ΓΔ: 897.01 -1.45% Τζίρος: 251.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κορονοϊός: Σε «κόκκινη ζώνη» όλη η Ιταλία ενόψει καθολικού Πάσχα

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, περιοχές με περισσότερα από 250 εβδομαδιαία κρούσματα, ανά 100.000 κατοίκους, θεωρούνται αυτόματα ως «κόκκινες ζώνες» υψηλού κινδύνου.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι υποσχέθηκε να τριπλασιάσει τον ρυθμό των εμβολιασμών καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Ιταλίας ετοιμάζεται να μπει σε ένα νέο lockdown, για να περιορίσει την εξάπλωση της Covid-19.

Ο Ντράγκι, με τη φήμη της τεχνοκρατικής αποτελεσματικότητας, ήρθε στην εξουσία τον περασμένο μήνα με την προσδοκία ότι θα τερματίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας. «Η Ιταλία χορηγεί περίπου 170.000 δόσεις την ημέρα, στόχος μας είναι να τριπλασιάσουμε τον αριθμό», είπε ο Ντράγκι σε μία από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του. «Μόνο με εκτεταμένους εμβολιασμούς θα μπορέσουμε να ζήσουμε χωρίς περιοριστικά μέτρα».

Η Ιταλία κάνει αγώνα δρόμου για να συγκρατήσει το τρίτο κύμα, μετά από την εξάπλωση των νέων μεταδοτικών στελεχών. Τα σχολεία, τα καταστήματα και τα εστιατόρια θα κλείσουν στις περισσότερες περιοχές από τις 15 Μαρτίου, λόγω νέων περιορισμών που εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο του Ντράγκι νωρίτερα την Παρασκευή.

Ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι είναι έτοιμος να μπλοκάρει ξανά τις εξαγωγές εμβολίων σε περίπτωση περαιτέρω καθυστερήσεων, κάτι που έκανε και στις αρχές του μήνα, απέναντι στην Αυστραλία.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να κινητοποιήσει οδοντίατρους, γιατρούς και φοιτητές ιατρικής για να διασφαλίσει ότι οι δόσεις κατανέμονται το συντομότερο δυνατό, χρησιμοποιώντας γραφεία, γυμναστήρια και χώρους στάθμευσης ως εμβολιαστικά κέντρα

Ο Ντράγκι δήλωσε ότι θα ζητήσει έγκριση από το κοινοβούλιο για περαιτέρω διεύρυνση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, προκειμένου να ενισχύσει τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τους νέους περιορισμούς. Η κυβέρνησή του στοχεύει να παρατείνει τις παραμέτρους και να βοηθήσει τις αποδυναμωμένες εταιρείες.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, περιοχές με περισσότερες από 250 εβδομαδιαία κρούσματα, ανά 100.000 κατοίκους, τοποθετούνται αυτόματα ως «κόκκινες ζώνες» υψηλού κινδύνου. Ο υπουργός Υγείας Roberto Speranza το απόγευμα της Παρασκευής ανακοίνωσε ότι 11 από τις 20 περιφέρειες της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιβάλλουν το Μιλάνο και τη Ρώμη, θα τεθούν σε lockdown από τη Δευτέρα. Αυτό θα επηρεάσει περισσότερα από τα δύο τρίτα των Ιταλών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μέχρι τον Ιούλιο θα έχει εμβολιαστεί το 60% των κατοίκων της Ιταλίας

Ο Ιταλός υπουργός Υγείας ανέφερε ότι, με τον ρυθμό αυτό, υπολογίζεται ότι μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί με την πρώτη και τη δεύτερη δόση των σκευασμάτων κατά της covid-19, το 60% των κατοίκων της χώρας.
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Χαλαρώνουν από σήμερα οι περιορισμοί, ανοίγει η εστίαση

Ως προς τις μετακινήσεις των πολιτών, θα μπορούν να μεταβαίνουν ελεύθερα σε άλλους δήμους της περιφέρειάς τους, αλλά και σε όλες τις άλλες «κίτρινες» περιφέρειες, για το σύνολο των οποίων ισχύει η χαλάρωση των μέτρων.
ΔΙΕΘΝΗ

«Σύννεφα» στην Ιταλία για τους χειρισμούς Ντράγκι με τα εμβόλια

Οι Ιταλοί δηλαδή άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι και ο Μάριο Ντράγκι, παρά την μεγάλη εμπειρία του βρίσκει μπροστά του αρκετά εμπόδια, με αποτέλεσμα ορισμένοι να έχουν αρχίσει να απογοητεύονται.