ΓΔ: 2143.17 0.24% Τζίρος: 231.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Στην Ιταλία επιδοτούν με 700 ευρώ τον μήνα όσους μετακομίσουν σε χωριά

Μια αραιοκατοικημένη περιφέρεια της νότιας Ιταλίας προσφέρει 700 ευρώ τον μήνα για τρία χρόνια σε όποιον ενδιαφέρεται να εγκατασταθεί σε κάποιο από τα χωριά της.

Μια αραιοκατοικημένη περιφέρεια της νότιας Ιταλίας προσφέρει 700 ευρώ τον μήνα για τρία χρόνια σε όποιον ενδιαφέρεται να εγκατασταθεί σε κάποιο από τα χωριά της, γράφει η Guardian.

Yπάρχουν ωστόσο κάποιες προϋποθέσεις, όπως αναφέρεται: το χωριό θα πρέπει να έχει λιγότερους από 2.000 κατοίκους και εκείνος που θα αποφασίσει να εγκατασταθεί εκεί για μια τριετία θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα ανοίξει μια επιχείρηση.

«Αν προσφέραμε χρηματοδότηση θα ήταν μια ακόμη πράξη φιλανθρωπίας. Θέλαμε να κάνουμε περισσότερα. Θέλαμε ο κόσμος να επενδύσει εδώ. Μπορούν να ξεκινήσουν οποιασδήποτε μορφής επιχείρηση: φούρνο, βιβλιοπωλείο, εστιατόριο, οτιδήποτε. Είναι ένας τρόπος να δώσουμε ζωή στις πόλεις μας αυξάνοντας ταυτόχρονα τον πληθυσμό», λέει ο Ντονάτο Τόμα, ο περιφερειάρχης της Μολίζε.

Ο Τόμα ανακοίνωσε επίσης ότι κάθε πόλη με λιγότερους από 2.000 κατοίκους θα λαμβάνει 10.000 ευρώ για έργα υποδομών και για την προώθηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ιταλίας (Istat), η περιφέρεια Μολίζε, με πληθυσμό 305.000 κατοίκους, είναι μεταξύ των περιοχών εκείνων που έχουν χάσει τους περισσότερους κατοίκους τους τα τελευταία χρόνια. Εκτιμάται ότι από το 2014 έχουν φύγει ή πεθάνει 9.000 κάτοικοι.

Το 2018 περισσότεροι από 2.800 κάτοικοι πέθαναν ή εγκαταστάθηκαν σε άλλη περιοχή, σχεδόν 1.000 περισσότεροι σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ενώ δεν καταγράφηκε καμία γέννηση στις εννέα πόλεις της περιφέρειας.

Για πρώτη φορά μέσα σε 90 χρόνια ο αριθμός των ιταλών πολιτών που ζουν στην Ιταλία έχει πέσει κάτω από τα 55 εκατομμύρια, σύμφωνα με την Istat, ενώ την περίοδο 2014-2018 ο αριθμός των Ιταλών που κατοικούν στη χώρα μειώθηκε κατά 67.000.

Η μείωση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, αφενός στον πολύ χαμηλό αριθμό γεννήσεων και αφετέρου στην αύξηση της μετανάστευσης αφού πολλοί νέοι αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να ζήσουν σε άλλες χώρες της ΕΕ αναζητώντας καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες. Περί τα 157.000 άτομα εγκατέλειψαν τη χώρα το 2018, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία.

Η Ιταλία είναι η μοναδική μεγάλη οικονομία της Ευρώπης, ο πληθυσμός της οποίας αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω μέσα στην επόμενη πενταετία, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Έρχεται δεύτερη--μετά την Ιαπωνία--στη λίστα με τις χώρες που έχουν την μεγαλύτερη αναλογία ηλικιωμένων με περίπου 168,7 άνω των 65 ετών για κάθε 100 νέους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ματέο Σαλβίνι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Σαλβίνι: Η Ιταλία πρέπει να κοιτάξει το εθνικό της συμφέρον

Ο Ματέο Σαλβίνι σχολίασε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, δηλώνοντας πως η Ιταλία πρέπει να κοιτά το εθνικό της συμφέρον και στηρίζει την προσεκτική στάση της κυβέρνησης, τονίζοντας πως η Ιταλία δεν είναι σε πόλεμο με Ρωσία ή Ιράν.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Ευρωπαϊκοί ηγέτες ανησυχούν έντονα για την αύξηση της βίας

Οι ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας, Ιταλίας και Καναδά εκφράζουν ανησυχία για τη βία στον Λίβανο, καταδικάζουν τις επιθέσεις σε αμάχους και καλούν Ισραήλ και Λίβανο σε διαπραγματεύσεις για μόνιμη λύση.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μελόνι: Παρέμβαση στο Ορμούζ σημαίνει κίνδυνο εμπλοκής στον πόλεμο

Η Τζόρτζια Μελόνι τόνισε πως παρέμβαση στο Ορμούζ σημαίνει βήμα προς τον πόλεμο. Τόνισε τη σημασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας κι ότι η Ιταλία θα ενισχύσει την αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα με διεθνή συνεργασία.
Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Απαράδεκτη θεωρεί η κυβέρνηση εξαγορά της Commerzbank από UniCredit

Η γερμανική κυβέρνηση τονίζει πως τάσσεται κατά μιας εχθρικής εξαγοράς της Commerzbank από την UniCredit, υποστηρίζοντας τη στρατηγική ανεξαρτησία της τράπεζας, ενώ δεν έχει υποβληθεί ακόμη επίσημη προσφορά από την ιταλική πλευρά.