Φώτο: Shutterstock

Bloomberg: Το NATO να βάλει την Τουρκία σε «καραντίνα»

Το διεθνές πρακτορείο Bloomberg ζητεί να λάβει η Δύση άμεσα και σκληρά μέτρα κατά της Τουρκίας, περιορίζοντας στο ελάχιστο δυνατό τη συμμετοχή της χώρας στο NATO.

Με ένα εξαιρετικά σκληρό, για την Τουρκία, κύριο άρθρο του, το πρακτορείο Bloomberg ζητά από τις κυβερνήσεις της Δύσης να κάνουν περισσότερα για να σταματήσουν την επίθεση της Τουρκίας στην Συρία, υπογραμμίζοντας ότι, αν και δεν προβλέπεται διαδικασία απομάκρυνσης μέλους από το NATO, θα πρέπει να μπει η Τουρκία από τους συμμάχους σε καθεστώς ιδιότυπης «καραντίνας».

 

Όπως τονίζεται στο άρθρο, τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη δεν είναι αρκετά για να σταματήσουν την εισβολή της Τουρκίας από το να προκαλέσει μια ανθρωπιστική καταστροφή. Η συμπεριφορά της Τουρκίας απομακρύνει κάθε ελπίδα ότι μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο σύμμαχο της Δύσης, υπογραμμίζεται.

«Εδώ και χρόνια, η Τουρκία έχει αποδείξει ότι οι αξίες της και ο τρόπος που βλέπει τον κόσμο είναι αντίθετες στις αξίες της Δυτικής Συμμαχίας. Η αγορά ρωσικών αμυντικών συστημάτων θα έπρεπε να έχει αποτελέσει τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, αλλά οι ΗΠΑ και η Ευρώπη εξακολούθησαν να ελπίζουν ότι η Τουρκία θα μπορούσε να επιστρέψει στο μαντρί. Τώρα θα πρέπει να αποδεχθούν την πραγματικότητα», τονίζει το πρακτορείο.

Το Bloomberg προτείνει να γίνουν γρήγορες κινήσεις από τους συμμάχους, για να περιορισθεί ο ρόλος της Τουρκίας στο NATO. Ένα ισχυρό σήμα θα δινόταν, αν οι ΗΠΑ απέσυραν τις πυρηνικές κεφαλές από την Τουρκία, ενώ θα πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο τα νατοϊκά αεροσκάφη και οι στρατιωτικές δυνάμεις που παραμένουν στη χώρα, ενώ θα πρέπει να μειωθεί δραστικά και η ανταλλαγή πληροφοριών. Η Συμμαχία θα πρέπει, όπως τονίζεται, να κάνει δεκτά τα αιτήματα της Ελλάδας για ναυτική υποστήριξη, ώστε να υπάρχει προετοιμασία για το ενδεχόμενο να αφήσει μεγάλο αριθμό προσφύγων η Τουρκία να κατευθυνθούν στην Ευρώπη, όπως έχει απειλήσει ο Ερντογάν.

Η Δύση θα πρέπει να τεθεί επικεφαλής των διεθνών προσπαθειών για να υποστηριχθούν οι Κούρδοι και να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια μεγάλης κλίμακας στους πρόσφυγες, προτείνει το διεθνές πρακτορείο. Το αμερικανικό Κογκρέσο θα πρέπει όχι μόνο να επιβάλει κυρώσιες στην Τουρκία, αλλά και να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να υποχρεώσει τον Τραμπ να ανακαλέσει την άστοχη απόφασή του να δώσει τέλος στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Συρία.

Ακόμη και αν ληφθούν όλα αυτά τα μέτρα, καταλήγει το άρθρο, «η ζημιά θα έχει γίνει. Με απόλυτη επιπολαιότητα, ο Τραμπ δημιούργησε χάoς σε μια χώρα που είχε υποστεί αρκετό πόλεμο και βάσανα. Ο περιορισμός των επιπτώσεων είναι το καλύτερο που μπορεί ο κόσμος να ελπίζει».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Πάνω από 600 συλλήψεις σε «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση

Έγιναν έφοδοι σε διευθύνσεις σε 42 επαρχίες και πόλεις της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια των οποίων κατασχέθηκαν πιστόλια, τουφέκια, έγγραφα της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης και ψηφιακό υλικό.
ΔΙΕΘΝΗ

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει την Τουρκία για τα Βαρώσια

Το ΕΚ καταδικάζει «τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στα Βαρώσια» και προειδοποιεί ότι «το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων υπονομεύει τις προοπτικές για επίλυση του Κυπριακού, βαθαίνει τη διαίρεση και εδραιώνει τη μόνιμη διχοτόμηση».
ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα δεν περιμένει κυρώσεις από τον Μπάιντεν για τους S-400

Η Τουρκία βασιζόταν στις καλές προσωπικές σχέσεις ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Τραμπ για να εξομαλύνει τις διενέξεις, όμως ο Μπάιντεν αναμένεται ότι θα είναι πιο σκληρός με την Τουρκία όσον αφορά την εξωτερική και την αμυντική πολιτική.
ΔΙΕΘΝΗ

Την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία υπερψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο

Πρόκειται για σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που στέλνει μήνυμα στους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι στις 11 Δεκεμβρίου αναμένεται να λάβουν αποφάσεις εναντίον της τουρκικής προκλητικότητας.