ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
EU_China
Πηγή: Shutterstock

Βασικός εμπορικός εταίρος της ΕΕ το 2020 η Κίνα ξεπερνώντας τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat η αξία του εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Κίνας έφθασε πέρυσι τα 586 δισ. δολάρια, ενώ με τις ΗΠΑ τα 555 δισ.

Η Κίνα έγινε για πρώτη φορά ο βασικός εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2020, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ, χάρη στη γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας της που επηρεάστηκε λιγότερο από την πανδημία της Covid-19 από αυτές των εταίρων της στη Δύση.

Για το σύνολο της περασμένης χρονιάς, το εμπόριο της ΕΕ με την Κίνα ανήλθε στα 586 δισ. δολάρια (αν προστεθούν οι εξαγωγές και οι εισαγωγές) έναντι 555 δισ. για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

«Κατά το έτος 2020, η Κίνα ήταν ο κύριος εταίρος της ΕΕ» ανέφερε η Eurostat σε ανακοίνωση. Αν και η ΕΕ ήταν ήδη ο βασικός εμπορικός εταίρος της Κίνας από το 2004, έχοντας τότε ξεπεράσει την Ιαπωνία, είναι η πρώτη φορά που ισχύει και το αντίθετο, δηλαδή η Κίνα εκθρόνισε τις ΗΠΑ απέναντι στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη Eurostat, το αποτέλεσμα οφείλεται σε αύξηση των ευρωπαϊκών εισαγωγών που προέρχονται από την Κίνα (+5,6% το 2020 συγκριτικά με το 2019) καθώς και των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς την ασιατική χώρα (+2,2%). Παράλληλα, το εμπόριο με τις ΗΠΑ κατέγραψε σημαντική μείωση σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές (-13,2%) όσο και τις εξαγωγές (-8,2%).

Αφού υπέστη πλήγμα από την πανδημία της Covid-19 το πρώτο τρίμηνο, η κινεζική οικονομία ανέβασε και πάλι γρήγορα ταχύτητα ενώ η κατανάλωση ξεπέρασε στα τέλη τους έτους ακόμα και το επίπεδο που ήταν πριν από ένα χρόνο, ενισχύοντας τις ευρωπαϊκές πωλήσεις, κυρίως στην αυτοκινητοβιομηχανία και τα προϊόντα πολυτελείας.

Οι εξαγωγές της Κίνας προς την Ευρώπη ευνοήθηκαν από την ισχυρή ζήτηση για ιατρικό εξοπλισμό και ηλεκτρονικά προϊόντα. Η ΕΕ είδε το εμπορικό της έλλειμμα να επιδεινώνεται με την Κίνα. Πέρασε από τα -164,7 δισεκ. ευρώ το 2019 στα -181 δισεκ. την περασμένη χρονιά. Την ίδια ώρα, το πλεόνασμα με τις ΗΠΑ έμεινε σταθερό γύρω στα 151 δισεκ. ευρώ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, που δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ, είναι τώρα ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος, πίσω από την Κίνα και τις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τη χώρα μειώθηκαν κατά 13,2% την περασμένη χρονιά και οι εισαγωγές κατά 13,9%.

Συνολικά, η ΕΕ κατέγραψε αύξηση στο εμπορικό της πλεόνασμα το 2020 έναντι του υπόλοιπου κόσμου στα 217,3 δισεκ. ευρώ έναντι 191,5 δισεκ. το 2019. Το ποσό είναι ακόμα μεγαλύτερο για τις 19 χώρες της ευρωζώνης: πλεόνασμα 234,5 δισεκ. ευρώ την περασμένη χρονιά έναντι 221 δισεκ. ένα χρόνο νωρίτερα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αποκαλυπτήρια για τη νέα στρατηγική οικονομικής ασφάλειας της ΕΕ

Το σχέδιο της Κομισιόν απέχει παρασάγγας από τη συνήθη ευρωπαϊκή προσέγγιση του ελεύθερου εμπορίου, του ανοίγματος στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, γεννά ανησυχίες σε κράτη μέλη, που διαβλέπουν άνοδο του προστατευτισμού.
ΔΙΕΘΝΗ

Μ. Λεμέρ: Η ΕΕ να χτίσει την ανεξαρτησία της πέρα από ΗΠΑ και Κίνα

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να είναι εναντίον της Κίνας επειδή είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και να χτίσει τη δική της δυναμική στο τραπέζι των διεθνών διαπραγματεύσεων.
ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνής Αμνηστία: Καταγγέλλει τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» της Δύσης

Η διεθνής οργάνωση καταγγέλλει την σιωπή της Δύσης απέναντι στις πράξεις της Σ. Αραβίας και τις αυθαίρετες διώξεις στην Αίγυπτο, ενώ σημειώνει και την επιλεκτική προσέγγιση στους πρόσφυγες. «Βέλη» και προς την Κίνα για την καταστολή ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστηρό μήνυμα ΕΕ προς Κίνα για την περίπτωση πιθανής βοήθειας στη Ρωσία

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ, αν το Πεκίνο προμηθεύσει με όπλα τη Μόσχα τότε θα έχει περάσει την «κόκκινη γραμμή» της ΕΕ. Απορρίπτει τα αμερικανικά σενάρια η Κίνα.