Φώτο: Shutterstock

Ισπανία: Ποινές φυλάκισης από 9 έως 13 χρόνια στους Καταλανούς πολιτικούς

Με ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από 9 έως 13 χρόνια τιμώρησε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας τους 9 Καταλανούς πολιτικούς που ήταν φυλακισμένοι για τον ρόλο τους στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας το 2017.

Καταδικαστική ήταν η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας για τους 9 Καταλανούς πολιτικούς που κρατούνται στη φυλακή με τις κατηγορίες για το έγκλημα της στάσης, αλλά και παράλληλα για το αδίκημα της διασπάθισης χρήματος.

Συγκεκριμένα, στους εννέα Καταλανούς ηγέτες επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης μεταξύ 9 και 13 ετών για τον ρόλο τους στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Καταλονίας το 2017.

Τρεις άλλοι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι ανυπακοής, αλλά δεν θα εκτίσουν ποινές φυλάκισης. Οι 12 πολιτικοί και ακτιβιστές αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες.

Η εισαγγελία ζήτησε μέχρι 25 χρόνια φυλάκισης για τον πρώην αναπληρωτή πρόεδρο της καταλανικής Τζενεραλιτάτ (προεδρία) Οριόλ Τζουνκέρας.

Αναλυτικότερα, οι δικαστές συμφώνησαν να καταδικάσουν για το έγκλημα της στάσης, σε συνδυασμό με αυτό της διασπάθισης δημοσίου χρήματος, τον πρώην αναπληρωτή πρόεδρο της καταλανικής Τζενεραλιτάτ (προεδρία) Οριόλ Τζουνκέρας, και τους πρώην συμβούλους (υπουργούς) Τζόρδι Τουρούλ, Τζουζέπ Ρουλ, Ραούλ Ρομέβα και Ντολόρς Μπάσα.

Για τους επικεφαλής των αυτονομιστικών πολιτικών οργανώσεων ANC και Ómnia Τζόρδι Σάντσεθ και Τζόρδι Κισάρτ, καθώς και για την πρώην πρόεδρο του Καταλανικού Κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαδέλ, το δικαστήριο εξέδωσε καταδικαστική ποινή, αλλά όχι σε συνδυασμό με τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος, καθώς κρίθηκε πως αυτοί δεν είχαν ευθύνες για τη διαχείριση κονδυλίων που χρησιμοποιήθηκαν για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου 2017, το οποίο είχε κριθεί παράνομο.

Η καταδίκη των Καταλανών πολιτικών, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου στην Ισπανία για την αναμέτρηση της 10ης Νοεμβρίου, είναι αναμενόμενο να πυροδοτήσει μεγάλες κινητοποιήσεις στην Καταλονία, οι οποίες ήδη έχουν ανακοινωθεί και προετοιμασθεί όλη την προηγούμενη εβδομάδα εν αναμονή της έκδοσης της απόφασης και οι οποίες θα κορυφωθούν στην γενική απεργία που έχει προκηρυχθεί για την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Μαδρίτη σταματά τους εμβολιασμούς για 2 εβδομάδες, τα εμβόλια τελειώνουν

Η περιφέρεια της Μαδρίτης έχει εμβολιάσει ήδη 180.000 ανθρώπους αφότου ξεκίνησε η εμβολιαστική εκστρατεία, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει να εμβολιάσει περίπου 2,5 εκατ. έως τέλη Φεβρουαρίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Ποινικές έρευνες στην Ισπανία για χιλιάδες θανάτους σε οίκους ευγηρίας

Σχεδόν 43.000 τρόφιμοι οίκων ευγηρίας και φροντίδας πέθαναν από τη νόσο covid-19 ή υπάρχουν υποψίες ότι πέθαναν από αυτή το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου, κατά το πρώτο κύμα, δηλαδή, της πανδημίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.