ΓΔ: 916.25 0.09% Τζίρος: 24.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:47:44 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τόμσεν: Απαραίτητη η μείωση συντάξεων και αφορολόγητου

Η Ελλάδα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στη πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να επιτύχει τους φιλόδοξους αναπτυξιακούς στόχους που έχει θέσει.

Την ανάγκη να συνεχίσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα για να «μπορεί να επιτύχει» τους φιλόδοξους αναπτυξιακούς στόχους που έχει θέσει, υποστήριξε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε κατά την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον, τονίζοντας πως «το πρόγραμμα έχει δώσει στην Ελλάδα ένα χώρο να αναπνεύσει και ένα σημαντικό μέτρο μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που μαζί με μια πολύ ευνοϊκή αναδιάρθρωση του χρέους σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει τον χώρο που χρειάζεται για να αρχίσει σταδιακά να κάνει αυτές τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για την επίτευξη μακροπρόθεσμης ανάπτυξης».

Σε χαμηλά επίπεδα οι εκτιμήσεις του Ταμείου για μακροπρόθεσμή ανάπτυξη

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι οι βασικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα είναι η σύγκλιση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης στα επίπεδα της παραγωγικότητας, αλλά και τα ιδιαίτερα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία. Για αυτό τον λόγο, σημείωσε ότι οι εκτιμήσεις του Ταμείου για την μακροπρόθεσμή ανάπτυξη είναι σε χαμηλά επίπεδα. Υπό αυτό το πρίσμα, τόνισε ότι το πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ολοκληρώθηκε μόνο εν μέρει κατά την περίοδο του προγράμματος και υποστήριξε πως υπάρχει ένα πλαίσιο «ευρύτερων μεταρρυθμίσεων» που εξακολουθούν να παραμένουν μια πρόκληση για τη χώρα.

Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό και για την διεύρυνση της φορολογικής βάσης

Παρόλα όμως αυτά, αναγνώρισε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση επιτεύχθηκε με ένα ιδιαίτερα αντιαναπτυξιακό μείγμα πολιτικής. Ως εκ τούτου επανέλαβε τη πάγια θέση του Ταμείου που θεωρεί ότι οι μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό και για την διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα ευνοήσουν την ελληνική οικονομία. «Πρόκειται για προκλήσεις που πρέπει να επιλυθούν. Και είχαμε απογοητευτεί από το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης αντιστράφηκαν μετά το τέλος του προγράμματος. Νομίζω ότι ήταν λάθος», τόνισε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε το Ταμείο βλέπει τις μεταρρυθμίσεις ως ένα συνολικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα προκειμένου να επιτύχει μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. "Νομίζω ότι η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε να κάνει μερικά από αυτά. Μερικά από τα σχέδια, για παράδειγμα σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, νομίζω ότι είναι καλά", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ αποσαφήνισε ότι το Ταμείο δεν γνωρίζει ακόμα τις λεπτομέρειες του σχεδίου «Ηρακλής», που στοχεύει στη μείωση των «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών. Όπως μάλιστα είπε, η ανάπτυξη ενός τέτοιου σχεδίου συνιστά μια μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γκεοργκίεβα: Η Κίνα οφείλει να χαλαρώσει την πολιτική του «μηδενικού COVID»

Σε συνέντευξή της η επικεφαλής του ΔΝΤ εκτίμησε ότι η Fed δεν θα διακόψει την πολιτική αύξησης των επιτοκίων, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ευρωπαϊκή στροφή προς την «πράσινη ενέργεια».
ΔΙΕΘΝΗ

Μήνυμα Γκεοργκίεβα σε ΗΠΑ - Κίνα να μην διασπαστεί η παγκόσμια οικονομία

Η επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι οι χώρες θα πρέπει να επιτρέψουν στο εμπόριο να λειτουργήσει, καθώς η άρση των εμποδίων μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των δεινών εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.
ΔΙΕΘΝΗ

Απαισιοδοξία ΔΝΤ για τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας

Σύμφωνα με το ΔΝΤ καταγράφονται ενδείξεις ότι στις περισσότερες από τις μεγαλύτερες οικονομίες των χωρών των G20, με την οικονομική δραστηριότητα να συρρικνώνεται ενώ ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
ΔΙΕΘΝΗ

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Υπνοβατούμε προς έναν δεύτερο Ψυχρό Πόλεμο

Προειδοποίησε ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών ενέχει κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, ενώ περιέγραψε τους δασμούς που επιβλήθηκαν στις κινεζικές εισαγωγές υπό τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ως αντιπαραγωγικούς.
ΔΙΕΘΝΗ

Καταφεύγει στο ΔΝΤ η Αρμενία για οικονομική βοήθεια 165,6 εκατ. δολαρίων

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΝΤ, το θέμα θα εξεταστεί τον Δεκέμβριο του 2022, με τα χρήματα να κατευθύνονται για τη στήριξη του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης και την προώθηση μεταρρυθμίσεων.