ΓΔ: 907.08 0.85% Τζίρος: 81.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Bloomberg: Το NATO να βάλει την Τουρκία σε «καραντίνα»

Το διεθνές πρακτορείο Bloomberg ζητεί να λάβει η Δύση άμεσα και σκληρά μέτρα κατά της Τουρκίας, περιορίζοντας στο ελάχιστο δυνατό τη συμμετοχή της χώρας στο NATO.

Με ένα εξαιρετικά σκληρό, για την Τουρκία, κύριο άρθρο του, το πρακτορείο Bloomberg ζητά από τις κυβερνήσεις της Δύσης να κάνουν περισσότερα για να σταματήσουν την επίθεση της Τουρκίας στην Συρία, υπογραμμίζοντας ότι, αν και δεν προβλέπεται διαδικασία απομάκρυνσης μέλους από το NATO, θα πρέπει να μπει η Τουρκία από τους συμμάχους σε καθεστώς ιδιότυπης «καραντίνας».

 

Όπως τονίζεται στο άρθρο, τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη δεν είναι αρκετά για να σταματήσουν την εισβολή της Τουρκίας από το να προκαλέσει μια ανθρωπιστική καταστροφή. Η συμπεριφορά της Τουρκίας απομακρύνει κάθε ελπίδα ότι μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο σύμμαχο της Δύσης, υπογραμμίζεται.

«Εδώ και χρόνια, η Τουρκία έχει αποδείξει ότι οι αξίες της και ο τρόπος που βλέπει τον κόσμο είναι αντίθετες στις αξίες της Δυτικής Συμμαχίας. Η αγορά ρωσικών αμυντικών συστημάτων θα έπρεπε να έχει αποτελέσει τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, αλλά οι ΗΠΑ και η Ευρώπη εξακολούθησαν να ελπίζουν ότι η Τουρκία θα μπορούσε να επιστρέψει στο μαντρί. Τώρα θα πρέπει να αποδεχθούν την πραγματικότητα», τονίζει το πρακτορείο.

Το Bloomberg προτείνει να γίνουν γρήγορες κινήσεις από τους συμμάχους, για να περιορισθεί ο ρόλος της Τουρκίας στο NATO. Ένα ισχυρό σήμα θα δινόταν, αν οι ΗΠΑ απέσυραν τις πυρηνικές κεφαλές από την Τουρκία, ενώ θα πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο τα νατοϊκά αεροσκάφη και οι στρατιωτικές δυνάμεις που παραμένουν στη χώρα, ενώ θα πρέπει να μειωθεί δραστικά και η ανταλλαγή πληροφοριών. Η Συμμαχία θα πρέπει, όπως τονίζεται, να κάνει δεκτά τα αιτήματα της Ελλάδας για ναυτική υποστήριξη, ώστε να υπάρχει προετοιμασία για το ενδεχόμενο να αφήσει μεγάλο αριθμό προσφύγων η Τουρκία να κατευθυνθούν στην Ευρώπη, όπως έχει απειλήσει ο Ερντογάν.

Η Δύση θα πρέπει να τεθεί επικεφαλής των διεθνών προσπαθειών για να υποστηριχθούν οι Κούρδοι και να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια μεγάλης κλίμακας στους πρόσφυγες, προτείνει το διεθνές πρακτορείο. Το αμερικανικό Κογκρέσο θα πρέπει όχι μόνο να επιβάλει κυρώσιες στην Τουρκία, αλλά και να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να υποχρεώσει τον Τραμπ να ανακαλέσει την άστοχη απόφασή του να δώσει τέλος στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Συρία.

Ακόμη και αν ληφθούν όλα αυτά τα μέτρα, καταλήγει το άρθρο, «η ζημιά θα έχει γίνει. Με απόλυτη επιπολαιότητα, ο Τραμπ δημιούργησε χάoς σε μια χώρα που είχε υποστεί αρκετό πόλεμο και βάσανα. Ο περιορισμός των επιπτώσεων είναι το καλύτερο που μπορεί ο κόσμος να ελπίζει».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Δεν μπορεί να αποφασιστεί θετική ατζέντα στις σχέσεις με την Τουρκία

«Aπό τη μία την εκτροπή της Τουρκίας με την αξίωση για λύση κρατών και από την άλλη πως με ανάλογες θέσεις, δεν θεωρώ ότι μπορεί να συζητηθεί ή να αποφασιστεί η θετική ατζέντα στις σχέσεις Τουρκίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης», δηλώνει ο Νίκος Αναστασιάδης.
turkey-lockdown
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία χαλαρώνει από αύριο τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η χώρα θα αρχίσει να χαλαρώνει σταδιακά το lockdown που επιβλήθηκε πριν δυόμιση εβδομάδες και θα άρει ακόμη περισσότερο τους περιορισμούς τον Ιούνιο.
ΔΙΕΘΝΗ

Κοντά σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα, συνεχής «αιμορραγία» κεφαλαίων

Η πρόσφατη πτώση της λίρας έφερε ξανά στο προσκήνιο τη συρρίκνωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Τουρκίας καθώς και την κεντρική τράπεζά της, η οποία διστάζει να συσφίξει την πολιτική της παρά την αύξηση του πληθωρισμού.
ΔΙΕΘΝΗ

Γιόχανσον: Η ΕΕ χρειάζεται να δουλέψει τη σχέση της με την Τουρκία

Η Ευρωπαία Επίτροπος μιλώντας για το πόσο έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια οι μεταναστευτικές ροές, τόνισε ότι σήμερα πια η πλειοψηφία όσων έρχονται παράνομα στην Ευρώπη, δεν δικαιούνται προστασίας και πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους.