ΓΔ: 898.53 0.37% Τζίρος: 29.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:37:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η Πορτογαλία καταδικάζει το βέτο Πολωνίας και Ουγγαρίας

Ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι είναι απαράδεκτο το μπλόκο στα κεφάλαια ανάκαμψης της ΕΕ και τονίζει οτι το κράτος δικαίου είναι από τις βασικές αρχές και αξίες της Ένωσης.

Η Πορτογαλία συντάχθηκε σήμερα με τις ευρωπαϊκές χώρες που καταδικάζουν την Πολωνία και την Ουγγαρία για το ότι καθυστερούν το πακέτο για την ανάκαμψη του ευρωπαϊκού μπλοκ από την κρίση του κορονοϊού σε μια διαμάχη για τη σύνδεση της αποδέσμευσης των πόρων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

«Είναι απαράδεκτο που δύο κράτη-μέλη μπορούν να μπλοκάρουν μια απόφαση που είναι πολύ, πολύ σημαντική και καθοριστική για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την ανάκαμψη της Ευρώπης, και για ένα τέτοιο επιχείρημα», δήλωσε ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Σάντος Σίλβα σε διαδικτυακό συνέδριο στη Ρώμη. «Το κράτος δικαίου είναι από τις βασικές αξίες και αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ουγγαρία και Πολωνία παρεμποδίζουν εδώ και εβδομάδες την αποδέσμευση πόρων συνολικού ύψους 1,85 τρισ. ευρώ από τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ και το ταμείο ανάκαμψη από την κρίση της Covid-19. Οι δύο χώρες αντιτίθενται στην προσπάθεια της ΕΕ να συνδέσει τα κεφάλαια αυτά με τον σεβασμό του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών προτύπων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Δεν απαντά η Κομισιόν για τις αυξήσεις των τιμών στα εμβόλια

Η Κομισιόν αναφέρει πως πρόκειται για εμπιστευτικές ρήτρες και πως «οι πληροφορίες έχουν αποκαλυφθεί χωρίς τη συμφωνία και των δύο μερών». Την αύξηση των τιμών επιβεβαίωσε και ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Στεφάν Μπον.
ΔΙΕΘΝΗ

Καταδικάζει τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια η ΕΕ

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ, δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕЕ ξεπέρασε τις ΗΠΑ στους εμβολιασμούς του πληθυσμού κατά της Covid

Η ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολιασμών, η οποία ξεκίνησε με πιο αργούς ρυθμούς συγκριτικά με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, λόγω μη επαρκών δόσεων, αποτέλεσε αντικείμενο επικρίσεων και αντιπαραθέσεων κατά τους πρώτους μήνες του έτους.
ΔΙΕΘΝΗ

Να υπάρξουν κυρώσεις από ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας ζητούν γερουσιαστές

Αμερικανοί Γερουσιαστές ζητούν από τον πρόεδρο Μπάιντεν να υπάρξει ένα πλέγμα δράσεων που θα ασκήσει πίεση εναντίον της Τουρκίας ώστε να υπάρξει λύση για το Κυπριακό. Ανησυχία για αύξηση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στα Κατεχόμενα.