ΓΔ: 2122.6 -2.27% Τζίρος: 315.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Αυξάνει τους στόχους για την ηλεκτροκίνηση μέχρι το 2030 η Κομισιόν

Σύμφωνα με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι το 2030 αναμένεται να κυκλοφορούν30 εκατ. υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους ευρωπαϊκούς δρόμους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να έχουν κυκλοφορήσει τουλάχιστον 30 εκατ. ηλεκτρικά οχήματα στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2030. Ο στόχος για την αύξηση των πωλήσεων των αυτοκινήτων χαμηλών και μηδενικών εκπομπών ρύπων περιλαμβάνεται σε ένα πρόγραμμα στρατηγικής που θα δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Bloomberg η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παροτρύνει την αυτοκινητοβιομηχανία να επιταχύνει την μαζική παραγωγή αυτοκινήτων καθώς και τον μετασχηματισμό της παραγωγής της, έως το 2030. Ο στόχος είναι φιλόδοξος, δεδομένου ότι περίπου 1,4 εκατομμύρια ηλεκτροκίνητα οχήματα κινούνται στην Ευρώπη τώρα, σύμφωνα με το Bloomberg. Το πρόγραμμα προβλέπει ότι θα κυκλοφορήσουν 28 εκατομμύρια υβριδικά και αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα στο δρόμο έως το 2028.

Το σχέδιο χαρτογραφεί στόχους για τον ευρύτερο τομέα των μεταφορών, ζητώντας να διπλασιαστεί η σιδηροδρομική κίνηση υψηλής ταχύτητας έως το 2030 και τα προγραμματισμένα ταξίδια μεταξύ πόλεων κάτω των 300 χλμ. να γίνουν ουδέτερα από τον άνθρακα. Τα μεγάλα αεροσκάφη και τα πλοία μηδενικών εκπομπών θα πρέπει να είναι «έτοιμα για αγορά από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες » έως το 2035, αναφέρει το σχέδιο.

Μακροπρόθεσμα, οι στόχοι περιλαμβάνουν το διπλασιασμό της κυκλοφορίας σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών και τον τριπλασιασμό της κίνησης τρένων υψηλής ταχύτητας μέχρι τα μέσα του αιώνα. Ο οδικός χάρτης αναμένεται να διαμορφωθεί σε νέα βάση για να καλυφτούν οι μελλοντικές ανάγκες.

Οι προτάσεις για τη βιομηχανία μεταφορών έρχονται εν μέσω της διαμάχης μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα σχέδιο ενίσχυσης του στόχου μείωσης των εκπομπών το 2030 σε τουλάχιστον 55% έως το τέλος της επόμενης δεκαετίας από τα επίπεδα του 1990. Η αύξηση αυτού του στόχου από το υπάρχον 40% αποτελεί βασικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και θα απαιτούσε περισσότερες δαπάνες για παραγωγή ενέργειας και υποδομές.

«Πρέπει να καταστήσουμε βιώσιμους όλους τους τρόπους μεταφοράς» για την επίτευξη των κλιματικών στόχων και να δώσουμε τη δυνατότητα στις ευρωπαϊκές εταιρείες να παραμείνουν ηγέτες της βιομηχανίας, αναφέρει το σχέδιο, σημειώνοντας ότι τα οχήματα με μηδενικές και χαμηλές εκπομπές εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό μέρος του στόλου των οχημάτων.

Η Επιτροπή θα αναθεωρήσει τα πρότυπα CO2 για αυτοκίνητα και φορτηγά μέχρι τον Ιούνιο του 2021, και για τα βαρέα οχήματα το 2022, ζητώντας μια πολιτική «για την τόνωση της ζήτησης για οχήματα μηδενικών εκπομπών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν στηρίζει κράτη μέλη για προστασία πολιτών από κρίσεις Ιράν-Μ. Ανατολής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι, μετά το "Κολλέγιο Ασφάλειας", θα εστιάσει στην υποστήριξη των κρατών-μελών και στην προστασία των πολιτών της ΕΕ, λόγω των εξελίξεων στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή.
Λογότυπο Skoda
ΔΙΕΘΝΗ

Skoda: Μεγάλη επένδυση για παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών στην Ευρώπη

Η Skoda επενδύει 205 εκατ. ευρώ για την επέκταση της παραγωγής μπαταριών στη Mlada Boleslav, δημιουργώντας την πρώτη μονάδα cell-to-pack του ομίλου Volkswagen στην Ευρώπη, με δυναμικότητα έως 335.000 συστήματα ετησίως και στήριξη 200.000 ηλεκτρικών οχημάτων.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Καμία άμεση απειλή για την πετρελαϊκή τροφοδοσία της ΕΕ

Η Κομισιόν ενημερώνει τα κράτη της ΕΕ ότι δεν υπάρχουν άμεσες επιπτώσεις στην ασφάλεια της τροφοδοσίας πετρελαίου από τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, παρά την άνοδο 9% στις τιμές και τα προβλήματα στη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Χορμούζ.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Ασφαλής η τροφοδοσία πετρελαίου, χωρίς άμεσες συνέπειες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως η πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή δεν έχει άμεσες συνέπειες στην ασφάλεια της πετρελαϊκής τροφοδοσίας της ΕΕ, σύμφωνα με email προς τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Πολύ ανησυχητικές οι εξελίξεις στο Ιράν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε τις εξελίξεις στο Ιράν «εξαιρετικά ανησυχητικές», τόνισε την ανάγκη αποφυγής κλιμάκωσης και προστασίας της πυρηνικής ασφάλειας, ενώ αναφέρθηκε στις κυρώσεις της ΕΕ και στη διασφάλιση των Ευρωπαίων πολιτών.