Φώτο: Shutterstock

Η Πορτογαλία καταδικάζει το βέτο Πολωνίας και Ουγγαρίας

Ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι είναι απαράδεκτο το μπλόκο στα κεφάλαια ανάκαμψης της ΕΕ και τονίζει οτι το κράτος δικαίου είναι από τις βασικές αρχές και αξίες της Ένωσης.

Η Πορτογαλία συντάχθηκε σήμερα με τις ευρωπαϊκές χώρες που καταδικάζουν την Πολωνία και την Ουγγαρία για το ότι καθυστερούν το πακέτο για την ανάκαμψη του ευρωπαϊκού μπλοκ από την κρίση του κορονοϊού σε μια διαμάχη για τη σύνδεση της αποδέσμευσης των πόρων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

«Είναι απαράδεκτο που δύο κράτη-μέλη μπορούν να μπλοκάρουν μια απόφαση που είναι πολύ, πολύ σημαντική και καθοριστική για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την ανάκαμψη της Ευρώπης, και για ένα τέτοιο επιχείρημα», δήλωσε ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Σάντος Σίλβα σε διαδικτυακό συνέδριο στη Ρώμη. «Το κράτος δικαίου είναι από τις βασικές αξίες και αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ουγγαρία και Πολωνία παρεμποδίζουν εδώ και εβδομάδες την αποδέσμευση πόρων συνολικού ύψους 1,85 τρισ. ευρώ από τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ και το ταμείο ανάκαμψη από την κρίση της Covid-19. Οι δύο χώρες αντιτίθενται στην προσπάθεια της ΕΕ να συνδέσει τα κεφάλαια αυτά με τον σεβασμό του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών προτύπων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

«Στο κόκκινο» η πανδημία στην Πορτογαλία - Ο πρόεδρος σε απομόνωση

Ο 72χρονος επικεφαλής του πορτογαλικού κράτους Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία, με στόχο να κερδίσει μια δεύτερη θητεία στον προεδρικό θώκο της χώρας του, στις εκλογές της 24ης Ιανουαρίου.