ΓΔ: 792.73 -0.67% Τζίρος: 51.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Πυρά» Βέμπερ κατά Πολωνίας και Ουγγαρίας για την απειλή βέτο

Ο επικεφαλής του ΕΛΚ σημείωσε πως η απειλή της Ουγγαρίας και της Πολωνίας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι άνευ περιεχομένου και επεσήμανε πως πρέπει να κρατήσουν όλοι την ψυχραιμία τους.

Μετά την απειλή για άσκηση βέτο στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Mάνφρεντ Βέμπερ άσκησε έντονη κριτική σε Ουγγαρία και Πολωνία. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε περίπου 1,8 τρισ. ευρώ και για πρώτη φορά, περιλαμβάνεται σε αυτόν η δυνατότητα μείωσης των κονδυλίων της ΕΕ μέσω ενός μηχανισμού σε περίπτωση συγκεκριμένων παραβιάσεων του κράτους δικαίου.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι στο μέλλον τα χρήματα που δίνουν οι πολίτες μέσω των φόρων τους θα συνδέονται με την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου. Και δεν θα αποστούμε απ΄αυτό ούτε κατ΄ελάχιστον», τόνισε σήμερα ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό της Βαυαρίας «Bayerischer Rundfunk (BR).  

Ο Βέμπερ πρόσθεσε επίσης, ότι «δεν είναι ακόμη σίγουρο εάν η Ουγγαρία και η Πολωνία θα ασκήσουν πραγματικά το βέτο τους. Οι δύο χώρες μπορεί να κάνουν τώρα επίδειξη δύναμης, αλλά στο τέλος της ημέρας χρειάζονται τα χρήματα της ΕΕ. Η απειλή είναι άνευ περιεχομένου. Τώρα είναι σημαντικό να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας».

Η Ουγγαρία έχει απειλήσει ανοιχτά ότι θα ασκήσει βέτο, αλλά και  η Πολωνία αντιτίθεται επίσης σε αυτόν τον μηχανισμό ελέγχου τήρησης των κανόνων του κράτους δικαίου. Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι έγραψε στο Facebook χθες, Πέμπτη, ότι «ο μηχανισμός είναι αυθαίρετος, επομένως η Πολωνία δεν μπορεί να τον αποδεχτεί».

Η Ουγγαρία και η Πολωνία έχουν έναν μοχλό πίεσης στα χέρια τους, καθώς η χρηματοδοτική βάση του προϋπολογισμού πρέπει να αποφασιστεί ομόφωνα από τις 27 χώρες της ΕΕ και στη συνέχεια να επικυρωθεί από τις χώρες μέλη. Εάν αυτό δεν συμβεί, δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ ούτε το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (προϋπολογισμός) της ΕΕ  2021-2027 ούτε το εγκεκριμένο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να πλήξει στην οικονομική κρίση σκληρά χώρες όπως η Ιταλία ή η Ισπανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

France, Gallia, Elysee Palace, proedriko megaro
ΔΙΕΘΝΗ

Σκληρό μήνυμα της Γαλλίας προς την Ουγγαρία για τον ομοφοβικό νόμο

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας έστρεψε τα βέλη του προς την κυβέρνηση Ορμπάν για τον ομοφοβικό νόμο που θέτει σε ισχύ, ωστόσο θεωρεί πως δεν πρέπει να αποκλειστεί από την ΕΕ η Ουγγαρία.
European Union-Eyropaiki Enosi-EE
ΔΙΕΘΝΗ

«Πυρά» των Ευρωπαίων για το βέτο Ουγγαρίας και Πολωνίας

Πολωνία και Ουγγαρία κρατούν «όμηρο» την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης μετά την πανδημία καθώς εμμένουν στο βέτο για τον προϋπολογισμό και ζητούν επαναδιαπραγμάτευση για τους κανόνες δικαίου της ΕΕ.