ΓΔ: 1419.14 0.11% Τζίρος: 9.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:20:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Xειρότερη χώρα παγκοσμίως στην αντιμετώπιση της πανδημίας η Βραζιλία

Ποιες είναι οι χώρες που μαζί με την Νέα Ζηλανδία και την Κύπρο απέδειξαν πως ήταν οι «καλύτεροι μαθητές» της πανδημίας σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε Αυστραλιανό ινστιτούτο.

Η Βραζιλία είναι η χώρα που διαχειρίστηκε χειρότερα απ’ όλες τις άλλες την πανδημία της Covid-19 ενώ η Νέα Ζηλανδία, στο άλλο άκρο, αναδεικνύεται στην «καλύτερη μαθήτρια» του πλανήτη, σύμφωνα με μια έρευνα του Ινστιτούτου Λόουι του Σίδνεϊ.

Το αυστραλιανό ινστιτούτο εξέτασε περίπου 100 χώρες, με βάση έξι κριτήρια όπως επιβεβαιωμένα κρούσματα, θάνατοι και δυνατότητες ιχνηλάτησης στην καθεμιά από αυτές. «Οι δείκτες αυτοί δείχνουν κατά πόσο οι χώρες διαχειρίστηκαν καλά ή άσχημα την πανδημία», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ανεξάρτητος οργανισμός.

Οι χώρες με πληθυσμό μικρότερο των 10 εκατομμυρίων κατοίκων φαίνεται ότι είχαν το πλεονέκτημα. «Γενικά, οι χώρες με μικρότερο πληθυσμό, με συνεκτική κοινωνία και με αποτελεσματικούς θεσμούς είναι σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν μια παγκόσμια κρίση, όπως μια πανδημία», τονίζεται στην έρευνα.

Εκτός από τη Νέα Ζηλανδία, η οποία κατάφερε να ελέγχει την πανδημία κλείνοντας τα σύνορά της και λαμβάνοντας «γρήγορα και ενεργητικά» μέτρα καραντίνας και ιχνηλάτησης, στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται επίσης το Βιετνάμ, η Ταϊβάν, η Ταϊλάνδη, η Κύπρος, η Ρουάντα, η Ισλανδία, η Αυστραλία, η Λετονία και η Σρι Λάνκα.

Η Βραζιλία κατατάσσεται στην τελευταία θέση, την 98η, πίσω από το Μεξικό, την Κολομβία, το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Βραζιλία μετρά περισσότερους από 220.000 νεκρούς από τον κορονοϊό και βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από τις ΗΠΑ όπου οι θάνατοι φτάνουν τους 429.000. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ηγέτες των δύο αυτών χωρών, των πολυπληθέστερων της αμερικανικής ηπείρου, υποβάθμιζαν την απειλή, χλεύαζαν όσους φορούσαν μάσκα, αντιτάχθηκαν στα περιοριστικά μέτρα και προσβλήθηκαν και οι ίδιοι από την ασθένεια.

Η Κίνα, η χώρα στην οποία εμφανίστηκε στη πρώτη φορά ο νέος κορονοϊός, δεν περιλαμβάνεται στη μελέτη επειδή δεν υπήρχαν δεδομένα για τα τεστ που γίνονται. Το Πεκίνο προσπάθησε να αποδείξει ότι διαχειρίστηκε καλά την πανδημία χάρη στο αποτελεσματικό πολιτικό σύστημα της χώρας, σε αντίθεση με πολλές δυτικές δημοκρατίες.

Σύμφωνα ωστόσο με το Ινστιτούτο Λόουι, κανένα πολιτικό σύστημα δεν αναδεικνύεται νικητής όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας. «Ορισμένες χώρες την διαχειρίστηκαν καλύτερα από άλλες, αλλά οι περισσότερες ξεχώρισαν λόγω των κακών αποτελεσμάτων τους», σημείωσε.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί περισσότερα από 100 εκατομμύρια κρούσματα και 2,16 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από την Covid-19.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Koronoios, Corona Virus, Emvolia
ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία: Ξεκίνησε ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 5 - 11 ετών

Περισσότερα από 20 εκατ. παιδιά θα μπορούν να εμβολιαστούν, με παιδιατρικές δόσεις του εμβολίου του αμερικανικού εργαστηρίου Pfizer-BioNtech και υπό την προϋπόθεση ότι οι γονείς τους έχουν δώσει την άδειά τους.
ΔΙΕΘΝΗ

Αντικαταθλιπτικό φάρμακο φαίνεται αποτελεσματικό κατά του κορονοϊού

"Η φλουβοξαμίνη, ένα φάρμακο που υπάρχει ήδη και το κόστος του είναι χαμηλό, μειώνει τον κίνδυνο να υπάρξει ανάγκη για προηγμένη φροντίδα σε πληθυσμό υψηλού κινδύνου", συμπεραίνουν ερευνητές.
ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία: 3η δόση εμβολίων κατά COVID-19 σε ηλικιωμένους και ευπαθείς

Το CoronaVac, το προϊόν της Sinovac, που χορηγήθηκε σε πολλούς ηλικιωμένους στη Βραζιλία διότι ήταν το πρώτο διαθέσιμο σε μεγάλες ποσότητες, δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των αναμνηστικών δόσεων.