ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Συμφωνία Πολωνίας, Ουγγαρίας με Γερμανία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Η συμφωνία θα τερματίσει την αντιπαράθεση που προκάλεσε το βέτο των δύο χωρών στο Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό 2021-2027, λόγω της διαφωνίας τους για τους όρους κράτους δικαίου.

Σε συμβιβασμό με τη Γερμανία κατέληξαν Πολωνία και Ουγγαρία, σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων και του Ταμείου Ανάκαμψης για την πανδημία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο συμβιβασμός θα τερματίσει την αντιπαράθεση που προκάλεσε το βέτο των δύο χωρών στο Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ και τον προϋπολογισμό 2021-2027, λόγω της διαφωνίας τους για τη σύνδεσή τους με όρους κράτους δικαίου.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Πολωνίας, Γιάροσλαβ Γκόβιν, επιτεύχθηκε συμφωνία με τη Γερμανία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, και θα παρουσιαστεί στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Η συμφωνία μπορεί να οριστικοποιηθεί έως και την Παρασκευή, μέχρι δηλαδή το τέλος της Συνόδου Κορυφής, πρόσθεσε ο ίδιος. 

«Μέχρι τώρα έχουμε τη συμφωνία μεταξύ Βαρσοβίας, Βουδαπέστης και Βερολίνου. Πιστεύω πως αυτή θα επεκταθεί επίσης και στις άλλες 24 πρωτεύουσες της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά. 

Τη συμφωνία επιβεβαίωσε και αξιωματούχος της κυβέρνησης της Ουγγαρίας, υπό το καθεστώς ανωνυμίας. Ο Γκόβιν αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία, αλλά είπε πως διατηρεί την «Πολωνία κυρίαρχη και την ΕΕ ενωμένη».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κατά του βέτο Όρμπαν οι περισσότεροι Ούγγροι

Όταν ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ασκούσε βέτο από κοινού με τη Πολωνία, υπολόγιζε ότι η ΕΕ θα υποχωρούσε. Όλα δείχνουν ωστόσο ότι το σχέδιό του οδηγείται σε αδιέξοδο με την πλειοψηφία των Ούγγρων να απορρίπτει το βέτο.
European Union-Eyropaiki Enosi-EE
ΔΙΕΘΝΗ

«Πυρά» των Ευρωπαίων για το βέτο Ουγγαρίας και Πολωνίας

Πολωνία και Ουγγαρία κρατούν «όμηρο» την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης μετά την πανδημία καθώς εμμένουν στο βέτο για τον προϋπολογισμό και ζητούν επαναδιαπραγμάτευση για τους κανόνες δικαίου της ΕΕ.