ΓΔ: 876.76 0.11% Τζίρος: 92.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
wall street, xrimatistirio, metoxes, stocks
Φωτο: Shutterstock

Η «έκρηξη» απασχόλησης στις ΗΠΑ και τι σημαίνει για τις αγορές

Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 379.000 θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο, ενώ προβλέπονταν μόλις 210.000 θέσεις. Θετική πρώτη αντίδραση από τη Wall Street παρά τη νέα αύξηση απόδοσης των 10ετών ομολόγων.

Προσδοκίες για δυναμική οικονομική ανάκαμψη, αλλά και φόβους για αναζωπύρωση του πληθωρισμού φέρνει η ανακοίνωση των στοιχείων για τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Φεβρουάριο, τα οποία ξεπέρασαν σε συντρπτικό βαθμό τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 379.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα έφθαναν στις 210.000, με την ανεργία να διατηρείται σταθερή στο 6,3%. 

Αμέσως μετά την ανακοίνωση οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων πήραν εκ νέου την ανιούσα, με αυτή του 10ετούς να φθάνει στο 1,61% και του 30ετούς στο 2,348%. 

Θετική ήταν, όμως, η αντίδραση για τα futures της Wall Street με τους τρεις βασικούς δείκτες να διαγράφουν τις απώλειές τους και να κινούνται θετικά, καθώς οι επενδυτές προτιμούν να δουν τη θετική πλευρά των στοιχείων για την οικονομία, δηλαδή ότι βρίσκεται σε σταθερή διαδικασία ανάκαμψης, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και ξεπερνά την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Βέβαια η αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων επαναφέρει το πρόβλημα της ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων, προκαλώντας φόβους ότι η Fed θα υποχρεωθεί γρηγορότερα από το αναμενόμενο να αποσύρει τα νομισματικά μέτρα στήριξης της οικονομίας (αγορές ομολόγων, μηδενικά επιτόκια).

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα επιμέρους στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική αγορά εργασίας, καθώς η μερίδα του λέοντος της αύξησης των νέων θέσεων προήλθε από τους κλάδους εστίασης και ψυχαγωγίας. Ο τομέας της εστίασης δημιούργησε 286.000 νέες θέσεις και αυτός της ψυχαγωγίας 69.000. Πρόκειται για δύο κλάδους οι οποίοι επέστρεψαν, σε αρκετές Πολιτείες, σε κανονική λειτουργία μετά το lockdown.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο κρυφός... λογαριασμός που βαρύνει τους εργαζόμενους σε τηλεργασία

Αν ένας στους δέκα εργαζόμενους στις ΗΠΑ παραμείνει σε τηλεργασία μετά την πανδημία, εκτιμάται ότι αυτή η μετάβαση θα απαιτήσει δαπάνη 15 δισ. δολ. λόγω της ανάγκης για μεγαλύτερα, πιο άνετα σπίτια.
ΔΙΕΘΝΗ

Facebook: Κατηγορίες για διακρίσεις κατά εργαζομένων στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με την αγωγή από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το Facebook «σκόπιμα δημιούργησε ένα σύστημα προσλήψεων που εμπόδισε τους Αμερικανούς με προσόντα να γνωρίσουν και να θέσουν υποψηφιότητα» σε 2.600 θέσεις εργασίας.