ΓΔ: 903.33 0.85% Τζίρος: 55.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
komision, european union, europe
Φώτο: Shutterstock

Ουγγαρία και Πολωνία σχεδιάζουν βέτο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Η γερμανική προεδρία θα ζητήσει εντός της ημέρας από τα κράτη - μέλη να διατυπώσουν την πολιτική τους άποψη για την εφαρμογή της αρχής της αιρεσιμότητας στην εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων.

Η Ουγγαρία θα προβάλει βέτο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2021-2027 και στο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επιδημίας του κορονοϊού, εκτός και αν οι ευρωπαίοι εταίροι αναθεωρήσουν την ρήτρα που εξαρτά την εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων με τον σεβασμό του κράτους - δικαίου από τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης.

Στην Βαρσοβία, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η Πολωνία οφείλει επίσης να ασκήσει βέτο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Ούγγρου ομολόγου του Βίκτορ Ορμπάν.

Νωρίτερα, η ιστοσελίδα portfolio.hu έγραψε ότι η γερμανική προεδρία θα ζητήσει εντός της ημέρας από τα κράτη - μέλη να διατυπώσουν την πολιτική τους άποψη για την εφαρμογή της αρχής της αιρεσιμότητας στην εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων και ότι η ουγγρική κυβέρνηση θα προβάλει βέτο τόσο στον πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, όσο και στο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης απέναντι στην επιδημία του κορονοϊού και τις οικονομικές της επιπτώσεις στην Ένωση.

Το Reuters αναφέρει ότι δεν έχει γίνει δυνατή η διασταύρωση των πληροφοριών που δημοσιεύει η ιστοσελίδα portfolio.hu.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κατά του βέτο Όρμπαν οι περισσότεροι Ούγγροι

Όταν ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ασκούσε βέτο από κοινού με τη Πολωνία, υπολόγιζε ότι η ΕΕ θα υποχωρούσε. Όλα δείχνουν ωστόσο ότι το σχέδιό του οδηγείται σε αδιέξοδο με την πλειοψηφία των Ούγγρων να απορρίπτει το βέτο.