ΓΔ: 781.69 0.89% Τζίρος: 14.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:15:06 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τέλος στις εταιρείες - φαντάσματα με νέο νόμο στις ΗΠΑ

Υποχρεωτική θα είναι η αποκάλυψη των πραγματικών δικαιούχων των εταιρειών, σύμφωνα με νομοσχέδιο που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ.

Νόμο που απαιτεί την αποκάλυψη των πραγματικών δικαιούχων των εταιρειών ενέκρινε χθες στις ΗΠΑ η Βουλή των Αντιπροσώπων. Το νομοσχέδιο που πέρασε κυρίως με τη στήριξη των Δημοκρατικών κατευθύνεται τώρα στη Γερουσία. Εφόσον εγκριθεί, αναμένεται να φέρει μεγάλες αλλαγές σε ζητήματα επιχειρηματικής διαφάνειας που απασχολούν εδώ και χρόνια τη χώρα. 

Ο νέος νόμος θα επιτρέπει τη μεγαλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου και των ρυθμιστικών αρχών, καθώς και τη χρήση νέας τεχνολογίας στην παρακολούθηση της ύποπτης δραστηριότητας. Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου, θεωρούν οτι οι εταιρείες- φαντάσματα, αποκρύπτουν την ταυτότητά των πραγματικών δικαιούχων τους και έτσι και τις όποιες πιθανές εγκληματικές δράσεις στις οποίες μπορεί να εμπλέκονται, παρουσιάζοντας στις ελεγκτικές αρχές άλλα στοιχεία.

Το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί τις ΗΠΑ ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό της κατάστασης με τις εταιρείες - φαντάσματα στη χώρα είναι οτι η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε το 2011 ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργούνται ετησίως σχεδόν 10 φορές περισσότερα νομικά πρόσωπα από 41 φορολογικούς παράδεισους.

Και ο Λευκός Οίκος υποστήριξε το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι θα βοηθήσει τις αρχές στην αποκάλυψη παράνομης οικονομικής δραστηριότητας, ζητώντας παράλληλα κάποιες μικρές αλλαγές που αφορούν κυρίως σε μικρές επιχειρήσεις. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί επίσης μια σημαντική νίκη για τις τράπεζες, οι οποίες εδώ και χρόνια πίεζαν την Ουάσινγκτον να επικαιροποιήσει τους κανόνες για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ώστε να μειωθεί ο φόρτος εργασίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Η αλλαγή αυτή της νομοθεσίας έχει βρει υποστήριξη και από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επιθυμούν να ενισχυθεί η διαφάνεια στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Αντιδράσεις έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής από την Αμερικανική Ένωση Δικηγόρων και την Εθνική Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων, οι οποίες ανησυχούν ότι οι νέες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων θα μπορούσαν να αποδειχθούν επαχθείς για τις επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κορονοϊός: Νέα πιο μεταδοτική μετάλλαξη εμφανίστηκε στην Καλιφόρνια

Νέες μελέτες τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκαθαρίσουν το τοπίο κατά πόσο η παραλλαγή της Καλιφόρνια αποτελεί όντως πηγή ανησυχίας ή όχι, που θα έλθει να προστεθεί σε άλλες παραλλαγές.