ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Επενδύσεις 10 δισ. δολαρίων στο νέο «Δρόμο του Μεταξιού»

Οι κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει κεφάλαια μεγαλύτερα των 10 δισ. δολαρίων για την πραγματοποίηση κατασκευαστικών έργων στις χώρες που συμμετέχουν στο νέο «Δρόμο του Μεταξιού».

Οι κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις που εποπτεύονται από το Πεκίνο έχουν επενδύσει κεφάλαια μεγαλύτερα των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πραγματοποίηση κατασκευαστικών έργων στις χώρες που συμμετέχουν στην παγκόσμια οικονομική και εμπορική πρωτοβουλία Μία Ζώνη Ένας Δρόμος (B&R) που προωθεί διεθνώς η Κίνα.

Τα χρήματα προήλθαν από περισσότερες από 20 κρατικές επιχειρήσεις που διοικούνται σε επίπεδο δήμων και διατέθηκαν για την προώθηση της διασύνδεσης υποδομών σε περισσότερες από 30 χώρες και περιοχές της B&R, για την κατασκευή αεροδρομίων, οδικών δικτύων, αλλά και αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζουμε πως η κινεζική δραστηριοποίηση ανοίγει μεγάλες προοπτικές και για την Ελλάδα όπως τόνισε πρόσφατα η επικεφαλής του Τμήματος Διευκόλυνσης Εμπορίου της UNECE, Μαρία Ροζάρια Τσεκαρέλι που σε συνέντευξη της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε πως: «Η Ελλάδα δεν βρίσκεται μεν στη μέση του Δρόμου του Μεταξιού, αλλά βρίσκεται στην άκρη της ΕΕ, σε ό,τι αφορά τον Δρόμο του Μεταξιού. Οπότε νομίζω ότι θα μπορούσε να έχει έναν σημαντικό ρόλο εκεί, βλέποντας πώς θα μπορούσε να μεγιστοποιηθεί το ενδιαφέρον που η Κίνα και όλες οι χώρες κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού έχουν για την Ευρώπη. Για παράδειγμα, η Ρωσία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα ευρωπαϊκά προϊόντα... Καθώς το ΑΕΠ στις αναπτυσσόμενες χώρες αυξάνεται, (οι καταναλωτές) επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε προϊόντα, που πριν δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν. Εκεί πρέπει να κοιτάξετε ως χώρα. Στις νέες αυτές αγορές».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία καλεί για λύση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι εταιρίες σε όλο τον κόσμο αναμένουν μια ένδειξη βελτίωσης στη διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τους δασμούς και τόνισε την ανάγκη για εξεύρεση λύσης.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μέρκελ θέλει ακόμα περισσότερες κινεζικές επενδύσεις στη Γερμανία

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι η χώρα της θέλει περισσότερες κινεζικές επενδύσεις και διαβεβαίωσε ότι καλωσορίζει όλες τις κινεζικές επιχειρήσεις που προχωρούν σε τέτοιες τοποθετήσεις.
Kina, china
ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση 5,6% κατέγραψαν οι επενδύσεις των κρατικών κινεζικών επιχειρήσεων

Στη διάρκεια του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, οι συνολικές επενδύσεις των κρατικών κινεζικών επιχειρήσεων χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο μεσιτικός τομέας κατέγραψαν ετήσια αύξηση 5,6% στα 46,81 δισ. ευρώ.