ΓΔ: 2130.06 3.15% Τζίρος: 398.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:05
Λογότυπο Xiaomi Κίνα
Η είσοδος της Xiaomi με το λογότυπό της σε μεγαλοπρεπή πόλη της Κίνας.

Προσωρινά εκτός της «μαύρης λίστας» των ΗΠΑ η κινεζική εταιρεία Xiaomi

Παράλληλα, σύμφωνα με απόφαση δικαστή της Ουάσιγκτον, θα υπάρξει αναστολή και της απαγόρευσης σε επενδυτές να αγοράζουν μετοχές της εταιρείας.

Η κινεζική εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων Xiaomi αφαιρέθηκε προσωρινά από τον μαύρο κατάλογο στον οποίο είχε περιληφθεί από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από απόφαση δικαστή της Ουάσινγκτον εν αναμονή της σχετικής απόφασης της αμερικανικής δικαιοσύνης.

Τα αμερικανικά υπουργεία Οικονομικών και Άμυνας, που είχαν θέσει τη Xiaomi στον μαύρο κατάλογο, “δεν κατέδειξαν ότι τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας που διακυβεύονται είναι επιτακτικά”, έκρινε ο δικαστής αυτός.

Κατά συνέπεια η Xiaomi πρέπει να αφαιρεθεί από τον κατάλογο αυτό, τουλάχιστον προσωρινά, ενώ αναστέλλεται και η απαγόρευση που είχε επιβληθεί στους Αμερικανούς επενδυτές να αγοράζουν μετοχές της εταιρείας. Παράλληλα απαγορεύεται αυτή να χαρακτηρίζεται “κινεζική, στρατιωτική, κομμουνιστική εταιρεία”.

Μόλις έξι ημέρες πριν το τέλος της θητείας του Τραμπ στην προεδρία, η αμερικανική κυβέρνηση είχε κάνει μια σειρά ανακοινώσεων εναντίον της εταιρείας Xiaomi, αλλά της δημοφιλούς πλατφόρμας βίτνεο TikTok και της κινεζικής πετρελαϊκής εταιρείας CNOOC.

Η Xiaomi, που το 2020 ξεπέρασε την Apple και έγινε η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής smartphones παγκοσμίως, είναι μία από τις εννέα κινεζικές εταιρείες που περιλαμβάνονται στον μαύρο κατάλογο. Η κυβέρνηση Τραμπ τις κατηγορούσε ότι συνδέονται με τον κινεζικό στρατό.

Η απόφαση του δικαστή ανακοινώθηκε την ημέρα που η αμερικανική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών (FCC) χαρακτήρισε πέντε κινεζικές εταιρείες, ανάμεσά τους τη Huawei και τη ZTE, απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση αυτή, που ακολουθεί τη γραμμή της προηγούμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ, περιορίζει τις ελπίδες βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν.

Ο κινεζικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών βρίσκεται εδώ και μερικά χρόνια στο επίκεντρο της σινοαμερικανικής αντιπαράθεσης, στο πλαίσιο του εμπορικού και τεχνολογικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων παγκόσμιων δυνάμεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ Κίνα εμπορικός πόλεμος
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν την Κίνα για κράτηση πλοίων με παναμαϊκή σημαία

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι κρατά πλοία υπό παναμαϊκή σημαία σε κινεζικά λιμάνια ως αντίποινα για την ανάκτηση παναμαϊκών λιμανιών από κινεζικό όμιλο, επικαλούμενη αυξημένους ελέγχους που υπερβαίνουν τα συνηθισμένα επίπεδα.
σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα ζητά ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες για τον πόλεμο

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ τόνισε ότι όλα τα μέρη πρέπει να εργαστούν για την έναρξη ουσιαστικών και ειλικρινών ειρηνευτικών συνομιλιών, επισημαίνοντας πως προτεραιότητα είναι η προώθηση της ειρήνης και ο τερματισμός του πολέμου.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Θεσσαλονίκη: Ενεργειακή κρίση, Ιράν και επιπτώσεις στα ναύλα και Ευρώπη

Η κρίση στο Ιράν προκαλεί αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και ναυτιλίας, με τα ναύλα να αυξάνονται και τις μεγάλες χώρες να διαμορφώνουν νέες ισορροπίες∙ μειώθηκε η προσφορά φυσικού αερίου, ενώ το LNG παραμένει δυσεύρετο.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αναβάλλει την επίσκεψή του στην Κίνα για 5-6 εβδομάδες

Ο πρόεδρος Τραμπ ανέβαλε το ταξίδι του στην Κίνα λόγω του πολέμου στο Ιράν, αλλά σχεδιάζει να επισκεφθεί τη χώρα σε 5-6 εβδομάδες. Η αναβολή προκαλεί αβεβαιότητα στις αγορές και στις διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.