Φώτο: Shutterstock

Αμερικανός γερουσιαστής θέλει να δει τον Ζούκενμπεργκ στη φυλακή

Γερουσιαστής από το Όρεγκον καταθέτει νομοσχέδιο που στόχο έχει την μεγαλύτερη προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο και βάζει στο στόχαστρο τον ιδιοκτήτη του Facebook Μ. Ζούκενμπεργκ.

Η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών στο διαδίκτυο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες συζητήσεις και στις δυο όχθες του Ατλαντικού με τον ιδιοκτήτη του Facebook που επανακαθόρισε την σύγχρονη ηλεκτρονική εποχή να βρίσκεται συχνά πυκνά στο στόχαστρο.

Τώρα ήταν η σειρά του Γερουσιαστή Ρον Γουάιντεν από το Όρεγκον να καταθέσει ένα νομοσχέδιο που στόχο έχει την προστασία των προσωπικών δεδομένων των αμερικανών, και να τιμωρεί όποιον τα εκμεταλλεύεται, με την στόχευση να είναι σαφής προς τον ιδρυτή του Facebook Μάρκ Ζούκενμπεργκ.

«Ο Μάρκ Ζουκενμπεργκ δεν παίρνει στα σοβαρά την προσωπική ζωή των Αμερικανών εκτός από όταν αισθάνεται οτι θα έχει προσωπικές επιπτώσεις» δήλωσε ο Γουάιντεν κατά την διάρκεια της ανακοίνωσης του νομοσχεδίου. «Μια ελαφριά τιμωρία από την FTC (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) έχει αποδειχθεί πως δεν λύνει το πρόβλημα, ενώ με το δικό μου νομοσχέδιο θα είναι αντιμέτωπος με φυλάκιση για μεγάλο διάστημα αν πει ψέμματα στην κυβέρνηση».

Ο Γερουσιαστής του Όρεγκον δημοσιεύσε το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου του που έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Κοίτα την δουλειά σου» (Mind Your Own Business), σημειώνοντας τους βασικούς πυρήνες που θα κινηθεί.

Όπως εξήγησε ο Γουάιντεν «Βασίζεται σε τρεις βασικές ιδέες» και συμπλήρωσε πως «οι καταναλωτές θα μπορούν να διαχειρίζονται τις προσωπικές τους πληροφορίες, ενώ οι εταιρείες θα πρέπει να παρέχουν ακόμα μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς το πως χρησιμοποιούν και μοιράζονται τα δεδομένα μας, ενώ τα εταιρικά στελέχη θα πρέπει να θεωρούνται προσωπικά υπεύθυνοι όταν ψεύδονται για την προστασία των προσωπικών μας πληροφοριών».

Τα τελευταία χρόνια, έχουν υπάρξει πολλές προσπάθειες από τον πολιτικό τομέα για να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος στις εταιρείες τεχνολογίας και ιδιαίτερα στο Facebook για την διαχείριση των προσωπικών δεδομένων, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Αν το νομοσχέδιο του Γερουσιαστή από το Όρεγκον περάσει και γίνει τελικά νόμος, θα πρέπει να αναμένουμε πως κολοσσοί όπως το Facebook θα αναθεωρήσουν την προσέγγιση τους στην διαχείριση των προσωπικών δεδομένων ή αν θα ρισκάρουν να βρεθούν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Facebook: Αποκάλυψε ρωσική παρέμβαση στις προσεχείς προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ

Όπως αποκάλυψε το Facebook, λογαριασμοί στο Instagram, με έδρα τη Ρωσία, διοχέτευαν στοχευμένα διχαστικά μηνύματα ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, το 2020, με τους χρήστες να παριστάνουν τους κατοίκους των ΗΠΑ.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ εξετάζει την απομάκρυνση του υπουργού Άμυνας Μ. Έσπερ

Mε αφορμή τις διαφορετικές απόψεις τους σε μια σειρά θεμάτων, αλλά όχι πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Οι αλλαγές στα κορυφαία αξιώματα είναι συνηθισμένο φαινόμενο στο τέλος μιας προεδρικής θητείας, σχολίασε αξιωματούχος.