ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Ο Μακρόν κρατάει κλειστή την πόρτα της ΕΕ σε Αλβανία και Β. Μακεδονία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν δεν δείχνει να μεταπείθεται παρά την έκκληση του Ζ. Ζάεφ και σημειώνει οτι είναι πολύ νωρίς για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Αλβανίας και της Β. Μακεδονίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως κατά την άποψή του είναι πολύ νωρίς να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, εντούτοις αναγνώρισε πως οι δύο χώρες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις.

«Μοιράζομαι το ίδιο γεωπολιτικό και στρατηγικό όραμα με την Γερμανίδα καγκελάριο, θέλω να στείλω ένα θετικό μήνυμα σε αυτούς τους ηγέτες, αλλά εξετάζοντας αυτό σοβαρά με οδηγεί να τους πω: αυτή τη στιγμή είμαστε εμείς που χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο χρόνο να κάνουμε τα πράγματα με σειρά», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Νωρίτερα ο Ζ. Ζάεφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μαζί με τον επίτροπο Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, έκανε έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να εγκρίνουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αγαπητοί ηγέτες μη σβήσετε τα λαμπερά αστέρια που προσπαθούμε να φτάσουμε. Μη γίνετε τα εμπόδια μας, αλλά γίνετε οι ήρωές μας. Για μας η ευρωπαϊκή πορεία είναι μοναδική, δεν υπάρχει εναλλακτική»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Το Βέλγιο ανέκοψε ρωσικό πετρελαιοφόρο με συνδρομή της Γαλλίας

Οι βελγικές ειδικές δυνάμεις αναχαίτισαν στη Βόρεια Θάλασσα ρωσικό δεξαμενόπλοιο του «σκιώδους στόλου». Το πλοίο θα συλληφθεί μόλις φτάσει στο λιμάνι του Ζέεμπρίγκε, με συμβολή και της Γαλλίας.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Β. Μακεδονία: Υποστήριξη σε ΗΠΑ και Ισραήλ στις κινήσεις κατά του Ιράν

Η Βόρεια Μακεδονία εξέφρασε στήριξη στις ΗΠΑ και το Ισραήλ για τις ενέργειές τους κατά του Ιράν, τονίζοντας ότι η αποτροπή και η σταθερότητα είναι αναγκαίες όταν υπάρχουν απειλές, ενώ η διπλωματία παραμένει προτεραιότητα.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μακρόν ζητά άμεση συνεδρίαση του ΣΑ ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε άμεσα τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ λόγω της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή και τόνισε τη σημασία της διεθνούς ασφάλειας και διαλόγου με το Ιράν.
Άδειος Πύργος του Άιφελ
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Προτεραιότητα η προστασία πολιτών & δυνάμεων σε Εγγύς και Μέση Ανατολή

Η Αλίς Ρουφό τόνισε πως προτεραιότητα της Γαλλίας είναι η προστασία πολιτών και στρατιωτικών στη Μέση Ανατολή, αναφέροντας εγρήγορση μετά από προληπτική ενημέρωση για χτύπημα και αμερικανική ανάπτυξη στην περιοχή.
Γαλλική σημαία Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Σεζάρ 2026: Θρίαμβος Ταρντιέ, τιμή στον Τζιμ Κάρεϊ από τη Γαλλία

Η ταινία "The Ties That Bind Us" της Καρίν Ταρντιέ αναδείχθηκε Καλύτερη Ταινία στα Βραβεία Σεζάρ, ενώ ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ βραβεύτηκε για τη σκηνοθεσία της «Nouvelle Vague». Πρωταγωνιστεί η Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι.