ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ο υψηλός δανεισμός απειλεί τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης

Υψηλότερος κατά 21,6% είναι φέτος ο δανεισμός στη Βρετανία που έχει εκτοξευτεί στα 40,3 δισ. λίρες και απειλεί τα σχέδια του βρετανικού υπ. Οικονομικών για ενίσχυση των νοσοκομείων και των δημόσιων φορέων.

Κατά ένα πέμπτο υψηλότερος είναι ο δανεισμός κατά το πρώτο μισό του τρέχοντος οικονομικού έτους, καθώς τους πρώτους έξι μήνες από την έναρξη της φορολογικής χρονιάς τον Απρίλιο, έφτασε τα 40,3 δισεκατομμύρια λίρες, δηλαδή 21,6% υψηλότερος από ότι την ίδια περίοδο του 2018, όπου ο δανεισμός αντιστοιχούσε σε 33,2 δισεκατομμύρια.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου (ONS), ταυτόχρονα με μία αύξηση της τάξης του 5,4% σε καθημερινές δαπάνες προς τις δημόσιες υπηρεσίες από την αρχή του οικονομικού έτους μέχρι σήμερα, τα έσοδα από φόρους αυξήθηκαν μόλις κατά 2,8%, εξαιτίας της μεγαλύτερης μέσα σε έξι μήνες πτώσης των εσόδων από φορολογία εισοδήματος των εταιριών (από το 2013) και της πτώσης σε εισπράξεις από φόρους καυσίμων.

Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται λίγες μέρες πριν ο υπουργός Οικονομικών Σατζιντ Τζαβίντ δημοσιοποιήσει τον πρώτο του προϋπολογισμό στις 6 Νοεμβρίου, ενώ έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να αυξήσει επιπλέον τον δανεισμό για να χρηματοδοτήσει δαπάνες σε νοσοκομεία, σχολεία, μεταφορές και σε σχέδια για υποδομές. Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος να μείνει με λιγότερα χρήματα για δαπάνες, εάν ξεπεράσει το ετήσιο όριο του ελλείμματος που προβλέπεται για τις δημόσιες δαπάνες.

Επιπλέον, αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με επιπλέον κόστη, εάν η κυβέρνηση καταφέρει να ολοκληρώσει το νομοσχέδιο για την Συμφωνία Αποχώρησης και ολοκληρωθεί το Brexit στο τέλος του μήνα.

Ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε αιτήματα των βουλευτών να διεξαγάγει νέα λεπτομερή εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης στην οποία θα βρεθεί η χώρα από τη νέα συμφωνία της κυβέρνησης στο Brexit. Σύμφωνα με την οικονομική ανάλυση που δημοσιεύτηκε πέρσι, η εκτίμηση ήταν ότι η βρετανική οικονομία θα είναι σημαντικά πιο αδύναμη υπό μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, στην οποία στοχεύει και ο Μπόρις Τζόνσον στη νέα του συμφωνία. Αλλά σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το είδος της σχέσης ελεύθερου εμπορίου της Βρετανίας με την ΕΕ θα γίνει ξεκάθαρο στη διάρκεια των εμπορικών διαπραγματεύσεων, μόλις συμβεί το Brexit.

Ανεξάρτητη έρευνα του ινστιτούτου «UK in a Changing Europe», δείχνει ότι το σχέδιο της συμφωνίας του Μπόρις Τζόνσον, θα μπορούσε να μειώσει το ΑΕΠ κατά 2,3-7% για την επόμενη δεκαετία, σε σύγκριση με το εάν η χώρα παραμείνει στην ΕΕ. Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για την συμφωνία της Τερέζα Μέι ήταν 1,9-5,5% μείωση στο ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bretania-william
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανικό μήνυμα υπέρ των εμβολιασμών και εναντίον των fake news

Μέχρι σήμερα η χρήση των εμβολίων ήταν «εξαιρετική», σημειώνει επίσης ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, κρίνοντας ότι θα πρέπει τώρα να πειστούν οι νέες γενιές «ότι είναι πραγματικά σημαντικό γι'αυτές να εμβολιαστούν».
Bretania-Johnson
ΔΙΕΘΝΗ

Μπ. Τζόνσον: Προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Μαρτίου

«Προτεραιότητά μας είναι να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο, κάτι το οποίο γνωρίζω ότι είναι κρίσιμης σημασίας για τη μόρφωσή τους και την ευημερία τους» δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός.