ΓΔ: 904.19 0.95% Τζίρος: 22.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:18:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Koronoios, Corona Virus, Emvolia
Φωτο: Shutterstock

Reuters: Το ενδεχόμενο χρήσης του ρωσικού εμβολίου εξετάζει η ΕΕ

Το πρακτορείο σημειώνει ότι ήδη χώρες όπως οι Ουγγαρία και Σλοβακία έχουν προμηθευτεί το εμβόλιο, ενώ αυτό το ενδεχόμενο εξετάζεται από Τσεχία και Ιταλία.

Παρά το γεγονός ότι η ΕΕ, δημοσίως, έχει χαρακτηρίσει ως «προπαγάνδα» τη διαφημιστική εκστρατεία στην οποία έχει επιδοθεί η Ρωσία για την προώθηση του εμβολίου κατά του κορονοϊού Sputnik V, στα παρασκήνια υπάρχουν διαβουλεύσεις για πιθανή χρήση του στην Ένωση. 

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters, επικαλούμενο ανώνυμες ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, αρκετές κυβερνήσεις, με την ανοχή της Κομισιόν, είναι πρόθυμες να εφοδιαστούν και με το ρωσικό εμβόλιο, για το οποίο, όμως, δεν υπάρχουν δημοσιευμένες κλινικές μελέτες αναφορικά με την αποτελεσματικότητά του και κυρίως τυχόν παρενέργειες που μπορεί να υπάρχουν. 

Ουγγαρία και Σλοβακία έχουν προχωρήσει σε αγορές του ρωσικού εμβολίου, ενώ ανάλογες διαθέσεις έχει δείξει και η Τσεχία, ενώ Ευρωπαίος διπλωμάτης ανέφερε στο Reuters ότι και η Ιταλία μοιάζει να εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο. 

Την ίδια ώρα το ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει καταλήξει σε συμφωνίες παραγωγής του εμβολίου κατά της Covid-19 Sputnik V «με εταιρείες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας», εν αναμονή της έγκρισής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Υπάρχουν αυτήν τη στιγμή κι άλλες συζητήσεις σε εξέλιξη προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή εντός της ΕΕ. Αυτό θα επιτρέψει να αρχίσουμε να προμηθεύουμε την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά με το Sputnik-V μετά την έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», επισήμανε σε ένα δελτίο τύπου ο επικεφαλής του Ταμείου Κίριλ Ντμίτριεφ.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kyriakidou, Komision, Evropaiki Epitropi, Ygeia
ΔΙΕΘΝΗ

Τα κράτη - μέλη να επικεντρωθούν στον εμβολιασμό του πληθυσμού

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, κα Στ. Κυριακίδου, υπογράμμισε ότι το 80% των πολιτών των κρατών - μελών της ΕΕ έχουν λάβει μία δόση εμβολίου, αλλά «ο αγώνας δεν έχει τελειώσει ακόμη».
germania-span
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία διαπραγματεύεται την αγορά του ρωσικού εμβολίου Sputnik V

Ο Γερμανός υπουργός δικαιολόγησε την απόφασή του εξηγώντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι δεν θα διαπραγματευθεί εξ ονόματος των 27 χωρών μελών της ΕΕ για την αγορά του Sputnik V.