ΓΔ: 1450.18 1.04% Τζίρος: 42.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:56:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Η Αρμενία ζήτησε τη βοήθεια της Ρωσίας για εγγυήσεις στην ασφάλειά της

Εχθές, οι ΥΠΕΞ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν να λάβουν επείγοντα βήματα, μετά από συνομιλίες που έγιναν στην Γενεύη με στόχο την επίλυση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Βοήθεια για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια της χώρας του, ενώ μαίνεται η σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ζήτησε επισήμως από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας.

«Ο Αρμένιος πρωθυπουργός ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο να αρχίσουν επείγουσες διαβουλεύσεις με στόχο να διευκρινιστεί το είδος και η ποσότητα της βοήθειας που μπορεί να προσφέρει η Ρωσική Ομοσπονδία στην Αρμενία για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά της», διευκρινίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά της η Ρωσία ανακοίνωσε πως θα παράσχει όλη την αναγκαία βοήθεια στην Αρμενία, σύμφωνα με τη Συνθήκη Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Αρωγής μεταξύ των δύο χωρών, εφόσον εάν οι εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ φτάσουν στο έδαφος της Αρμενίας.

Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, επιβεβαίωσε ότι ο Αρμένιος πρωθυπουργός ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις. «Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις υποχρεώσεις της ως συμμάχου προς τη Δημοκρατία της Αρμενίας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που απορρέουν από τη Συνθήκη» του 1997, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, ορισμένα άρθρα αυτής της συνθήκης προϋποθέτουν συγκεκριμένες ενέργειες στην περίπτωση που υπάρξει απειλή ένοπλης επίθεσης ή επιθετικής ενέργειας εναντίον των εδαφών των δύο χωρών.

Επίσης, η Μόσχα κάλεσε και πάλι όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ να καταλήξουν σε συμφωνία για την άμεση κατάπαυση του πυρός, την αποκλιμάκωση της έντασης και την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για την ειρηνική επίλυση του ζητήματος, με βάση τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στις συνομιλίες που είχαν στη Μόσχα στις 10 Οκτωβρίου.

Εχθές το βράδυ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν να λάβουν επείγοντα βήματα, μετά από συνομιλίες που έγιναν στην Γενεύη με στόχο την επίλυση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε περισσότερο από ένα μήνα μαχών.

Η Ομάδα του Μινσκ του ΟΑΣΕ, που σχηματίστηκε για να διαμεσολαβήσει στη σύγκρουση και της οποίας ηγούνται η Γαλλία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, συναντήθηκε στη Γενεύη με τον Αζέρο και τον Αρμένιο υπουργό Εξωτερικών.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να μην στοχεύουν σκόπιμα άμαχο πληθυσμό, να εμπλακούν στην ανταλλαγή σορών όσων σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης και να παράσχουν καταλόγους κρατουμένων πολέμου εντός μιας εβδομάδας με σκοπό ενδεχόμενη ανταλλαγή, υπογράμμισε η ανακοίνωση των απεσταλμένων Ρωσίας, Γαλλίας και ΗΠΑ.

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν - των οποίων οι τρεις εκεχειρίες απέτυχαν να σταματήσουν τις μάχες - θα επικοινωνούν για ζητήματα «που σχετίζονται με πιθανούς μηχανισμούς επαλήθευσης της κατάπαυσης του πυρός», ανέφερε η ανακοίνωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ουάσιγκτον και Μόσχα καλούν Μπακού και Γερεβάν σε παύση εχθροπραξιών

ΗΠΑ και Ρωσία κάλεσαν την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες στον διαφιλονικούμενο θύλακο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου χθες ξέσπασε το τρίτο κύμα συγκρούσεων των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες πολεμικές συγκρούσεις στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία συμφώνησαν το πρωί σε μια κατάπαυση του πυρός, η οποία όμως κατέρρευσε μερικά λεπτά αργότερα, ενώ οι δυνάμεις του Μπακού προσπαθούν να εισέλθουν στα αρμενικά εδάφη.
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκικές πιέσεις προς Ρωσία για να διατηρηθεί η εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ο Μ. Τσαβούσογλου ζήτησε από τον Λαβροφ να ασκηθούν πιέσεις στην Αρμενία ώστε να σταματήσουν οι συγκρούσεις με το Αζερμπαϊτζάν για να υπάρξει η ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και νεκρών.