ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
lockdown, koronoios, katastimata
Φωτο: Shutterstock

Ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού

Η μία μετά την άλλη, χώρες της Ευρώπης χαλαρώνουν κάποια από τα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας. Κατά της χαλάρωσης οι πολιτική στη Γερμανία, την Τετάρτη οι αποφάσεις.

Χαλάρωση κάποιων από τα μέτρα που έχουν επιβάλει για την προστασία από τον κορονοϊό, προγραμματίζουν αυτή την εβδομάδα χώρες της Ευρώπης και το Ισραήλ. Ωστόσο η πανδημία της Covid-19 παραμένει απειλητική, καθώς ειδικοί κάνουν λόγο για ένα ισχυρό τρίτο κύμα.

  • Στην Αυστρία το lockdown χαλαρώνει με την επαναλειτουργία των σχολείων, των μουσείων και των καταστημάτων. Ανάμεσα στα καταστήματα που ανοίγουν είναι και τα κομμωτήρια,αλλά μόνο για πελάτισσες και πελάτες με πρόσφατο αρνητικό τεστ.
  • Στην Ολλανδία λειτουργούν και πάλι από σήμερα οι παιδικοί σταθμοί και τα Δημοτικά σχολεία. Το Σάββατο η χώρα ξεπέρασε το ένα εκατομύριο επιβεβαιωμένες μολύνσεις από την αρχή της πανδημίας.
  • Στη Ρουμανία ξανανοίγουν αυτή την εβδομάδα τα σχολεία.
  • Η Σλοβενία ανοίγει και πάλι τα χιονοδρομικά κέτρα και μερικά καταστήματα, ενώ χαλάρωσε τους περιορισμούς που επιβάλλει σε όσους εισέρχονται στη χώρα.
  • Στη Δανία ανοίγουν και πάλι τα Δημοτικά.
  • Η Γαλλία ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, μείωση των νέων μολύνσεων Covid-19 για τέταρτη διαδοχική ημέρα. Ωστόσο στη χώρα ισχύει αυστηρό lockdown. Οι πολιτιστικοί χώροι παραμένουν κλειστοί, τα μπαρ και τα εστιατόρια απαγορεύεται να σερβίρουν πελάτες στους χώρους τους και ισχύει αυστηρή απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα.Το αποτέλεσμα είναι ότι γάλλοι τουρίστες έχουν αρχίσει να περνούν τα σύνορα με την Ισπανία με προορισμό τη Μαδρίτη, όπου τα μπαρ και τα εστιατόρια είναι ανοικτά και ο κόσμος μπορεί να μένει έξω μέχρι τις 10 το βράδυ.
  • Η Πορτογαλία, τα νοσοκομεία της οποίας δέχονται ισχυρή πίεση εξαιτίας της πανδημίας, απέρριψε την προσφορά της ισπανικής περιφέρειας της Γαλικίας να βοηθήσει υποδεχόμενη ασθενείς, λέγοντας πως είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
  • Στην Τσεχία, η υπουργός Εργασίας Γιάνα Μαλακόβα έκανε έκκληση να ανοίξουν τα σχολεία υποστηρίζοντας πως οι συνέπειες της πανδημίας είναι χειρότερες απ' αυτές του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. «Ακόμη και ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είχε προκαλέσει τόσες αναταράξεις όσες τη Covid. Τα παιδιά πήγαιναν σχολείο», δήλωσε στη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης.
  • Η Βρετανία ανακοίνωσε πως δεν θα θεσπίσει διαβατήρια εμβολιασμού κατά της Covid-19. Ωστόσο οι πολίτες θα μπορούν να ζητούν απόδειξη του εμβολιασμού τους από τον γιατρό τους, αν τη χρειάζονται για να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες.

