ekklisia, eirinaios
Φώτο: Shutterstock

Απεβίωσε ο Πατριάρχης των Σέρβων Ειρηναίος από κορονοϊό

Σε ηλικία 90 ετών εκοιμήθη ο Πατριάρχης των Σέρβων Ειρηναίος από επιπλοκές που παρουσιάστηκαν από τον κορονοϊό. Δεν κατάφεραν να τον σώσουν ούτε οι Ρώσοι γιατροί που είχαν φτάσει στο Βελιγράδι.

Ο Πατριάρχης των Σέρβων Ειρηναίος εκοιμήθη, σε ηλικία 90 ετών, από επιπλοκές του κορονοϊού. Ο προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SPC) είχε βρεθεί θετικός στον κορονοϊό στις 4 Νοεμβρίου και εισήχθη σε στρατιωτικό νοσοκομεία του Βελιγραδίου με ήπια συμπτώματα.

Μέχρι προχθές τα επίσημα ανακοινωθέντα ανέφεραν ότι η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή, χωρίς σοβαρές επιπλοκές. Εχθές ωστόσο η υγεία του Πατριάρχη Ειρηναίου παρουσίασε επιδείνωση και διασωληνώθηκε. Στην θεραπεία του Πατριάρχη των Σέρβων συμμετείχαν και γιατροί από τη Ρωσία που έφτασαν στη Σερβία γι' αυτόν τον λόγο.

Σημειώνεται ότι ο Πατριάρχης Ειρηναίος χοροστάτησε στις 30 Οκτωβρίου στην εξόδιο ακολουθία του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιου, ο οποίος επίσης απεβίωσε από επιπλοκές του κορονοϊού.

Συλλυπητήρια επιστολή από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Συλλυπητήριο γράμμα προς την Εκκλησία της Σερβίας για την εκδημία του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος:

Ο πολιός και σεβάσμιος Πατριάρχης Υμών κεκοίμηται!

Κατώδυνοι ημείς άπαντες εν Φαναρίω εδέχθημεν το μόρσιμον άγγελμα τούτο και σπεύδομεν να εκφράσωμεν τη αδελφή Αγιωτάτη Εκκλησία της Σερβίας τα ένθερμα συλλυπητήρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ημετέρας Μετρι-ότητος προσωπικώς, συν τη διαβεβαιώσει ότι εκτενώς δεόμεθα προς τον εξουσίαν έχοντα των νεκρών και των ζώντων Κύριον ημών να αναπαύση την ψυχήν του εξ ημών μεταστάντος εν χώρα ζώντων, αμείβων τους υπέρ της Εκ-κλησίας μακροχρονίους και αγλαοκάρπους κόπους Αυτού, να αναδείξη δε άξιον διάδοχον Αυτού επί το πηδάλιον της απορφανισθείσης αδελφής Εκκλησίας, μεθ' ου μέλλομεν προθύμως συνεργασθήναι διά τε τας διμερείς ημών σχέσεις και διά την πανορθόδοξον ενότητα και συνεργασίαν.

Αιωνία η μνήμη του μακαρία τη λήξει γενομένου αοιδίμου αδελφού ημών Πατριάρχου Ειρηναίου!

Αδελφοποθήτως,

Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Τα συλληπητήριά της εξέφρασε η Ιερά Σύνοδος

Τα συλλυπητήριά της για την εκδημία του μακαριστού Πατριάρχη Σερβίας κυρού Ειρηναίου, εκφράζει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προς την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Σερβίας με τηλεγράφημα που απέστειλε. 

«Mετά βαθυτάτης θλίψεως επληροφορήθημεν την εις Κύριον εκδημίαν του πεφιλημένου εν Χριστώ αδελφού και συλλειτουργού ημών, αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Πεκίου, Μητροπολίτου Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχου Σερβίας κυρού Ειρηναίου, όστις επί δεκαετίαν όλην, ως ικανότατος πηδαλιούχος κατηύθυνε την νοητήν ναυν της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Σερβίας. 

Συμμετέχοντες ολοψύχως εις το πένθος της αδελφής κατά Σερβίαν Αγιωτάτης του Χριστού Εκκλησίας ευχόμεθα εκ καρδίας όπως ο της ζωής και του θανάτου κυριεύων Σωτήρ ημών Ιησούς Χριστός τάξη την μακαρίαν αυτού ψυχήν εν σκηναίς δικαίων και συναριθμήση αυτήν μετά Αγίων και Οσίων, αναδείξη δε αντάξιον αυτού διάδοχον» αναφέρει στο τηλεγράφημά της η Ιερά Σύνοδος. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Βοήθεια 823 εκατ. σε 8 χώρες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Πάνω από 132,7 εκατ. ευρώ θα διατεθούν ως προκαταβολές σε Ελλάδα, Γερμανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Κροατία, Ουγγαρία και Πορτογαλία για την σοβαρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη δημόσια υγεία που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19.
leyen, commission
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία Κομισιόν με Moderna για έως και 160 εκατ. δόσεις του εμβολίου

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), είπε ότι ο Οργανισμός θα μπορούσε να έχει διαμορφώσει επιστημονική άποψη για τα εμβόλια προς το τέλος του έτους, στο καλύτερο σενάριο.