Φώτο: Shutterstock

Άρχισε τις δοκιμές ρωσικών πυραύλων S- 400 η Τουρκία

Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία είχε εκδώσει αναγγελίες που περιόριζαν τη χρήση του εναέριου χώρου και των υδάτων στα ανοικτά των παραλίων ώστε να επιτραπούν δοκιμαστικές εκτοξεύσεις.

Ένας πύραυλος εκτοξεύθηκε στον ουρανό σήμερα από την ακτή της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, όπου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αναμενόταν να προβούν σε δοκιμές των ρωσικής κατασκευής αμυντικών συστημάτων S-400, σύμφωνα με ένα τοπικό βίντεο που περιήλθε στο Reuters.

Το βίντεο, που έχει τραβηχτεί στην παραλιακή πόλη Σινώπη, δείχνει μια στενή στήλη καπνού να υψώνεται στον γαλανό ουρανό. Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία είχε εκδώσει αναγγελίες που περιόριζαν τη χρήση του εναέριου χώρου και των υδάτων στα ανοικτά των παραλίων ώστε να επιτραπούν δοκιμαστικές εκτοξεύσεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, ο Ερντογάν είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνίας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Περιοχές στη Μαύρη Θάλασσα έχει δεσμεύσει χθες το βράδυ με NAVTEX και NOTAM για να κάνει η Τουρκία στα μέρη αυτά όπου είχαν μεταφερθεί την περασμένη εβδομάδα οι  S-400 τις πρώτες δοκιμές των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκφράσει τις ανησυχίες του για τις αναφορές ότι η Τουρκία σκοπεύει να πραγματοποιήσει δοκιμές του ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400 στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας. «Συνεχίζουμε να αντιτασσόμαστε σθεναρά στην αγορά του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία και ανησυχούμε βαθιά για τις αναφορές ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της να θέσει σε λειτουργία το S-400», έχει δηλώσει εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η αναστολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35, ως απάντηση στην εξαγορά S-400, σηματοδότησε τη σοβαρότητα με την οποία η κυβέρνηση προσεγγίζει αυτό το ζήτημα», είχε προσθέσει η εκπρόσωπος, προσθέτοντας: «Συνεχίζουμε να τονίζουμε στα υψηλότερα επίπεδα ότι η αγορά των S-400 παραμένει σημαντικό εμπόδιο στη διμερή σχέση και στο ΝΑΤΟ. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν και οι ανώτεροι αξιωματούχοι του κατανοούν τη θέση μας».

Αν επαληθευθεί πως έγιναν δοκιμές των S-400, μπορεί να υπάρξει ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αντιτίθενται κατηγορηματικά στην αγορά εκ μέρους της Άγκυρας όπλων από τη Μόσχα επειδή οι ΗΠΑ θεωρούν πως θέτουν σε κίνδυνο κοινά αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ. Μάλιστα η απόφαση της  Τουρκίας να προμηθευτεί τους ρωσικούς S-400 αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία τριβής με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η Ουάσιγκτον, μάλιστα, έχει επανειλημμένως καλέσει την Άγκυρα να εγκαταλείψει τους αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Η τουρκική πλευρά έχει απορρίψει τις αμερικανικές εκκλήσεις, με αποτέλεσμα η Ουάσινγκτον να απαντήσει πέρυσι αναστέλοντας τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα του μαχητικού αεροπλάνου F-35 και έχει απειλήσει με κυρώσεις, για τις οποίες έχει ψηφίσει σχετικό νομοσχέδιο το Κογκρέσο, αλλά δεν τις έχει ενεργοποιήσει ο πρόεδρος Τραμπ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα δεν περιμένει κυρώσεις από τον Μπάιντεν για τους S-400

Η Τουρκία βασιζόταν στις καλές προσωπικές σχέσεις ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Τραμπ για να εξομαλύνει τις διενέξεις, όμως ο Μπάιντεν αναμένεται ότι θα είναι πιο σκληρός με την Τουρκία όσον αφορά την εξωτερική και την αμυντική πολιτική.