ΓΔ: 869.9 0.63% Τζίρος: 34.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
tourkia, simaia
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Προσχέδιο για «άσφαιρες» κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία

Σύμφωνα με το προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης των ηγετών , που αποκαλύπτει το Reuters, οι κυρώσεις θα περιοριστούν σε φυσικά πρόσωπα και ενδεχομένως εταιρείες. Η Τουρκία έχει ήδη λάβει μέτρα εξουδετέρωσης τέτοιων κυρώσεων.

Την ατολμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας δείχνει το προσχέδιο, καθώς οι κυρώσεις «εάν χρειαστεί» περιορίζονται σε φυσικά πρόσωπα και ενδεχομένως σε εταιρείες, δηλαδή την κρατική Turkish Petroleum (ΤΡΑΟ). 

Σύμφωνα με το προσχέδιο, που συζητείται σήμερα σε επίπεδο αντιπροσώπων ενόψει της Συνόδου Κορυφής, και αποκαλύπτει το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερα άτομα και εταιρείες από την Τουρκία, που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το προσχέδιο, ενώ εάν συμφωνηθεί, η ΕΕ θα προετοιμάσει λίστα με επιπλέον άτομα στη βάση του υπάρχοντος καταλόγου κυρώσεων από το 2019 και «εάν χρειαστεί θα επεκταθεί» το πεδίο εφαρμογής. 

Σύμφωνα με το Reuters, οι διαπραγματεύσεις για τη δήλωση δύο σελίδων συνεχίζονται, ενώ Ελλάδα και Κύπρος φαίνεται να μην ικανοποιούνται από τις κυρώσεις. 

Η ΕΕ δημιούργησε πέρυσι ένα πρόγραμμα κυρώσεων για τις παράνομες έρευνες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, «παγώνοντας» περιουσιακά στοιχεία ανθρώπων και εταιρειών που κατηγορούνται ότι σχεδιάζουν ή συμμετέχουν σε δραστηριότητες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου ή στην υφαλοκρηπίδα της. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, μόνο δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου (TPAO) έχουν καταχωρηθεί στον κατάλογο κυρώσεων

Εξάλλου, ο Ερντογάν είχε προετοιμαστεί, προκειμένου να προστατεύσεις τις τουρκικές εταιρείες, εγκρίνοντας νόμο για τον επαναπατρισμό τουρκικών εταιρειών που βρίσκονται σε ξένες χώρες. Με τη δυνατότητα για μεταφορά έδρας στην Τουρκία, οι εταιρείες του ενεργειακού τομέα, που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή πιθανής επιβολής κυρώσεων λόγω των παράνομων ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ, θα μπορέσουν να μεταφέρουν την έδρα τους ή των θυγατρικών τους εταιρειών μακριά από τη δικαιοδοσία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Νωρίτερα, μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ισχυρίστηκε πως οποιουδήποτε είδους κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Τουρκίας δεν πρόκειται να επηρεάσουν σημαντικά τη χώρα. Παράλληλα, είπε ότι η ΕΕ «δεν έχει ποτέ φερθεί με εντιμότητα ούτε έχει κρατήσει τις υποσχέσεις της», ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αποφεύγει να καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι περισσότεροι πολίτες της Ένωσης βλέπουν την Τουρκία ως εχθρό

Συνολικά, το 41% των Ευρωπαίων βλέπουν την Τουρκία ως αντίπαλο ή μια χώρα με την οποία υπάρχει σύγκρουση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του τμήματος Ευρωπαϊκών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ECFR).
ΔΙΕΘΝΗ

Μισέλ: Δύσκολο να προβλεφθεί ποια θα είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας

«Εδώ και κάποιους μήνες οι εντάσεις στη Μεσόγειο μας έχουν ανησυχήσει πολύ. Η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα περιβάλλον ασφάλειας, ευημερίας και σταθερότητας» σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.