ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Αρνητικό ρεκόρ ανάπτυξης στην Κίνα λόγω δασμών Τραμπ

Στο 6,0% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας, το Γ' τρίμηνο του έτους, ο οποίος ο ασθενέστερος εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα των συνεπειών του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ και των δασμών που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας επιβραδύνθηκε το τρίτο τρίμηνο περισσότερο από το αναμενόμενο και ήταν ο ασθενέστερος εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, καθώς ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ έπληξε την παραγωγή των εργοστασίων, ενισχύοντας τα επιχειρήματα υπέρ της υιοθέτησης νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας από το Πεκίνο.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 6,0% σε ετήσια βάση, συγκριτικά με ρυθμό ανάπτυξης 6,2% το δεύτερο τρίμηνο.

Οι εμπορικοί εταίροι και οι επενδυτές της Κίνας παρακολουθούν στενά την πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, καθώς ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ τροφοδοτεί τους φόβους για παγκόσμια ύφεση. Οι μετοχές στην Ασία έκαναν βουτιά ύστερα από την ανακοίνωση των στοιχείων, αντιστρέφοντας τα κέρδη που σημείωσαν ύστερα από την πολυαναμενόμενη συμφωνία για το Brexit στην οποία κατέληξαν η ΕΕ και η Βρετανία.

Ο ρυθμός ανάπτυξης του τρίτου τριμήνου ήταν ο βραδύτερος από το πρώτο τρίμηνο του 1992 ενώ αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 6,1%. Η ανάπτυξη διαμορφώθηκε επίσης στο κατώτερο επίπεδο του εύρους του 6,0%-6,5% που έχει θέσει ως στόχο η κυβέρνηση για το σύνολο του έτους.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