ΓΔ: 895.71 0.06% Τζίρος: 41.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Υψηλή κερδοφορία για Apple, Google, Facebook, Amazon

Ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών τα έσοδα των κολοσσών της τεχνολογίας. Η Amazon αναμένει ισχυρές πωλήσεις στην εορταστική περίοδο ενώ η Apple σημείωσε απογοητευτικά έσοδα από τα iPhones.

Ισχυρά μεγέθη και αύξηση των εσόδων που ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών ανακοίνωσαν οι κολοσσοί της τεχνολογίας, με την Alphabet να ξεπερνά το σοκ του β' τριμήνου που είχε σημειώσει πτώση εσόδων για πρώτη φορά στην ιστορία της, ενώ η Amazon αναδεικνύεται στους μεγάλους ωφελημένους της πανδημίας.

Το Facebook κατάφερε να ξεπεράσει τις προβλέψεις των αναλυτών για τα έσοδα του, ενώ είδε και τους ενεργούς χρήστες στις πλατφόρμες του να αυξάνονται παγκοσμίως παρά την μείωση των χρηστών σε ΗΠΑ και Καναδά. Χαμηλότερα κατά 1 δισ. δολάρια ήταν τα έσοδα της Apple από τις πωλήσεις των iPhone, με την εταιρεία να μην δίνει guidance για τα αποτελέσματα του τρέχοντος τριμήνου.

Alphabet: Αντεπίθεση μετά το δεύτερο τρίμηνο

Μετά το δεύτερο τρίμηνο, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Alphabet είχε καταγράψει μείωση εσόδων, η μητρική της Google ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το γ’ τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα της Alphabet διαμορφώθηκαν στα 46,17 δισ. δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 42,90 δισ. δολάρια. Η άνοδος της διαφημιστικής δαπάνης οδήγησε την εταιρεία να καταγράψει διαφημιστικά έσοδα ύψους 37,10 δισ. δολάρια, έναντι 33,80 δισ. δολαρίων την ίδια περίοδο πέρσι.

Τα κέρδη της εταιρείας ανά μετοχή διαμορφώνονται στα 16,40 δολάρια., έναντι 11,29 δολάρια τα οποία ανέμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με έρευνα της Refinitiv. Στις ηλεκτρονικές μετασυνεδριακές συναλλαγές, η μετοχή της Alphabet σημειώνει άνοδο κατά 9%.

Amazon: Από τους ωφελημένους της πανδημίας

Η Amazon στο γ’ τρίμηνο του 2020 σημείωσε διψήφια αύξηση εσόδων σε ετήσια βάση που ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών, καθώς ο κολοσσός είναι από τους ωφελημένους της πανδημίας και της σύστασης των κυβερνήσεων να μένουν οι πολίτες στο σπίτι τους. Τα έσοδα έφθασαν τα 96,15 δισ. δολ. έναντι προβλέψεων για 92,7 δισ. δολ.

Σύμφωνα με την Amazon, οι πωλήσεις στο τελευταίο τρίμηνο θα κινηθούν μεταξύ 112 και 121 δισ. δολ., σε επίπεδα ανάπτυξης 28% έως 38% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Οι αναλυτές αναμένουν έσοδα της τάξης των 112,3 δισ.

Παράλληλα αναμένεται αύξηση της ζήτησης την περίοδο των γιορτών. «Βλέπουμε περισσότερους πελάτες από ποτέ να σπεύδουν να αγοράσουν πρόωρα δώρα εν όψει των εορτών, ένα ακόμη σημάδι για μια εντελώς πρωτόγνωρη εορταστική περίοδο», ανέφερε ο CEO της Amazon, Τζέφ Μπέζος. Πλέον, η εταιρεία διαθέτει 1,12 εκατ. υπαλλήλους με συμβάσεις αορίστου χρόνου ανά τον κόσμο, αριθμός αυξημένος κατά 50% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.

Η Amazon Web Services κατέγραψε έσοδα 11,6 δισ. δολαρίων στο τρίμηνο σημειώνοντας άνοδο 29% σε ετήσια βάση, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 3,54 δισ. δολαρίων έναντι εκτιμήσεων για 3,45 δισ. δολάρια

Τα κέρδη της εταιρείας ανά μετοχή διαμορφώνονται σε 12,37 δολάρια έναντι 7,41 δολάρια ανά μετοχή τα οποία ανέμεναν αναλυτές σε έρευνα της Refinitiv. Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά την συνεδρίαση η μετοχή της Amazon υποχωρούσε κατά 1,5%.

Facebook: Μειώθηκαν οι χρήστες σε ΗΠΑ και Καναδά, αύξηση των εσόδων

Παρά το γεγονός πως η Facebook σημείωσε απροσδόκητη πτώση χρηστών σε ΗΠΑ και Καναδά το γ’ τρίμηνο, τα έσοδα του γίγαντα των social media ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών καθώς έφτασαν τα 21,47 δις. δολάρια έναντι προβλέψεων για 19,8 δισ. δολάρια.

