ΓΔ: 952.04 0.04% Τζίρος: 20.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:02:08 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σημαντική βελτίωση κατέγραψε το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία

Οι προσδοκίες για σημαντική ανάκαμψη της κατανάλωσης και του λιανικού εμπορίου οδήγησε το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία να ξεπεράσει και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, χάρη στις προσδοκίες ότι η κατανάλωση θα απογειωθεί τους επόμενους μήνες, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών ZEW, ενισχύοντας τις προοπτικές για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του ινστιτούτου ZEW, ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε στις 71,2 μονάδες από τις 61,8 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να υποχωρήσει στις 59,6, ενώ ο Φεβρουάριος ξεπέρασε και την υψηλότερο πρόβλεψη των 68,0 μονάδων.

«Οι ειδικοί της χρηματοπιστωτικής αγοράς είναι αισιόδοξοι για το μέλλον. Είναι βέβαιοι ότι η γερμανική οικονομία θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης εντός των επόμενων έξι μηνών», ανέφερε σε ανακοίνωση ο πρόεδρος του ZEW Άχιμ Βάμπαχ. «Η κατανάλωση και το λιανικό εμπόριο ιδιαίτερα αναμένεται να ανακάμψουν σημαντικά, συνοδευόμενα από υψηλότερες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό», πρόσθεσε. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στις -67,2 μονάδες από τις -66,4 ένα μήνα νωρίτερα. Αναλυτές προέβλεπαν να διαμορφωθεί στις -67,0 μονάδες.

Το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε χθες ότι τα μέτρα του lockdown που στόχο έχουν να επιβραδύνουν τη διασπορά του νέου κορονοϊού στη Γερμανία θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στην οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2021, αλλά οι προοπτικές για τις εξαγωγικές εταιρίες είναι συγκρατημένα αισιόδοξες. Οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο καθώς οι ισχυρές εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα και τις ΗΠΑ βοήθησαν την οικονομία που πασχίζει να αναπτυχθεί κάτω από τους αυστηρούς περιορισμούς του lockdown.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Έρευνα για απιστία σε βάρος της ηγεσίας των Πρασίνων

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, το οποίο μετέδωσε πρώτο την είδηση, πρόκειται για αμφιλεγόμενες έκτακτες πληρωμές χρηματικών ποσών σε κορυφαία στελέχη «λόγω της πανδημίας του κορονοϊού» το 2020.
ΔΙΕΘΝΗ

Σολτς: Είναι νωρίς για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων στην ΕΕ

Η Μαδρίτη ελπίζει ότι θα πείσει το Βερολίνο να στηρίξει μια σειρά πιο χαλαρών δημοσιονομικών κανόνων, όπως επιθυμούν επίσης η Γαλλία και η Ιταλία, ώστε να τεθεί σε πιο ρεαλιστική βάση ο στόχος περί μείωσης του χρέους.