ΓΔ: 817.24 0.26% Τζίρος: 53.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ευκαιρία το Brexit για αλλαγές στον τραπεζικό τομέα της Βρετανίας

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας αναφέρει πως θα υπάρξει συνεργασία στη ρυθμιστική προσέγγιση των χρηματοοοικονομικών υπηρεσιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

To Brexit προσφέρει στη Βρετανία μία ευκαιρία να κάνει τα πράγματα διαφορετικά στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, που αποτελούν βασικό πυλώνα της οικονομίας της χώρας σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, αλλά η εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβεβαιώνει ότι θα υπάρξει συνεργασία στη ρυθμιστική προσέγγιση του αναφερόμενου τομέα. «Τώρα, που έχουμε αποχωρήσει από την ΕΕ, μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα, λίγο διαφορετικά [στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες]» δήλωσε χαρακτηριστικά στα ΜΜΕ ο Βρετανός υπουργός.

Συγκεκριμένα ανέφερε οτι «αυτή η συμφωνία είναι καθησυχαστική, επειδή υπάρχει ένα σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο συνεργασίας που αναφέρεται στη συμφωνία, το οποίο νομίζω ότι θα δώσει στους ανθρώπους την επιβεβαίωση, ότι θα παραμείνουμε σε έναν -από κοινού- διάλογο με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, όταν πρόκειται για ζητήματα, όπως, οι αποφάσεις αμοιβαίας εφαρμογής».

Όπως ορίζει η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας, στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, που είναι βασικός πυλώνας της βρετανικής οικονομίας, οι δυο πλευρές θέλουν να θέσουν ένα «ευνοϊκό κλίμα για την ανάπτυξη του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ τους». Σημειώνεται οτι μετά την 1η Ιανουαρίου όλες οι εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα που εδρεύουν στη Βρετανία δεν θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποιώντας το «ευρωπαϊκό» διαβατήριο αλλά θα είναι υποχρεωμένες να λαμβάνουν άδεια από τις κατά τόπους εθνικές Αρχές. Πάντως οι βρετανικές τράπεζες και εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα έχουν προετοιμαστεί για το νέο πλαίσιο λειτουργίας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι έχουν μεταφέρει μέρος των δραστηριοτήτων τους σε ευρωπαϊκό έδαφος κυρίως στη Γερμανία και τη Γαλλία

Διευκρινίσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Με αφορμή την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ενημερώσει τους επενδυτές πως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μία επιχείρηση επενδύσεων ή ένα πιστωτικό ίδρυμα τρίτης χώρας προκειμένου να παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες ή να ασκεί επενδυτικές δραστηριότητες σε χρηματοπιστωτικά μέσα στην Ελλάδα απαιτείται να ιδρύσει υποκατάστημα το οποίο αδειοδοτείται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή την Τράπεζα Ελλάδος αντίστοιχα. Επίσης, για την προώθηση και διάθεση Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων ή Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων από τρίτη χώρα απαιτείται άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Αναφορικά με τους διαχειριστές Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων (είτε ΟΣΕΚΑ είτε ΟΕΕ) από το Ηνωμένο Βασίλειο, (οι οποίοι δεν θα έχουν μετεγκατασταθεί σε κάποια χώρα της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους) επισημαίνεται ότι από 1/1/2021 θα θεωρούνται ΟΕΕ τρίτης χώρας και θα απαιτείται άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη διάθεσή τους στην Ελλάδα. Στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι αναρτημένα, προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, τα στοιχεία των εταιριών διαχείρισης μαζί με τα στοιχεία των μεριδίων ή μετοχών των ΟΕΕ που διαχειρίζονται που επιτρέπεται να διατίθενται στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, συνιστά την προσοχή των επενδυτών στην αξιολόγηση των εταιρειών (με τις οποίες προτίθενται να συνεργαστούν ή συνεργάζονται) σχετικά με το καθεστώς αδειοδότησης και εποπτείας τους. Ειδικότερα, η ύπαρξη άδειας λειτουργίας των εν λόγω εταιρειών μπορεί να διαπιστωθεί από την ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ή των αντίστοιχων εποπτικών αρχών άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία διευρύνει τις εμπορικές της σχέσεις σε Ασία και Ειρηνικό

Το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρηση του από την Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να ενταχθεί στην συμφωνία ελεύθερου εμπορίου «Ολοκληρωμένη και Προοδευτική Συμφωνία για τη Σύμπραξη χωρών του Ειρηνικού» (CPTPP).