Οι χρήστες της Facebook σε ΗΠΑ και Καναδά μειώθηκαν στα 196 εκατ. άτομα σημειώνοντας μείωση 2 εκατ. χρηστών σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι χρήστες στην Ευρώπη παρέμειναν στα 305 εκατ. άτομα για τρίτο συνεχές τρίμηνο. Η εταιρεία προειδοποιεί ότι αναμένει οι χρήστες σε ΗΠΑ και Καναδά είτε να μείνουν σταθεροί είτε να υποχωρήσουν περαιτέρω στο δ΄τρίμηνο.

Η Facebook μετρά 3,21 δισ. χρήστες παγκοσμίως σε Facebook, Instagram, Messenger και WhatsApp σημειώνοντας αύξηση από τα 3,14 δις. του προηγούμενου τριμήνου.

Οι ενεργοί καθημερινοί χρήστες έφτασαν τους 1,82 δισ. έναντι πρόβλεψης για 1,79 δισ. των αναλυτών. Οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες έφθασαν τα 2,74 δισ. έναντι προβλέψεων για 2,7 δισ., ενώ ο μέσος όρος εσόδων ανά χρήστη (ARPU) διαμορφώθηκε σε 7,89 δολ. έναντι προβλέψεων για 7,32 δολ.

Τα κέρδη της Facebook διαμορφώθηκαν σε 2,71 δολάρια ανά μετοχή, έναντι προβλέψεων για 1,91 δολάρια ανά μετοχή σε έρευνα της Refinitiv. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, στις ηλεκτρονικές μετασυνεδριακές συναλλαγές, η μετοχή της Facebook σημείωνε άνοδο 2%, με την μετοχή να «ξεφουσκώνει» στη συνέχεια.

Apple: Απογοητευτικές οι πωλήσεις των iPhones

Η Apple κατάφερε να ξεπεράσει επίσης τις προβλέψεις των αναλυτών για το δ’ τρίμηνο χρήσης, με την εταιρεία ωστόσο να μην παρέχει guidance στους επενδυτές για το τρέχον τρίμηνο που ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο. Η απουσία guidance για το λογιστικό α΄τρίμηνο του 2021 σημαίνει ότι επενδυτές και αναλυτές δεν θα έχουν στοιχεία για το πώς εκτιμά η Apple ότι θα κινηθούν οι πωλήσεις του iPhone 12, που βρίσκεται ήδη στην αγορά.

Τα έσοδα της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 64,7 δισ. δολάρια έναντι των προβλέψεων για 63,7 δισ. δολάρια παρά το γεγονός ότι τα έσοδα από τα iPhone ανήλθαν στα 26,44 δισ. δολάρια ενώ αναμένονταν 27,93 δισ. δολάρια. Τα έσοδα από τον κλάδο των υπηρεσιών έφθασαν τα 14,55 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 14,08 δισ. δολαρίων.

Τα έσοδα από υπολογιστές Mac άγγιξαν τα 9 δισ. δολάρια, έναντι προβλέψεων για 7,93 δισ. δολαρίων, ενώ εκείνα από τα iPad τα 6,8 δισ. έναντι πρόβλεψης για 6,12 δισ. δολάρια. Το ακαθάριστο περιθώριο διαμορφώθηκε στο 38,2% έναντι εκτίμησης για 38,1%.

Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 73 σεντς έναντι προβλέψεων για κέρδη 70 σεντς. Η μετοχή της Apple στις ηλεκτρονικές μετασυνεδριακές συναλλαγές υποχωρούσε, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, κατά 4%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Στο στόχαστρο οι τεχνολογικοί «γίγαντες» για μονοπωλιακές τακτικές

Παράλληλα, προωθείται ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο με στόχο ένα νομοθέτημα, που είναι γνωστό ως Άρθρο 230 και προσφέρει προστασία στις τεχνολογικές πλατφόρμες από ποινικές ευθύνες σχετικά με τις αναρτήσεις των χρηστών τους.
European Union-Eyropaiki Enosi-EE
ΔΙΕΘΝΗ

Ενισχύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το οπλοστάσιό της κατά των «γιγάντων» της ψηφιακής τεχνολογίας

Οι εταιρείες που είναι γνωστές με το ακρώνυμο GAFA (Google, Amazon, Facebook και Apple) είναι «υπερβολικά μεγάλες για να μην μας απασχολούν», σημείωσε ο Επίτροπος, σύμφωνα με τον οποίο η ΕΕ «χρειάζεται καλύτερη επίβλεψη» αυτών των εταιρειών,
ΔΙΕΘΝΗ

Οι κολοσσοί της τεχνολογίας κρατούν τους εργαζομένους στο σπίτι λόγω κοροναϊού

Οι εταιρείες Amazon, Microsoft, Google και Facebook συνιστούν στους εργαζόμενούς τους στην πολιτεία Ουάσινγκτον να εργάζονται από το σπίτι καθώς ο αριθμός των νεκρών από τον κοροναϊό στις ΗΠΑ έχει φτάσει τους 12.