Φώτο: Shutterstock

Ολλανδία: Μπροστά στο δεύτερο κύμα της επιδημίας, υιοθετείται η χρήση μάσκας

Η μάσκα, την οποία οι υγειονομικές αρχές της Ολλανδίας αγνοούσαν μέχρι τώρα και τη θεωρούσαν αντιπαραγωγική, πλέον «συστήνεται έντονα» στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Αφού η Ολλανδία ακολούθησε διαφορετική στάση στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού υιοθετώντας πολύ πιο χαλαρά περιοριστικά μέτρα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο και τους Ευρωπαίους γείτονές της, τελικά αναγκάστηκε να στραφεί στη χρήση μάσκας και να λάβει μια σειρά άλλων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπίσει «το δεύτερο κύμα» της covid-19.

Η μάσκα, την οποία οι υγειονομικές αρχές της Ολλανδίας αγνοούσαν μέχρι τώρα και τη θεωρούσαν αναποτελεσματική και αντιπαραγωγική, πλέον «συστήνεται έντονα» στους κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως καταστήματα, μουσεία, σταθμοί και αεροδρόμια.

Σε έναν εμπορικό δρόμο της Χάγης, δύο βήματα από το κοινοβούλιο, η αλλαγή είναι αξιοσημείωτη: Οι μάσκες έκαναν την εμφάνισή τους στον δημόσιο χώρο.

«Τη βρίσκω άβολη, αλλά τη φοράω διότι δεν θέλω ένα lockdown», εξήγησε η Μαρία Χούβελινγκ, καθηγήτρια ειδικής αγωγής, 48 ετών, η οποία θα ήθελε η χρήση μάσκας να γίνει υποχρεωτική «προκειμένου να μην εξαπλωθεί κι άλλο ο ιός». 

Στην Ολλανδία πλέον απαγορεύεται να δέχεται κανείς περισσότερους από τέσσερις ανθρώπους στο σπίτι του ή να παρακολουθήσει στο γήπεδο μια αθλητική διοργάνωση.

Εξάλλου τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείνουν στις 22:00, την ώρα με την περισσότερη κίνηση, καταγγέλλει με «ένα αίσθημα αδικίας” ο Μπας Σβίλενς που διαθέτει δύο χώρους εστίασης στη Χάγη. «Όλος ο χώρος της εστίασης περνά μια δύσκολη χρονιά. Και δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε» στη συνέχεια, πρόσθεσε.

Από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ολλανδία έχουν καταγραφεί 117.551 κρούσματα και 6.393 θάνατοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση βασιζόταν κυρίως στην τηλεργασία και την τήρηση της απόστασης του 1,5 μέτρου για να αντιμετωπίσει την covid-19 και όχι στο κλείσιμο των καταστημάτων ή στη χρήση μάσκας, η οποία είναι υποχρεωτική μόνο στα μέσα μεταφοράς.

Όμως μπροστά στην έκρηξη των κρουσμάτων ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ζήτησε την Τετάρτη από τους συμπατριώτες του να φορούν μάσκα «σχεδόν παντού όπου δεν μπορούμε να δούμε τον ουρανό» στη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο. Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη στην ολλανδική κάτω βουλή πολλά κόμματα ζήτησαν να ανακοινωθούν οδηγίες που θα ισχύουν για όλη τη χώρα.

Ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός όμως αρνήθηκε να καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους, πέρα από τα μέσα μεταφοράς, προτιμώντας να αφήσει την πρωτοβουλία τους καταστηματάρχες να αρνούνται την είσοδο στους πελάτες που δεν φορούν μάσκα.

Με αυτό τον τρόπο ο Ρούτε υπέκυψε στις πιέσεις που του ασκούν κάποιοι πολιτικοί και αυξανόμενη μερίδα της κοινής γνώμης να λάβει πιο αυστηρά μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού, αν και ο ίδιος παραμένει επιφυλακτικός: «Δεν είναι ότι στην Ισπανία ή τη Γαλλία δούλεψαν (τα μέτρα)», κατήγγειλε πρόσφατα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αυστηρότερα μέτρα στην Ολλανδία ανακοίνωσε ο Ρούτε

Τους τελευταίους μήνες, η Ολλανδία υιοθέτησε πιο ελαφρά μέτρα σε σχέση με τις γειτονικές χώρες, αλλά έχει πληγεί σκληρά από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, καταγράφοντας ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης στην Ευρώπη.