ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Christodoulides, Xristodoulidis, Cyprus, Kypros
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Καταδικάζει ο Χριστοδουλίδης τα επεισόδια για το μεταναστευτικό

Κληθείς να αναφερθεί στις βιαιοπραγίες στη Λεμεσό το βράδυ της Παρασκευής, είπε ότι «δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να λεχθούν, πέραν από τις ντροπιαστικές εικόνες που είδαμε. Και δεν έχουν καμία σχέση με την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού.

Θα αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι το λέει αυτό «γνωρίζοντας τη σημασία της κάθε λέξης που αναφέρω». Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στη Βάβλα, μετά το μνημόσυνο του ήρωα Μιχαλάκη Παρίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να αναφερθεί σε νέα επεισόδια στη Λεμεσό το βράδυ της Παρασκευής, είπε ότι «δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να λεχθούν, πέραν από τις ντροπιαστικές εικόνες που είδαμε. Και δεν έχουν καμία σχέση με την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού.

Αν όλοι αυτοί που εμπλέκονταν (στα επεισόδια) αγαπούσαν ή ενδιαφέρονταν για την πατρίδα μας, δεν θα προέβαιναν σε τέτοιου είδους ενέργειες που πάνω από όλα προσβάλλουν τη χώρα μας. 'Αρα, πρέπει να ξεχωρίσουμε τα δύο θέματα. Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού είναι κάτι άλλο και υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα μέσα σε αυτούς τους έξι μήνες, όπως η μείωση του αριθμού αυτών που έρχονται, περισσότερες επιστροφές από αυτούς που φτάνουν στη χώρα μας, εξέταση περισσότερων αιτήσεων (ασύλου) της τάξης του 80% και, ναι, έχουμε συγκεκριμένο πλάνο και σχεδιασμό και μπορώ να δηλώσω σήμερα, γνωρίζοντας τη σημασία της κάθε λέξης που αναφέρω, θα αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό. 'Αρα, δεν έχουν καμία σχέση αυτά που είδαμε χθες βράδυ με το μεταναστευτικό και δεν πρέπει να συγχέουμε τα δύο θέματα.

Είναι θέμα δημόσιας τάξης. Έχω συγκαλέσει σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους παρουσία και της νομικής υπηρεσίας της Δημοκρατίας, ακριβώς για να συζητήσουμε και το τι έγινε χθες. Γενικότερα τέτοια φαινόμενα δεν τιμούν σε καμία απολύτως περίπτωση τη χώρα μας και πρέπει και κάποιοι να αναλογιστούν τις ευθύνες. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν μιλάμε δημόσια και θέλω να το επαναλάβω δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού».

Ερωτηθείς για το θέμα της διαχείρισης των επεισοδίων από την Αστυνομία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ο Αρχηγός της Αστυνομίας, όπως και οι υπεύθυνοι της χθεσινής επιχείρησης, που και εγώ ο ίδιος είχα μιλήσει πριν για να βεβαιωθώ ότι υπήρχε σχεδιασμός, θα είναι σήμερα στη σύσκεψη, ακριβώς για να με ενημερώσουν συγκεκριμένα τι έχει γίνει».

Σε ερώτηση αν θα στηρίξει η κυβέρνηση αυτούς που η περιουσία έχει υποστεί ζημιές στα χθεσινά επεισόδια, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «η κυβέρνηση θα σταθεί συμπαραστάτης, αλλά την ίδια στιγμή, και ένας λόγος που έχει προσκληθεί και η νομική υπηρεσία, είναι να δούμε, υπάρχει σχετική πρόνοια στον νόμο για όσους καταδικαστούν ειδικά στις ποινικές διώξεις, αυτοί που ευθύνονται και έχουν συλληφθεί, εάν και εφόσον φυσικά αποδειχθεί ότι ευθύνονται, θα πρέπει να επωμιστούν και το οικονομικό κόστος των ενεργειών τους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία, Κυπριακό και μεταναστευτικό στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει την στρατιωτική υποστήριξη που παρέχουν χώρες στη Ρωσία, ενώ για το μεταναστευτικό τονίζει πως πρόκειται για μια πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση.
prosfyges-metanastes-kataulismoi
ΔΙΕΘΝΗ

Κύπρος: Διαμαρτυρίες προσφύγων για συνθήκες εγκλεισμού

Τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τη δημιουργία όρων εγκλεισμού στο κέντρο υποδοχής «Πουρνάρα» έξω από τη Λευκωσία, καταγγέλλουν με έντονες διαμαρτυρίες πρόσφυγες και μετανάστες. Κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης.
ΔΙΕΘΝΗ

Κοινό μήνυμα Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας για το μεταναστευτικό

Οι υπουργοί Εσωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας ζήτησαν από τους ομολόγους τους στην ΕΕ να επιδείξουν τη δέουσα προσοχή για το μεταναστευτικό ζήτημα, κατά τη διάρκεια του σημερινού συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα νομοθεσία της ΕΕ για την παράνομη διακίνηση μεταναστών

Στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη κατά της Παράνομης Διακίνησης Μεταναστών συμμετείχε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δ. Καιρίδης που σημείωσε ότι είναι ευτύχημα που η ελληνική έκκληση να δοθεί έμφαση στην καταπολέμηση της διακίνησης, την επαύριον της τραγωδίας της Πύλου, εισακούστηκε.
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Νέα νομοθεσία για την καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών

Η δημόσια παρότρυνση για είσοδο στην ΕΕ χωρίς άδεια θα γίνει επίσης ποινικό αδίκημα. Αυτό καλύπτει τη διακίνηση μεταναστών που διαφημίζεται μέσω ψηφιακών εργαλείων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
C130, aeroporia
ΔΙΕΘΝΗ

Αγορά στρατιωτικών ελικοπτέρων της Σερβίας από την Κύπρο

Η Σερβία, η οποία διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στα Δυτικά Βαλκάνια, εξακολουθεί να βασίζεται στην πρώην σοβιετική στρατιωτική τεχνολογία, αλλά τα τελευταία χρόνια άρχισε να αγοράζει δυτικά και κινεζικά οπλικά συστήματα και αεροσκάφη.