ΓΔ: 787.43 1.63% Τζίρος: 68.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Alexei_Navalni
Ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι. Πηγή: Shutterstock

Η Μόσχα «βαφτίζει» ως «πράκτορες» ίδρυμα κατά της διαφθοράς

Το ίδρυμα του Αλεξέι Ναβάλνι έχει αποκαλύψει πολλές υποθέσεις διαφθοράς των ρωσικών αρχών και αντιδρά στην απόφαση της Μόσχας να το εντάξει στην κατηγορία των πρακτόρων ξένων χωρών.

Στην κατηγορία των «πρακτόρων ξένης χώρας» ενέταξε η ρωσική κυβέρνηση το ίδρυμα του αντιπολιτευόμενου πολιτικού, Αλεξέι Ναβάλνι, που έχει κατ' επανάληψη φέρει στο φως υποθέσεις διαφθοράς των ρωσικών αρχών.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς του Αλεξέι Ναβάλνι κατέθεσε αγωγή κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης, επειδή το συμπεριέλαβε στο μητρώο των οργανώσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που κατατάσσονται στην κατηγορία των «πρακτόρων ξένης χώρας», μεταδίδει το πρακτορείο Interfax.

Το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς αξιώνει να θεωρηθεί μη σύννομη η καταχώρηση του στο μητρώο και να υποχρεώσει το υπουργείο Δικαιοσύνης να το διαγράψει από το εν λόγω μητρώο.

Όπως δήλωσε ο νομικός σύμβουλος του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς Βιτσισλάβ Γκιμάντι, το Ίδρυμα μέσω της αγωγής που κατέθεσε, απαιτεί να δοθούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης τα έγγραφα εκείνα βάσει των οποίων ελήφθη η απόφαση να συμπεριληφθεί στο μητρώο των «πρακτόρων ξένης χώρας».

Ο Γκιμάντι υπογράμμισε ότι το Ίδρυμα δεν έλαβε χρηματοδότηση από το εξωτερικό. Αναφερόμενος μάλιστα σε έμβασμα που έλαβε κατά τους ισχυρισμούς των αρχών από την Ισπανία, είπε ότι «το ισπανικό έμβασμα εστάλη σε λογαριασμό που είχαν δεσμεύσει βάσει της ποινικής δίωξης» και πως «το ίδρυμα θα μπορούσε να το στείλει πίσω στον αποστολέα ως λάθος».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης συμπεριέλαβε το ίδρυμα κατά της Διαφθοράς στο μητρώο των «πρακτόρων ξένης χώρας» στις 9 Οκτωβρίου, με το επιχείρημα ότι έλαβε εμβάσματα από την Ισπανία και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης τα εμβάσματα εστάλησαν από την αμερικανική εταιρεία Star-Doors.Com LLC και τον Ισπανό Roberto Fabio Monda Cardenas. Η εταιρεία που κατασκευάζει πόρτες και ντουλάπες ανήκει στον ρωσικής καταγωγής Γιούρι Μάσλιχοφ και στη σύζυγό του. Ο Μάσλιχοφ είχε δηλώσει αργότερα ότι έστειλε προσωπικά του χρήματα στο Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς, ενώ όταν δημοσιοποιήθηκε το όνομα του άρχισε να δέχεται σωρεία απειλών.

Ο Ναβάλνι ισχυρίσθηκε ότι το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς ποτέ δεν έλαβε ξένη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο ίδιος όλα τα χρήματα είναι εισφορές που προέρχονται από Ρώσους πολίτες.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ζ. Μπορέλ: H Ρωσία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών είναι η Ρωσία, το Ιράν και η συμφωνία για τα πυρηνικά, η Μιανμάρ, το Χονγκ Κονγκ, η Λευκορωσία και η Νότια Γειτονία.
Alexei_Navalni
ΔΙΕΘΝΗ

«Κλειδί» για την αποφυλάκιση του Ναβάλνι οι κυρώσεις Ε.Ε. στη Ρωσία

Ο Ναβάλνι συνελήφθη τον περασμένο μήνα κατά την επιστροφή του από τη Γερμανία, όπου ανάρρωνε ύστερα από τη δηλητηρίασή του, η οποία σύμφωνα με πολλές χώρες της Δύσης, οφειλόταν σε νευροτοξικό παράγοντα.