ΓΔ: 817.03 1.80% Τζίρος: 76.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
tourkia
Φώτο: Shutterstock

DW: Οι ΗΠΑ καταλύτης στην επίλυση των ζητημάτων στην Αν. Μεσόγειο

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η διεθνής συγκυρία θα οδηγήσει σε πρόσφορο έδαφος για πλήρη εκτόνωση της ψυχροπολεμικής κατάστασης στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

Οι εκτελέσεις των 13 Τούρκων στρατιωτών από το ΡΚΚ μπορεί να προκάλεσαν το ξέσπασμα  του ίδιου του Ερντογάν και αξιωματούχων του, αναφέρεται στην ελληνική έκδοση της Deutsche Welle. Εξάλλου η υπόθεση είχε κόστος στο εσωτερικό. Η διελκυστίνδα κυβέρνησης αντιπολίτευσης για τις ευθύνες συνεχίζεται ακόμη με αμείωτη ένταση.

Όμως από την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ διακρίνεται η αναζήτηση εξόδου από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι σχέσεις των δύο χωρών με την αγορά των S-400. Από τη ρητορική του «δεν αγοράσαμε το αμυντικό σύστημα για να το καταστήσουμε παροπλισμένο», έχουμε ήδη φτάσει στην προθυμία για παραμονής του με το μοντέλο των S-300 στην Κρήτη.

Θα εκτονωθεί η ένταση Ελλάδας-Τουρκίας;

Οι πιέσεις των ΗΠΑ για προσέγγιση στην ανατολική Μεσόγειο και τα ελληνοτουρκικά αποτελούν ένα ακόμη πεδίο σύγκρουσης όπου η Άγκυρα ακολουθεί την ίδια τακτική. Καλεί σε διάλογο και ζητά από την Ελλάδα αποφυγή κινήσεων που προκαλούν ένταση και σχεδόν παράλληλα εκδίδει ΝΑVTEX με πιο πρόσφατη αυτή για το «Τσεσμέ» μέχρι τις 2 Μαρτίου συντηρώντας ουσιαστικά ζωντανές τις πάγιες θέσεις για εφ΄ όλης της ύλης διάλογο.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ισορροπίες στο εσωτερικό και η διεθνής συγκυρία θα οδηγήσουν σε πρόσφορο έδαφος για πλήρη εκτόνωση της ψυχροπολεμικής κατάστασης στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ή αν σύντομα θα μιλάμε και πάλι για άκαρπες προσπάθειες. Είναι σίγουρο ότι η απάντηση σε σημαντικό βαθμό θα εξαρτηθεί και από την εξέλιξη των σχέσεων της Άγκυρας με τον υπερατλαντικό της στρατηγικό εταίρο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

halkbank
ΔΙΕΘΝΗ

Η κρίσιμη δίκη στις ΗΠΑ για τη Halkbank απειλεί την τουρκική οικονομία

Αν η κρατική τουρκική τράπεζα καταδικαστεί για παραβίαση των κυρώσεων στο Ιράν, αντιμετωπίζει πρόστιμο έως 20 δισ. δολ. που θα ήταν «ταφόπλακα» στην οικονομία της Τουρκίας, σύμφωνα με το Spiegel.
ΔΙΕΘΝΗ

Δεν υποχωρεί για τους S-400 η Τουρκία παρά τις κυρώσεις από ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας όμως δεν πρέπει να αναμένεται σύντομα λύση για το μέλλον των ρωσικών οπλικών συστημάτων.