ΓΔ: 2288.83 -2.82% Τζίρος: 389.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Πιθανή μία επενδυτική συμφωνία της ΕΕ με την Κίνα αυτή την εβδομάδα

Οι συζητήσεις σχετικά με τη συμφωνία για τις επενδύσεις ξεκίνησαν το 2014, αλλά έμειναν βαλτωμένες για χρόνια καθώς η ΕΕ δήλωνε ότι η Κίνα δεν υλοποιεί τις υποσχέσεις της όσον αφορά την άρση των περιορισμών για τις ευρωπαϊκές επενδύσεις.

Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανόν να καταλήξουν σε μία συμφωνία αυτή την εβδομάδα, η οποία θα δίνει στις εταιρείες της ΕΕ καλύτερη πρόσβαση στην κινεζική αγορά, θα βελτιώνει τους όρους του ανταγωνισμού και θα προστατεύει τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Κίνα, δήλωσαν χθες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Οι συζητήσεις σχετικά με τη συμφωνία για τις επενδύσεις ξεκίνησαν το 2014, αλλά έμειναν βαλτωμένες για χρόνια καθώς η ΕΕ δήλωνε ότι η Κίνα δεν υλοποιεί τις υποσχέσεις της όσον αφορά την άρση των περιορισμών για τις ευρωπαϊκές επενδύσεις, παρά τη δέσμευσή της για το άνοιγμα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Ωστόσο, οι εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας μπορεί να συνέβαλαν σε αλλαγή της κινεζικής θέσης και να οδηγήσουν σε μία συμφωνία του Πεκίνου με τις Βρυξέλλες, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

«Οι συζητήσεις είναι κοντά στην ολοκλήρωσή τους. Φαίνονται καλές. Απομένουν μόνο κάποιες μικρότερες λεπτομέρειες που πρέπει να συμφωνηθούν», σημείωσε στο Reuters αξιωματούχος της ΕΕ με γνώση των συζητήσεων. «Όπως έχουν τώρα τα πράγματα, η πολιτική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας θα επισφραγιστεί την Τετάρτη». Άλλοι αξιωματούχοι με γνώση των συζητήσεων δήλωσαν ότι με βάση τη συμφωνία η Κίνα θα ανοίξει τον μεταποιητικό της τομέα σε εταιρείες της ΕΕ, καθώς επίσης και τους τομείς των κατασκευών, της διαφήμισης, των αερομεταφορών, των ναυτιλιακών υπηρεσιών, των τηλεπικοινωνιών και, σε κάποια έκταση, το υπολογιστικό νέφος (cloud computing). «Θα έχουμε πολύ καλύτερη πρόσβαση στην αγορά και προστασία των επενδύσεων μας στην Κίνα. Η καλύτερη πρόσβαση στην αγορά είναι κάτι για το οποίο εργαζόμαστε για πολλά χρόνια και οι Κινέζοι έχουν κάνει ένα αρκετά μεγάλο βήμα προς εμάς», σημείωσε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι συζητήσεις για την προστασία των επενδύσεων, ωστόσο, είναι πιθανό να συνεχισθούν το επόμενο έτος και να ολοκληρωθούν αργότερα, σύμφωνα με το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα. Αν υπάρξει πολιτική συμφωνία για τη συμφωνία την Τετάρτη, η μεταφορά της σε νομικά κείμενα μπορεί να πάρει αρκετούς μήνες. Μαζί με τη διαδικασία επικύρωσης, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα χρειαστεί ένας χρόνος για να εφαρμοστεί, είπαν αξιωματούχοι. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν δήλωσε σήμερα ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος στις συζητήσεις και ότι η Κίνα ελπίζει ότι μία συμφωνία μπορεί να ευοδωθεί «σύντομα». Η συμφωνία για τις επενδύσεις απαγορεύει επίσης την αναγκαστική μεταφορά τεχνολογιών από εταιρείες της ΕΕ που αποκτούν έδρα στην Κίνα και περιλαμβάνει μέτρα για να πειθαρχεί τις κινεζικές κρατικές εταιρείες όσον αφορά τον ανταγωνισμό στην κινεζική αγορά και κανόνες για τη διαφάνεια κρατικών επιδοτήσεων σε κινεζικές επιχειρήσεις. Με βάση τη συμφωνία, η Κίνα θα δεσμευτεί επίσης να προσυπογράψει τους κανόνες της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας αναφορικά με την αναγκαστική εργασία.

Η Κίνα ήθελε να έχει πρόσβαση στην ενεργειακή αγορά της ΕΕ, αλλά με δεδομένες τις ευαισθησίες για την εθνική ασφάλεια η Κομισιόν προσέφερε στο Πεκίνο πρόσβαση μόνο σε ένα μικρό μέρος του τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μόνο σε αμοιβαία βάση, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, οι οποίοι πρόσθεσαν ότι οι πρέσβεις των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες συζήτησαν τη συμφωνία τη Δευτέρα και καμία χώρα δεν είχε μεγάλα προβλήματα με αυτή. Η Πολωνία πρότεινε να περιμένει η ΕΕ να συζητήσει τη συμφωνία με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, αλλά οι άλλες χώρες δεν είχαν την άποψη αυτή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΕΕ και Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Με την ΕΕ είμαστε εταίροι, όχι αντίπαλοι, δηλώνει ο Ουάνγκ

Ο Ουάνγκ Γι τόνισε ότι Κίνα και ΕΕ πρέπει να διαχειρίζονται σωστά τις διαφορές τους και να ενισχύσουν τη συνεργασία. Επεσήμανε πως η κινεζική ανάπτυξη αποτελεί ευκαιρία για την Ευρώπη και πως οι δύο πλευρές είναι εταίροι, όχι αντίπαλοι.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Ευρωομόλογα και ισχυρή Ευρώπη η απάντηση σε ΗΠΑ-Κίνα

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους είναι ο μόνος τρόπος για να ανταγωνιστεί η ΕΕ τις ΗΠΑ και την Κίνα, τονίζοντας τη σημασία των ευρωομολόγων για επενδύσεις σε άμυνα, καινοτομία και παραγωγικότητα.
Ορίζοντας Χονγκ Κονγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχίες Βρετανίας, ΕΕ και Ιαπωνίας για καταδίκη Τζίμι Λάι στο Χονγκ Κονγκ

Η Βρετανίδα ΥΠΕΞ Ιβέτ Κούπερ ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Τζίμι Λάι, Βρετανού πολίτη και επικριτή της Κίνας, που καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση στο Χονγκ Κονγκ. Δήλωσε στήριξη στον λαό του Χονγκ Κονγκ και υποσχέθηκε δράσεις.
Σπάνιες γαίες ορυκτά
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεργασία ΕΕ, ΗΠΑ και Ιαπωνίας για κρίσιμα ορυκτά

ΕΕ, ΗΠΑ και Ιαπωνία συμφώνησαν σε στρατηγική συνεργασία για ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας κρίσιμων ορυκτών, μειώνοντας την εξάρτηση από την Κίνα. Προβλέπεται και μνημόνιο ΗΠΑ-ΕΕ για τα ορυκτά εντός 30 ημερών.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κάγια Κάλας: Κίνα και Ρωσία ωφελούνται από τις απειλές Τραμπ για δασμούς

Η επικεφαλής ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας τόνισε ότι οι αμερικανικοί δασμοί πλήττουν την ευημερία ΕΕ και ΗΠΑ και ευνοούν Κίνα και Ρωσία, ενώ κάλεσε σε ενότητα εντός ΝΑΤΟ για θέματα ασφαλείας όπως η Γροιλανδία.