ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πώς ο Μάριο Ντράγκι φέρνει «αέρα αλλαγής» στην ιταλική πολιτική σκηνή

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ φαίνεται ότι κερδίζει την εμπιστοσύνη και αρκετών αντιπάλων του, με τις αγορές μετοχών και ομολόγων να πανηγυρίζουν το ενδεχόμενο ανάληψης της προεδρίας.

Σε λιγότερο από μία εβδομάδα, ο Μάριο Ντράγκι κατάφερε να ενώσει τις πολιτικές δυνάμεις από όλο το πολιτικό φάσμα στην Ιταλία, δίνοντας μια τεράστια ώθηση στην αγορά της χώρας, ενώ παράλληλα η εικόνα της φαίνεται να αλλάζει προς το καλύτερο.

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος έχει λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία έχει φέρει... αέρα αλλαγής στη γείτονα χώρα, με τους πολιτικούς του αντιπάλους να συμφωνούν, ότι μία ενδεχόμενη συμμαχία μαζί του, θα μειώσει την πιθανότητα ενός οικονομικού και πολιτικού ρίσκου, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Επιπλέον, η πρόσθετη στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης της ευρωζώνης (που θα φτάσει τα 209 δισ. ευρω), του «λύνει» τα χέρια, ενώ είναι εντυπωσιακή η άνοδος των ιταλικών ομολόγων, από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο Ντράγκι εγκρίθηκε στην πρωθυπουργία. Επιπρόσθετα, χαρακτηριστική είναι η διαφορά της απόδοσης των ιταλικών από τα γερμανικά δεκαετή ομόλογα, η οποία έπεσε κάτω από τις 100 μονάδες βάσης, την προηγούμενη εβδομάδα (ρεκόρ πενταετίας).

Εσωτερικά, η μεγαλύτερη δύναμη στο ιταλικό Κοινοβούλιο, το Κίνημα Πέντε Αστέρων, είναι διχασμένο, με μερικά από τα μέλη του να στηρίζουν τον Ντράγκι, ενώ ο Ματεό Ρέντσι και το κόμμα του «Italia Viva», κρατά μια πιο μετριοπαθή στάση. Ωστόσο στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας, υπάρχει η πεποίθηση, ότι ο πρώην πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν μοιάζει σε καμία περίπτωση με τον τεχνοκράτη, Μάριο Μόντι, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στη χώρα), κάτι που υποστηρίχτηκε και από το κεντροαριστερό δημοκρατικό κόμμα.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η στάση του γραμματέα της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος τα... γύρισε, σε ότι έχει να κάνει με το μεταναστευτικό ζήτημα, δηλώνοντας: «Σε ό,τι αφορά το θέμα της μετανάστευσης, θα προτείνουμε να υιοθετηθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Εμείς θα είμαστε ικανοποιημένοι αν η μετανάστευση, στην Ιταλία, τύχει της ίδιας αντιμετώπισης με τη Γαλλία και τη Γερμανία».

Ο Μάριο Ντράγκι θα πραγματοποιήσει ένα δεύτερο γύρο συζητήσεων με εκπροσώπους των υπόλοιπων κομμάτων σήμερα και αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργικό συμβούλιο αυτήν την εβδομάδα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