ΓΔ: 914.77 0.35% Τζίρος: 85.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Pfizer, koronoios, embolio
Φώτο: Shutterstock

Αποτελεσματικό κατά 95% το εμβόλιο της Pfizer

Όπως αναφέρουν Pfizer και BioNTech, μόλις το 3,7% των εθελοντών παρουσίασαν σημάδια αυξημένης κόπωσης που ήταν και η μόνη σοβαρή παρενέργεια που υπήρξε σε ποσοστό άνω του 2%.

Σημαντικά αποτελέσματα παρουσιάστηκαν από τις τελικές αναλύσεις των κλινικών δοκιμών της Pfizer που αναφέρουν πως το εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι κατά 95% αποτελεσματικό ανοίγοντας τον δρόμο για την εταιρεία να λάβει την πρώτη άδεια από τις αρχές των ΗΠΑ για την χρησιμοποίηση του εμβολίου εντός ολίγων ημερών. Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία που συνεργάζεται με την BioNTech ανέφερε πως το εμβόλιο προστατεύει τους ανθρώπους κάθε ηλικίας και εθνικότητας χωρίς να παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα σε μια κλινική δοκιμή που υπήρξαν 44.000 εθελοντές.

Οι μετοχές της Pfizer σημειώνουν άνοδο 2,7% στις συναλλαγές πριν την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street, με την BioNTech να βλέπει την μετοχή της να ενισχύεται κατά 7,3%. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διευρύνουν τα κέρδη τους μετά τα νέα με τον Stoxx 600 να ενισχύεται κατά 0,4%.

Η είδηση αυτή έρχεται σε συνέχεια από τις υποσχόμενες εξελίξεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στο μέτωπο του εμβολίου των τελευταίων ημερών. Η ανταγωνίστρια Moderna φαίνεται πως ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα εμβόλιο εξίσου αποτελεσματικό σύμφωνα και με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ενώ ο τρίτος ανταγωνιστής που είναι η AstraZeneca σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναμένεται να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών εντός των ημερών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι Pfizer-BioNTech, 170 από τους εθελοντές κόλλησαν συνολικά κορονοϊό. Οκτώ από τους εθελοντές που έλαβαν το εμβόλιο αρρώστησαν, ενώ υπήρξαν και 162 περιπτώσεις που ασθένησαν μεταξύ των οποίων ήταν και αυτοί που έλαβαν το placebo. Το εμβόλιο βοήθησε να αποφευχθεί να γίνει πιο σοβαρή η ασθένεια σύμφωνα με την ανάλυση με 9 από τις 10 σοβαρές υποθέσεις στη κλινική δοκιμή να εμφανίζονται στην ομάδα που έπαιρνε το placebo. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους ανθρώπους άνω των 65 ετών ήταν στο 94% σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έλαβαν το εμβόλιο ανταποκρίθηκαν καλά. Το 3,7% των εθελοντών αντιμετώπισε πρόβλημα αυξημένης κόπωσης, μετά την δεύτερη δόση όμως αυτή ήταν η μόνη σοβαρή παρενέργεια που προκλήθηκε σε περισσότερο από το 2% των εθελοντών, αναφέρει η ανάλυση της έρευνας.

Την περασμένη εβδομάδα, η Pfizer και η BioNTech είχαν ανακοινώσει πως το εμβόλιο είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό, με την αγορά να οδηγείται σε ράλι ανόδου καθώς αναπτερώθηκαν οι ελπίδες πως θα υπάρξει εμβόλιο που θα μπορέσει να ελέγξει την πανδημία που έχει στοιχίσει την ζωή σε περισσότερο από 1,3 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως.

Έπειτα ήταν η σειρά της Moderna να ανακοινώσει τα δικά της ελπιδοφόρα αποτελέσματα και να δηλώνει ότι προσβλέπει πως θα μπορέσει να καταθέσει αίτηση στις αμερικανικές αρχές για την χρήση του εμβολίου της μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Pfizer και BioNTech θέλουν να λάβουν κατεπείγουσα άδεια από τις αμερικανικές αρχές σύμφωνα με την ανακοίνωση τους. Την Τρίτη, ο επικεφαλής της Pfizer Άλμπερτ Μπουλά δήλωσε σε συνάντηση πως οι εταιρείες έχουν συγκεντρώσει τα στοιχεία των δυο τελευταίων μηνών που χρειάζονταν σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων FDA.

Τόσο το εμβόλιο της Moderna όσο και της Pfizer-BioNTech βασίζονται στο μεταφορικό RNA, μια νέου τύπου τεχνολογία εμβολίων που είναι έτοιμη να εφαρμοστεί πολύ γρήγορα. Αυτό που θα κάνει το εμβόλιο είναι να μετατρέπει τα κύτταρα του σώματός μας σε μικροσκοπικές μηχανές παρασκευής εμβολίων. Το εμβόλιο θα καθοδηγεί τα κύτταρα να φτιάξουν αντίγραφα της αγκίδας πρωτεΐνης που βρίσκεται στο νέο κορονοϊό, ενισχύοντας έτσι την παραγωγή προστατευτικών αντισωμάτων. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

pfizer, biontech, koronoios, emvolio
ΔΙΕΘΝΗ

Το εμβόλιο της Pfizer αποτελεσματικό έναντι της ινδικής παραλλαγής

Παρά την «ελαφρά μειωμένη αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με τα τεστ που έγιναν στο εργαστήριο, το εμβόλιο της Pfizer πιθανόν προστατεύει» από την ινδική παραλλαγή, καθησύχασε ο Ολιβιέ Σβαρτς, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
Pfizer, koronoios, embolio
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Καταγγελία influencers για πρόταση δυσφήμισης της Pfizer

Άτομα που διαθέτουν επιρροή στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης (συνολικά οι συνδρομητές τους στο YouTube ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο) είπαν ότι τους υποσχέθηκαν αμοιβή αν δυσφήμιζαν το εμβόλιο της Pfizer.
Pfizer, koronoios, embolio
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΜΑ: Ξεκίνησε η αξιολόγηση του εμβολίου Pfizer για τις ηλικίες 12-15

Κανένα εμβόλιο δεν υπάρχει προς το παρόν για τα παιδιά, που είναι λιγότερο εκτεθειμένα στο να νοσήσουν σοβαρά από την ασθένεια και για τα οποία ο εμβολιασμός δεν αποτελούσε προτεραιότητα μέχρι τώρα.