαλογιάννης: Συνάντηση με τον Τούρκο πρέσβη στην Ελλάδα

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης συναντήθηκε με τον Τούρκο πρέσβη Ερτσιγιές, συζητώντας για την ενίσχυση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στη διαχείριση φυσικών καταστροφών, στο πλαίσιο και της σχετικής ευρωπαϊκής πολιτικής.
Ομιλητής σε βήμα πολιτικής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκαλάς: Να καταδικαστεί από την ΕΕ η παράνομη πρακτική της Τουρκίας

Ο Κώστας Τσουκαλάς τόνισε στον ΣΚΑΪ πως η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην Κύπρο και ζήτησε σαφή καταδίκη από την ΕΕ. Άσκησε κριτική στη ΝΔ για τη στάση της και χαρακτήρισε αποτυχημένη τη διαχείριση ακρίβειας από την κυβέρνηση.
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Φιντάν - Κος για Κυπριακό, Τελωνειακή Ένωση και βίζες Σένγκεν

Στην Άγκυρα συναντήθηκαν ο ΥΠΕΞ Τουρκίας Χακάν Φιντάν και η Επίτροπος Κος, συζητώντας για το Κυπριακό, την Τελωνειακή Ένωση και τη Σένγκεν, με στόχο τη συνέχιση των πρωτοβουλιών εμπιστοσύνης, όπως τόνισαν σε κοινή δήλωση.