Γερμανία: Κατά του ενδεχομένου χαλάρωσης των περιορισμών τάσσονται πολιτικοί ενόψει των αποφάσεων της Τετάρτης

Κατά του ενδεχομένου χαλάρωσης των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού τοποθετούνται όλο και περισσότεροι ενόψει της νέας τηλεδιάσκεψης που θα έχει μεθαύριο, Τετάρτη, η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων, με θέμα την «στρατηγική επαναλειτουργίας» της αγοράς και της κοινωνίας μετά την 14η Φεβρουαρίου. Για «μερικές ακόμη δύσκολες εβδομάδες», προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

«Οι αριθμοί είναι ακόμη πολύ υψηλοί για συγκεκριμένα βήματα χαλάρωσης», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών έχει πέσει στο 76, στο χαμηλότερο σημείο από τις 25 Οκτωβρίου. «Απόλυτη προτεραιότητα» για τον κ. Αλτμάιερ έχει η περαιτέρω μείωση του δείκτη - κάτω από το 50 - «και όχι η χαλάρωση των περιορισμών». Μιλώντας πάντως στην BILD, ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι γίνεται ήδη η επεξεργασία «στρατηγικής ανοίγματος», αλλά προς το παρόν είναι νωρίς για συγκεκριμένες αποφάσεις.

Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν τόνισε, μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ότι δεν πιστεύει στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, αλλά μόνο στο «βήμα-βήμα». «Όλοι θα θέλαμε έναν σχεδιασμό με ορίζοντα εξαμήνου, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υπάρξει σε αυτή την δυναμική, σε αυτή την πανδημία (...) Ο δείκτης θα πρέπει να πέσει κάτω από το 50 για να μπορούμε να μιλήσουμε για μέτρα χαλάρωσης», πρόσθεσε ο κ. Σπαν.

Αυτό το «βλέποντας και κάνοντας» προκαλεί εκνευρισμό, αλλά είναι το μόνο που βοηθά πραγματικά, συμφώνησε ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, μιλώντας επίσης στο ARD. «Αυτή η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε τώρα δεν υπολογίζει τα χρονοδιαγράμματά μας», είπε χαρακτηριστικά, αλλά τόνισε ότι κατά την τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης θα πρέπει να συζητηθεί και «μια προοπτική». «Είναι σημαντικό να δώσουμε έστω μικρά μηνύματα - για παράδειγμα σε ό,τι αφορά υπηρεσίες που προϋποθέτουν στενή επαφή, όπως τα κομμωτήρια», τόνισε.

Κεντρικό θέμα της τηλεδιάσκεψης θα αποτελέσει και η λειτουργία των σχολείων, τα οποία παραμένουν κλειστά από τον Δεκέμβριο. «Ενδεχόμενο άνοιγμα θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και όχι οριζόντια», υποστήριξε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Χάιντς-Πέτερ Μάιντινγκερ στην WELT, καθώς δεν βρίσκονται όλες οι περιοχές στην ίδια κατάσταση. Σχέδιο για την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα η υπουργός Παιδείας 'Ανγια Κάρλιτσεκ, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες της Frankfurter Allgemeine Zeitung, θα προβλέπει την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων με ασφάλεια, ακόμη και σε περιόδους πανδημίας.

Ανάλογα μέτρα ασφαλούς λειτουργίας ζητούν από την Καγκελάριο και οι έμποροι, οι οποίοι, με επιστολή τους στην Καγκελάριο, τονίζουν την ανάγκη «οι αγορές αγαθών λιανικής να είναι εφικτές ακόμη και υπό συνθήκες πανδημίας». «Πρέπει όλοι να μάθουμε να ζούμε με τον ιό. Αυτό περιλαμβάνει και το άνοιγμα των καταστημάτων, ακόμη και πριν επιτευχθεί ο δείκτης 50», δήλωσε στην WELT ο Διευθυντής του Εμπορικού Επιμελητηρίου ( HDE) Στέφαν Γκεντ.

Το γενικό «lockdown» που έχει επιβάλει η Γερμανία ισχύει έως τις 14 Φεβρουαρίου και θα αναθεωρηθεί κατά την συνεδρίαση της 'Ανγκελα Μέρκελ με τους επικεφαλής των κρατιδιακών κυβερνήσεων την Τετάρτη.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