ΓΔ: 896.04 -1.11% Τζίρος: 83.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Νέους δασμούς 4 δισ. επιβάλλει η ΕΕ σε αμερικανικά προϊόντα 

Οι νέοι δασμοί αποτελούν «αποτέλεσμα» της κόντρας ΕΕ - ΗΠΑ για επιχορηγήσεις στις αεροναυπηγικές εταιρείες Airbus και Boeing και τίθεται σε εφαρμογή από αύριο 10/11.

Η «έλλειψη προόδου» στις συνομιλίες με την Ουάσιγκον οδηγεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απόφαση να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας έως τεσσάρων δισ. δολαρίων, όπως τόνισε ο Επίτροπος Εμπορίου της Ένωσης, Βάλντις Ντομπρόφσκις

Αιτία είναι η σύγκρουση των δύο πλευρών και οι εκατέρωθεν κατηγορίες για παράνομες επιχορηγήσεις στις αεροναυπηγικές εταιρείες, την ευρωπαϊκή Airbus και την αμερικανική Boeing, με την «κόντρα» να έχει ξεκινήσει από το 2006.

«Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θέλουμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα. Παρά τις προσπάθειές μας, εξαιτίας της έλλειψης προόδου από την αμερικανική πλευρά, επιβεβαιώνουμε ότι η Ε.Ε. θα ασκήσει το δικαίωμά της και θα επιβάλει αντισταθμιστικά μέτρα σε σχέση με την Boeing» δήλωσε ο Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε., Βάλντις Ντομπρόφσκις. 

Οι νέοι δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή από αύριο, Τρίτη, αν και ο κ. Ντομπρόφσκις δεν απέκλεισε το μέτρο να «παγώσει» σε περίπτωση που υπάρξει επίλυση της διαμάχης, κάτι το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί με δεδομένη και την αλλαγή εξουσίας στις ΗΠΑ. 

Παράλληλα ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι οι νέοι ευρωπαϊκοί δασμοί αποτελούν απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς, αξίας 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίοι επιβλήθηκαν τον Οκτώβριο του 2019 σε αεροσκάφη της Airbus, καθώς και άλλα ευρωπαϊκά προϊόντα.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κίνδυνος διατήρησης των αμερικανικών δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου διαπίστωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απέσυρε το σύνολο των επιδοτήσεων προς την Airbus, κίνηση που ίσως επιτρέψει στις ΗΠΑ να διατηρήσουν δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα.
astrazeneca-emvolio
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Ζητάει πρόσβαση στα εμβόλια της AstraZeneca που παράγονται στις ΗΠΑ

Οι χώρες μέλη της ΕΕ ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς στα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά προχωρούν με πολύ πιο αργό ρυθμό από άλλες πλούσιες χώρες, περιλαμβανομένης της Βρετανίας, πρώην μέλος της ΕΕ, και των Ηνωμένων Πολιτειών.