ΓΔ: 779.68 -3.21% Τζίρος: 80.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Χάθηκαν 1,8 τρισ. δολ. στον Nasdaq αλλά τα κέρδη των Big 5 αντέχουν

Τι δείχνουν τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου των πέντε τεχνολογικών κολοσσών στις ΗΠΑ. Η μεγάλη υποχώρηση του P/E στον Nasdaq και οι εκτιμήσεις των αναλυτών για ευκαιρίες νέων τοποθετήσεων.

Παρά το γεγονός ότι η αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία και η επερχόμενη αύξηση επιτοκίων έχουν πλήξει τις μετοχές τεχνολογίας, που έχουν πραγματοποιήσει τη χειρότερη έναρξη χρονιάς εδώ και δεκαετίες, οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν διαψεύσει τις ανησυχίες για «κοιλιά» των κερδών τους, αποδεικνύοντας πως έχουν θέσει σταθερές βάσεις.

Η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών του Nasdaq υπέστη απώλειες 1,8 τρισ. δολαρίων τον Απρίλιο, καθώς οι επενδυτές φοβούνται μια οικονομική επιβράδυνση, αλλά και τις ολοένα πιο δυσμενείς προσδοκίες για την αύξηση των επιτοκίων της Fed.

Οι Big 5 του τεχνολογικού κλάδου παρουσίασαν αποτελέσματα που προκάλεσαν ανάμεικτα συναισθήματα, καθώς αν και σημείωσαν ισχυρά μεγέθη ανάπτυξης, ενώ διευρύνουν και τα κανάλια εισροής εσόδων, η γεωμετρική άνοδος που παρατηρήθηκε την προηγούμενη χρονιά φαίνεται πως έχει θέσει τον πήχη πλέον σε δυσθεώρητα ύψη.

Το ξεπούλημα που πραγματοποιήθηκε στον Nasdaq αυτό το μήνα ήταν τόσο γρήγορο που σε κάποιο σημείο αυτής της εβδομάδας ο μελλοντικός 12μηνος εκτιμώμενος δείκτης τιμής προς κέρδη (P/E) έπεσε σε λιγότερο από 22, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Στα μέσα Μαρτίου, ο δείκτης αναφοράς σχεδόν είχε βρεθεί στο ίδιο επίπεδο προτού πραγματοποιήσει ένα ισχυρό ράλι δύο εβδομάδων.

Αυτή η έκπτωση μπορεί να έχει ήδη προσελκύσει τους αγοραστές. «Οι αποτιμήσεις των μετοχών τεχνολογικών κολοσσών είναι πολύ ελκυστικές αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της ανάπτυξης παραμένουν πολύ ισχυρά», δήλωσε στο Bloomberg ο Πατ Μπάρτον, συνδιαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Winslow Capital Management.

Τα αποτελέσματα από τους τεχνολογικούς κολοσσούς

Microsoft

Παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Microsoft ανακοίνωσε την Τρίτη τζίρο 49,4 δισ. δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο του 2022, αυξημένο κατά 18% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Τα κέρδη ανήλθαν στα 16,7 δισ. δολάρια σημειώνοντας αύξηση 8%.

Η Microsoft, όπως και πολλές εταιρείες τεχνολογίας, είδε στην πανδημία τα μεγέθη της να αυξάνονται σημαντικά, ενώ η ανάπτυξη της συνεχίστηκε και μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων, καθώς η εταιρεία στοιχηματίζει στην παγκόσμια μετάβαση της ψηφιακής εποχής.

Τα έσοδα από τον τομέα cloud της Microsoft για εμπορικούς πελάτες, όπου περιλαμβάνεται το υπολογιστικό νέφος Azure που αποτελεί τη «ναυαρχίδα», καθώς και το Office 365 με τις συνδρομές του, έφτασαν τα 23,4 δισ. δολάρια σημειώνοντας αύξηση 32%.

Τα έσοδα από το Azure αυξήθηκαν κατά 46%. Ωστόσο η άνοδος του δολαρίου μείωσε τα έσοδά κατά περίπου 300 εκατ. δολάρια, περισσότερο από όσο περίμενε η εταιρεία. Ο τομέας προσωπικών υπολογιστών της Microsoft αυξήθηκε κατά 11% στα 14,5 δισ. δολάρια, με αύξηση 11% στις πωλήσεις των Windows, ενώ οι πωλήσεις των κονσολών Xbox αυξήθηκαν κατά 14%.

Google

 

Η Alphabet, μητρική της Google, αν και δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς οι διαφημιστές μείωσαν τις δαπάνες στο πλαίσιο των αυξανόμενων ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, ανακοίνωσε την αύξηση των εσόδων της στα 68,01 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο, έναντι των 55,31 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021.

Οι αναλυτές ωστόσο ανέμεναν πως θα έφταναν τα 68,11 δισ. δολάρια, με τα κέρδη να είναι στα 16,44 δισ. δολάρια ή 24,62 δολάρια ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα έφταναν τα 25,76 δολάρια ανά μετοχή.

Η Alphabet ανακοίνωσε επίσης πως τα έσοδα από διαφημίσεις στο τρίμηνο ανήλθαν στα 54,66 δισ. δολάρια έναντι 44,68 δισ. δολαρίων το προηγούμενο έτος, αν και προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι το Tik Tok κατακτά ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η επιχείρηση cloud της Google σημείωσε αύξηση 44% ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις, καθώς όλο και περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις μεταφέρονται σε cloud περιβάλλον, ενώ και το τμήμα Other Bets, που περιλαμβάνει τις εταιρείες βιοεπιστημών και τη μονάδα αυτοοδηγούμενων αυτοκινήτων Waymo, σχεδόν διπλασίασε τα έσοδα σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 440 εκατ. δολάρια από 198 εκατ. δολάρια.

