Φωτο: Shutterstock

Ερσίν Τατάρ και Ερντογάν οι μεγάλοι νικητές στις εκλογές των Τουρκοκυπρίων

Ο Ε. Τατάρ έλαβε ποσοστό 51.74% έναντι 48.26% του Μουσταφά Ακιντζί. Η καταμέτρηση ολοκληρώθηκε και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν με το 100% των εκλογικών τμημάτων να έχουν καταμετρηθεί.

Ο Ερσίν Τατάρ είναι ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων. Ο Ε. Τατάρ έλαβε ποσοστό 51.74% έναντι 48.26% του Μουσταφά Ακιντζί. Η καταμέτρηση ολοκληρώθηκε και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν με το 100% των εκλογικών τμημάτων να έχουν καταμετρηθεί.

Όπως μεταδίδει η κυπριακή εφημερίδα Πολίτης, ο Ερσίν Τατάρ απευθυνόμενος στους οπαδούς του στην κατεχόμενη Λευκωσία μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, ευχαρίστησε όλους τους άλλους υποψήφιους που «συνέβαλαν σε αυτή την εξέταση δημοκρατίας» και όλους τους υποψήφιους που εξέφρασαν στήριξη προς τον ίδιο. Ισχυρίστηκε ότι ενώ βιώθηκαν πολύ μεγάλα προβλήματα κατά την διαδικασία της πανδημίας, στα κατεχόμενα δεν υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού.

Σημειώνοντας ότι διεξήγαγαν «πολύ πολύτιμες εργασίες» στην «κυβέρνηση» συνασπισμού  του UBP με το Κόμμα του Λαού (ΗΡ), ο Τατάρ ευχαρίστησε τον Κουτρέτ Όζερσαϊ και την Τουρκία που τους παρείχε μεγάλη βοήθεια όταν αντιμετώπιζαν προβλήματα «δημοσιονομικά». Ο Τατάρ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν και τον Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι και επέκρινε «όσους είπαν κουβέντες για την Τουρκία χρησιμοποιώντας την ως υλικό» στην «προεκλογική» εκστρατεία.

Μέσω twitter ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη τον Ερσίν Τατάρ για την νίκη του. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Τουρκίας έγραψε: «Συγχαίρω τον κ. Ersin Tatar, ο οποίος εξελέγη Πρόεδρος της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», εκ μέρους μου και του Τουρκικού Έθνους. Η Τουρκία, ανέφερε θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθεια για την Κύπρο και τα δικαιώματα του λαού», πρόσθεσε, ώστε να διατηρηθεί στο νησί η νομιμότητα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Δεύτερος γύρος εκλογών στα κατεχόμενα

Μουσταφά Ακιντζί και Ερσίν Τατάρ διεκδικούν το χρίσμα του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων με τον πρώτο να υποστηρίζει την λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τον δεύτερο την λύση των δύο κρατών.
ΔΙΕΘΝΗ

Πομπέο: Προκλητική κίνηση και ασύμφωνη με τον ΟΗΕ το άνοιγμα των Βαρωσίων

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε βαθιά ανησυχία και σημείωσε ότι μια τέτοια κίνηση είναι προκλητική και ασύμφωνη με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δεν ευνοεί την επιστροφή στις συνομιλίες για διευθέτηση.
ΔΙΕΘΝΗ

Χριστοδουλίδης: Είμαι έτοιμος να καθίσω στο ίδιο τραπέζι με τον Τσαβούσογλου

Για το ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία σε αυτό το σχεδιασμό του αγωγού East Med, ο κος Χριστοδουλίδης επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Δεν αποκλείουμε την Τουρκία και ούτε κινούμαστε σε μια αντιτουρκική λογική.