ΓΔ: 899.77 0.26% Τζίρος: 25.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:54:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
prosfyges-metanastes-kataulismoi
Φώτο: Shutterstock

Κύπρος: Διαμαρτυρίες προσφύγων για συνθήκες εγκλεισμού

Τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τη δημιουργία όρων εγκλεισμού στο κέντρο υποδοχής «Πουρνάρα» έξω από τη Λευκωσία, καταγγέλλουν με έντονες διαμαρτυρίες πρόσφυγες και μετανάστες. Κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και σεβασμό του δικαιώματός τους στη μετακίνηση ζήτησαν χθες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται εδώ και μήνες έγκλειστοι στο κέντρο υποδοχής «Πουρνάρα» στα περίχωρα της Λευκωσίας. Συγκεκριμένα, πέραν των 1.000 ατόμων πραγματοποίησαν μια ιδιότυπη εκδήλωση διαμαρτυρίας, εντός του κέντρου υποδοχής ζητώντας από την κυπριακή κυβέρνηση να άρει τα διατάγματα που τους απαγορεύουν την έξοδο από το εν λόγω κέντρο.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το κέντρο υποδοχής προσφύγων, το οποίο δημιουργήθηκε για να καλύπτει ανάγκες διαμονής 72 ώρες, μετατράπηκε από τον περασμένο Μάϊο σε κλειστό κέντρο μετά την έκδοση σειράς διαταγμάτων από το υπουργείο Εσωτερικών, τα οποία επικαλούνταν την πανδημία του κορονοϊού. Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν προκαλούν εδώ και καιρό ανησυχία σε ΜΚΟ αλλά και σε εργαζόμενους στο «Πουρνάρα», οι οποίοι προειδοποιούν ότι ο παρατεταμένος εγκλεισμός δημιουργεί απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες. 

Τις εν λόγω ανησυχίες φαίνεται να μοιράζεται και η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου, η οποία πριν από μερικές μέρες δημοσιοποίησε έκθεση καλώντας στην ουσία το υπουργείο Εσωτερικών να επανεξετάσει την πολιτική που εφαρμόζει τόσο στο «Πουρνάρα» όσο και στο κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας Κοφίνου. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η πολύμηνη απαγόρευση εξόδου από το κέντρο «Πουρνάρα», οδήγησε σε υπερπληθυσμό και συνωστισμό, ο οποίος έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στους έγκλειστους πρόσφυγες και μετανάστες.

Χαρακτηριστικά η Δέσπω Μιχαηλίδου επισημαίνει ότι δεν είναι κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους τα κέντρα μετατράπηκαν σε χώρους κράτησης κατά παράβαση των όσων προβλέπονται από Διεθνείς Συμβάσεις και εθνικές νομοθεσίες. Στην εν λόγω έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους ασυνόδευτους ανήλικους που διαμένουν στο «Πουρνάρα». Πρόκειται για περίπου 60 ασυνόδευτα παιδιά, τα δικαιώματα των οποίων πλήττονται καθώς για μήνες δεν είχαν την δυνατότητα να εξέρχονται του κέντρου ούτε καν για φοίτηση στα σχολεία τους. Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι η ασφαλής ζώνη για τους ασυνόδευτους ανηλίκους είναι υπερπλήρης, ενώ δεν υπάρχουν ξεχωριστοί χώροι καραντίνας και διαμονής για τους ανήλικους. 

Αμφιλεγόμενες πρακτικές της κυπριακής κυβέρνησης

Όπως σημειώνει η DW, στην Κύπρο λειτουργούν δύο κέντρα υποδοχής για αιτούντες ασύλου, τα οποία με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού μετατράπηκαν σε κλειστά κέντρα. Οι χειρισμοί της κυπριακής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ζήτημα βρέθηκε στο στόχαστρο και του διεθνούς Τύπου λόγω της εφαρμογής πρακτικών επαναπροώθησης σε πλοιάρια που επιχειρούσαν να προσεγγίσουν το νησί.

Νέες αντιδράσεις προκλήθηκαν στις αρχές του μήνα όταν το υπουργείο Εσωτερικών με διάταγμα απαγόρευσε την διαμονή σε αιτούντες άσυλο σε περιοχή της επαρχίας Πάφου, επικαλούμενο μεταξύ άλλων κίνδυνο δημογραφικής αλλοίωσης της περιοχής. Το εν λόγω διάταγμα σχολιάστηκε δυσμενώς από εγχώρια ΜΜΕ αλλά και από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας της χώρας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κοινό μήνυμα Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας για το μεταναστευτικό

Οι υπουργοί Εσωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας ζήτησαν από τους ομολόγους τους στην ΕΕ να επιδείξουν τη δέουσα προσοχή για το μεταναστευτικό ζήτημα, κατά τη διάρκεια του σημερινού συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες τουρκικές προκλήσεις, ζητούν αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για στρατικοποίηση των ελληνικών νησιών παρά τη συνθήκη της Λωζάνης. Απορρίπτει τους ισχυρισμούς η Αθήνα με επιστολή στον ΟΗΕ και καταδεικνύει την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή.
ΔΙΕΘΝΗ

Καταδικάζει τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια η ΕΕ

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ, δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.
ΔΙΕΘΝΗ

Θετική εξέλιξη η αναβάθμιση της Κύπρου από τον Οίκο «Moody’s»

Ο Οίκος Moody's αιτιολογεί την απόφασή του για αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Δημοκρατίας στη βάση της μείωσης της έκθεσης σε κινδύνους γεγονότων λόγω μείωσης των κινδύνων του τραπεζικού τομέα της Κύπρου.