Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρωθυπουργός της Πολωνίας, σχολίασε με αιχμηρό τρόπο την απουσία του απερχόμενου πρωθυπουργού της Ουγγαρίας από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στην Κύπρο, μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για διαβίβαση εμπιστευτικών πληροφοριών από τη Βουδαπέστη στη Μόσχα.
«Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, δεν υπάρχουν Ρώσοι στην αίθουσα, αν καταλαβαίνετε τι θέλω να πω», δήλωσε ο Τουσκ στους δημοσιογράφους κατά την προσέλευσή του στην άτυπη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στη Λευκωσία.
Ο Βίκτορ Ορμπαν, ηττημένος στις εκλογές της 12ης Απριλίου, δεν παρέστη στην τελευταία σύνοδο κορυφής της πρωθυπουργίας του. Στα τέλη Μαρτίου, η κυβέρνησή του είχε κατηγορηθεί, βάσει δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου, για διαβίβαση σε πραγματικό χρόνο πληροφοριών από τις συνομιλίες των 27 προς τη Μόσχα.
Ο Τουσκ είχε τότε σχολιάσει ότι οι αποκαλύψεις αυτές δεν πρέπει «να εκπλήξουν κανέναν», τονίζοντας πως υπήρχαν υποψίες εδώ και καιρό. «Είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους παίρνω τον λόγο αποκλειστικά όταν είναι απολύτως αναγκαίο και δεν λέω παρά τα απολύτως αναγκαία», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Σήμερα, ο πολωνός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανακούφιση που επικρατεί ανάμεσα στους περισσότερους ευρωπαίους ηγέτες μετά την εκλογική ήττα του Ορμπαν, ο οποίος για χρόνια δοκίμαζε τα νεύρα των εταίρων του, μπλοκάροντας κρίσιμες αποφάσεις για την Ουκρανία και πραγματοποιώντας επισκέψεις στη Μόσχα για συναντήσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η Βουδαπέστη, που είχε προβάλλει βέτο επί μήνες στην επείγουσα χορήγηση ευρωπαϊκού δανείου ύψους 90 δισ. ευρώ στο Κίεβο, αναγκάστηκε τελικά να άρει τις αντιρρήσεις της, τόσο για την εκταμίευση του ποσού όσο και για το εικοστό πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και προστασία συνόρων
Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε ότι «το μεγαλύτερο και σημαντικότερο θέμα» είναι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αξιόπιστος νατοϊκός σύμμαχος σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.
Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξελιχθεί σε «πραγματική συμμαχία» για την προστασία της ηπείρου, λαμβάνοντας υπόψη τις παλινωδίες του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο ΝΑΤΟ και τις απειλές του προς τους ευρωπαίους εταίρους της Ουάσινγκτον.
«Για ολόκληρη την ανατολική πτέρυγα, τους γείτονές μου, το θέμα είναι αν το ΝΑΤΟ παραμένει ένας οργανισμός έτοιμος, πολιτικά αλλά και οργανωτικά, να αντιδράσει, για παράδειγμα κατά της Ρωσίας, αν αυτή προσπαθήσει να επιτεθεί», δήλωσε ο Τουσκ, χαρακτηρίζοντας το ενδεχόμενο «κάτι πραγματικά σοβαρό».
«Μιλάω για βραχυπρόθεσμες προοπτικές, μάλλον μηνών παρά ετών... Για μας, είναι πραγματικά σημαντικό να ξέρουμε ότι όλοι θα αντιμετωπίσουν τις νατοϊκές τους υποχρεώσεις τόσο σοβαρά όσο η Πολωνία».
Κατά τη σύνοδο κορυφής της Κύπρου, όπου οι 27 αναμένεται να συζητήσουν για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2028-2034, ο Τουσκ πρότεινε να τεθεί και το ζήτημα της ρήτρας κοινής άμυνας, το Άρθρο 42.7 της ευρωπαϊκής συνθήκης, με αφορμή και την αποχώρηση του Ορμπαν από το Συμβούλιο.
«Αυτό που χρειάζεται κανείς να έχει αν θέλει, όχι μόνο στα χαρτιά, είναι πραγματικά εργαλεία και πραγματική εξουσία σε ό,τι αφορά την άμυνα και την κινητικότητα στρατιωτικών δυνάμεων από χώρα σε χώρα», σημείωσε, προσθέτοντας πως πρόκειται για «ένα πολύ πρακτικό πρόβλημα για σήμερα».
«Για τον λόγο αυτόν η εμμονή μου σήμερα και η αποστολή μου είναι η επανένωση της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει κοινή άμυνα... κοινή προσπάθεια για να προστατεύσουμε τα ανατολικά μας σύνορα».