Επίσης τα έσοδα από τις μετρήσεις επισκεψιμότητας ήταν υψηλότερο από ό,τι ανέμενε η Wall Street, στα 11,99 δισ. δολάρια και ο τομέας των λοιπών εσόδων της Google, ο οποίος περιλαμβάνει το υλικό, το Play Store και τα μη διαφημιστικά έσοδα του YouTube, ανήλθε στα 6,81 δισ. δολάρια, ελαφρώς υψηλότερα από το προηγούμενο έτος.

Meta

Το Facebook επί 18 χρόνια κατάφερνε να αναπτύσσεται και να προσελκύει περισσότερους χρήστες με το στοχευμένο του περιεχόμενο. Η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης μείωσε τις ανησυχίες για απώλειες συνδρομητών, καθώς ανέφερε πως το πρώτο τρίμηνο οι ημερήσιοι ενεργοί χρήστες αυξήθηκαν σε 1,96 δισ. ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 1,94 δισεκατομμύρια χρήστες.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι έχει μεσολαβήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που έχει πλήξει την παγκόσμια οικονομία, τα έσοδα του πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 6,6% στα 27,9 δισ. δολάρια με την εταιρεία να αναφέρει πως θα ήταν υψηλότερα αν δεν υπήρχε ο πόλεμος.

Τα καθαρά κέρδη το πρώτο τρίμηνο ήταν 7,47 δισ. δολάρια ή 2,72 δολάρια ανά μετοχή. Η μητρική του Facebook ανακοίνωσε επίσης ότι οι προοπτικές για τα έσοδα του 2022 είναι καλές, ενώ θα εξομαλύνει και τις συνολικές ετήσιες δαπάνες που στοχεύει να μειωθούν στα 87 έως 92 δισ. δολάρια.

Amazon

Η Amazon είδε τα έσοδα της, που ανήλθαν στα 116,44 δισ. δολάρια να αυξάνονται κατά 7% στο πρώτο τρίμηνο, που αποτέλεσε και τη μικρότερη άνοδο από το 2001, ενώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα είχε αυξήσει κατά 44% τα έσοδα της.

Η Amazon Web Services είχε έσοδα 18,44 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για 18,27 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το StreetAccount. Τα έσοδα από διαφημίσεις διαμορφώθηκαν στα 7,88 δισ. δολάρια έναντι εκτίμησης 8,17 δισ. δολαρίων.

Επίσης ο τεχνολογικός κολοσσός κατέγραψε απώλειες 7,6 δισ. δολαρίων από την επένδυσή της στη Rivian, αφού οι μετοχές της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων έχασαν περισσότερο από το ήμισυ της αξίας τους αυτό το τρίμηνο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια συνολική καθαρή απώλεια 3,8 δισ. δολαρίων.

Οι προβλέψεις για το δεύτερο τρίμηνο υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, μεταξύ 3% και 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με την Amazon να προβλέπει έσοδα αυτό το τρίμηνο 116 έως 121 δισ. δολαρίων, απογοητεύοντας την αγορά, καθώς η μέση εκτίμηση των αναλυτών έκανε λόγο για 125,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Refinitiv.

Apple

Η Apple σημείωσε ρεκόρ εσόδων τριμήνου, ύψους 97,3 δισ. δολαρίων, αυξημένο κατά 9% σε ετήσια βάση, και τριμηνιαία κέρδη ανά μετοχή ύψους 1,52 δολαρίων. Παράλληλα η εταιρεία ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 90 εκατ. δολαρίων και αύξηση 5% του μερίσματος.

Τα έσοδα της Apple ανήλθαν σε 97,28 δισ. δολάρια έναντι πρόβλεψης για 93,89 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 8,59% σε ετήσια βάση, με τις πωλήσεις iPhones να ανέρχονται σε 50,57 δισ. δολάρια, ενισχυμένες κατά 5,5% σε ετήσια βάση.

Οι πωλήσεις υπηρεσιών ανήλθαν σε 19,82 δισ. δολάρια καταγράφοντας άνοδο 17,28% σε ετήσια βάση και τα έσοδα από τις πωλήσεις Mac  διαμορφώθηκαν στα 10,44 δισ. δολάρια σημειώνοντας ετήσια αύξηση 14,73%, ενώ οι πωλήσεις υπόλοιπων προϊόντων διαμορφώθηκαν 8,81 δισ. δολάρια, αυξημένες κατά 12,37% σε ετήσια βάση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κάνει πρεμιέρα το Disney+ στην Ελλάδα, τι θα προσφέρει στους χρήστες

Η streaming πλατφόρμα της Disney αριθμεί σήμερα περισσότερους από 133 εκατ. συνδρομητές παγκοσμίως και θα βρεθεί πλέον σε 60 χώρες στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Το Disney+ θα είναι διαθέσιμο και στη Vodafone TV.
google, artificial intelligence
ΔΙΕΘΝΗ

Ύστατη προσπάθεια της Google για τα πρόστιμα στους ψηφιακούς κολοσσούς

Μετά την συμφωνία των ευρωπαίων για το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα επιβληθεί στους τεχνολογικούς κολοσσούς που θα έχουν 6 μήνες για να συμμορφωθούν, η Google θα πραγματοποιήσει συζητήσεις με την Ευρωπαία επίτροπο Μαγκρέτ Βερστάγκερ.