ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ευκαιρία το Brexit για αλλαγές στον τραπεζικό τομέα της Βρετανίας

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας αναφέρει πως θα υπάρξει συνεργασία στη ρυθμιστική προσέγγιση των χρηματοοοικονομικών υπηρεσιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

To Brexit προσφέρει στη Βρετανία μία ευκαιρία να κάνει τα πράγματα διαφορετικά στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, που αποτελούν βασικό πυλώνα της οικονομίας της χώρας σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, αλλά η εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβεβαιώνει ότι θα υπάρξει συνεργασία στη ρυθμιστική προσέγγιση του αναφερόμενου τομέα. «Τώρα, που έχουμε αποχωρήσει από την ΕΕ, μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα, λίγο διαφορετικά [στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες]» δήλωσε χαρακτηριστικά στα ΜΜΕ ο Βρετανός υπουργός.

Συγκεκριμένα ανέφερε οτι «αυτή η συμφωνία είναι καθησυχαστική, επειδή υπάρχει ένα σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο συνεργασίας που αναφέρεται στη συμφωνία, το οποίο νομίζω ότι θα δώσει στους ανθρώπους την επιβεβαίωση, ότι θα παραμείνουμε σε έναν -από κοινού- διάλογο με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, όταν πρόκειται για ζητήματα, όπως, οι αποφάσεις αμοιβαίας εφαρμογής».

Όπως ορίζει η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας, στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, που είναι βασικός πυλώνας της βρετανικής οικονομίας, οι δυο πλευρές θέλουν να θέσουν ένα «ευνοϊκό κλίμα για την ανάπτυξη του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ τους». Σημειώνεται οτι μετά την 1η Ιανουαρίου όλες οι εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα που εδρεύουν στη Βρετανία δεν θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποιώντας το «ευρωπαϊκό» διαβατήριο αλλά θα είναι υποχρεωμένες να λαμβάνουν άδεια από τις κατά τόπους εθνικές Αρχές. Πάντως οι βρετανικές τράπεζες και εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα έχουν προετοιμαστεί για το νέο πλαίσιο λειτουργίας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι έχουν μεταφέρει μέρος των δραστηριοτήτων τους σε ευρωπαϊκό έδαφος κυρίως στη Γερμανία και τη Γαλλία

Διευκρινίσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Με αφορμή την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ενημερώσει τους επενδυτές πως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μία επιχείρηση επενδύσεων ή ένα πιστωτικό ίδρυμα τρίτης χώρας προκειμένου να παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες ή να ασκεί επενδυτικές δραστηριότητες σε χρηματοπιστωτικά μέσα στην Ελλάδα απαιτείται να ιδρύσει υποκατάστημα το οποίο αδειοδοτείται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή την Τράπεζα Ελλάδος αντίστοιχα. Επίσης, για την προώθηση και διάθεση Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων ή Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων από τρίτη χώρα απαιτείται άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Αναφορικά με τους διαχειριστές Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων (είτε ΟΣΕΚΑ είτε ΟΕΕ) από το Ηνωμένο Βασίλειο, (οι οποίοι δεν θα έχουν μετεγκατασταθεί σε κάποια χώρα της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους) επισημαίνεται ότι από 1/1/2021 θα θεωρούνται ΟΕΕ τρίτης χώρας και θα απαιτείται άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη διάθεσή τους στην Ελλάδα. Στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι αναρτημένα, προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, τα στοιχεία των εταιριών διαχείρισης μαζί με τα στοιχεία των μεριδίων ή μετοχών των ΟΕΕ που διαχειρίζονται που επιτρέπεται να διατίθενται στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, συνιστά την προσοχή των επενδυτών στην αξιολόγηση των εταιρειών (με τις οποίες προτίθενται να συνεργαστούν ή συνεργάζονται) σχετικά με το καθεστώς αδειοδότησης και εποπτείας τους. Ειδικότερα, η ύπαρξη άδειας λειτουργίας των εν λόγω εταιρειών μπορεί να διαπιστωθεί από την ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ή των αντίστοιχων εποπτικών αρχών άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Britain, Bretania, EU, Evropaiki Enosi, Brexit, Fishing, Psaria
ΔΙΕΘΝΗ

Brexit: Το 57% των Βρετανών θέλουν την επανένταξη στην ενιαία αγορά

Μεγάλο ποσοστό των Βρετανών θέλει η χώρα τους να έχει στενότερους δεσμούς με την ΕΕ και σε αυτό συμφωνεί η πλειοψηφία τόσο εκείνων που τάχθηκαν υπέρ της εξόδου όσο και εκείνων που ψήφισαν υπέρ της παραμονής, στο δημοψήφισμα του 2016.
ΔΙΕΘΝΗ

Στα προ Brexit επίπεδα θέλει να μειώσει τη μετανάστευση η Βρετανία

Τον Ιούλιο, το Λονδίνο ψήφισε νόμο που απαγορεύει στους μετανάστες που φθάνουν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο να ζητούν άσυλο, ανεξάρτητα από τους λόγους που τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.
ΔΙΕΘΝΗ

Ευθύνες στο Brexit για τις αυξήσεις τιμών «ρίχνουν» οι ερευνητές

Σύμφωνα με μελέτη από τον Ιανουάριο 2022 ως το Μάρτιο 2023, η τιμή των προϊόντων τροφίμων, τα οποία ήταν εκτεθειμένα στο Brexit, αυξήθηκαν κατά περίπου 3,5 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από αυτά που δεν ήταν. 
ΔΙΕΘΝΗ

Η συμφωνία για το Brexit απειλεί τη βρετανική βιομηχανία αυτοκινήτων

Η αυτοκινητοβιομηχανία καλεί την κυβέρνηση να επιδιώξει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την επέκταση των ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα για την προμήθεια ανταλλακτικών μέχρι το 2027, αντί, όπως προβλέπεται, του 2024.
Rishi Sunak, Vretania, Britain, Great Britain
ΔΙΕΘΝΗ

Το στοίχημα του Σουνάκ για το εμπόριο με την ΕΕ στη μετά Brexit εποχή

Το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού δίνει τη δυνατότητα στη Βρετανία να αποτρέπει την εφαρμογή νέων νόμων της ΕΕ σε προϊόντα στη Βόρεια Ιρλανδία και στοχεύει να αποκλιμακώσει τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί μετά το Brexit.
ΔΙΕΘΝΗ

Τι σημαίνει η συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας σχετικά με το εμπόριο μέσω Β. Ιρλανδίας

Λονδίνο και Βρυξέλες, μετά από πολλές και σκληρές διαπραγματεύσεις πριν από περίπου τρία χρόνια, κατέληξαν σ' αυτή τη λύση για να μην επιβληθούν «σκληρά» σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.