ΓΔ: 2568.05 -2.06% Τζίρος: 627.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Σταθερός στο 0,9% παρέμεινε τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός της ευρωζώνης

Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός της ευρωζώνης που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, ενώ παρακολουθείται στενά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποχώρησε στο 1,2%.

Σταθερός στο 0,9% έμεινε τον Φεβρουάριο ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, επιβεβαιώνοντας προηγούμενη εκτίμησή της. Η αύξηση των τιμών καταναλωτή καθοδηγήθηκε από την αύξηση των τιμών των υπηρεσιών και των νωπών τροφίμων που αντιστάθμισαν τη μείωση των τιμών της ενέργειας.

Οι τιμές των υπηρεσιών συνέβαλαν κατά 0,55 μονάδες στον πληθωρισμό και των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού κατά 0,29 μονάδες, ενώ η μείωση των τιμών της ενέργειας αφαίρεσε 0,15 μονάδες. Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός - που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και παρακολουθείται στενά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - υποχώρησε στο 1,2% από 1,4% τον Ιανουάριο.

Όπως είχε αναφέρει στις αρχές του μήνα η Eurostat, οι τιμές είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω λόγω έκτακτων παραγόντων και ο πληθωρισμός μπορεί να υπερβεί τους επόμενους μήνες το 2%, που είναι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ενώ η πρόβλεψη της ΕΚΤ είναι ότι ο μέσος πληθωρισμός φέτος θα είναι 1%.

Ωστόσο, η απρόσμενη ανοδική κίνηση του πληθωρισμού είναι απίθανο να οδηγήσει την ΕΚΤ να συσφίξει την πολιτική της, καθώς η αύξηση θεωρείται προσωρινή και ο πληθωρισμός είναι πιθανό να μειωθεί απότομα προς τα τέλη του έτους, παραμένοντας πολύ χαμηλότερος από τον στόχο της ΕΚΤ και τα επόμενα χρόνια.

Μεγάλο μέρος της μηνιαίας αύξησης των τιμών προέκυψε από την άνοδο των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, αλλά ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός - που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των νωπών τροφίμων και της ενέργειας - επιβραδύνθηκε, γεγονός που αποτελεί έναν ακόμη λόγο για να μη σπεύσει η ΕΚΤ να συσφίξει την πολιτική της. Συγκεκριμένα, ο δομικός πληθωρισμός μειώθηκε στο 1,2%, από 1,4% τον Ιανουάριο.

Η ανάκαμψη των τιμών του αργού πετρελαίου και η αναστροφή της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ στη Γερμανία, είναι οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν σε αύξηση του πληθωρισμού φέτος, ενώ και οι νέες σταθμίσεις στο λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς είχαν κάποια επίδραση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλάθι τροφίμων πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση 0,2% στον πληθωρισμό τροφίμων με θετική συμβολή από το ΥΠΑΝ

Η Ελλάδα είναι μία από τις τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης με αρνητικό πληθωρισμό στα τρόφιμα (-0,2% τον Σεπτέμβριο), σύμφωνα με τη Eurostat, κάτι που αποδίδεται στην Εθνική Πρωτοβουλία Μείωσης Τιμών σε 1.740 προϊόντα.
Ελληνική οικονομία κέρματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 3,8% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, 5,1% στην Ελλάδα

Στο 3,8% αναμένεται να φτάσει ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ τον Σεπτέμβριο 2026, σύμφωνα με τη Eurostat, λόγω αυξημένων τιμών ενέργειας και γεωπολιτικών εντάσεων, ξεπερνώντας κατά πολύ τον στόχο της ΕΚΤ.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τιμή του πετρελαίου καθορίζει τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ καλείται να αποφασίσει για τα επιτόκια στα τέλη Οκτωβρίου, με βασικούς παράγοντες τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου και την τιμή του πετρελαίου. Εξετάζει αύξηση επιτοκίων ή αναμονή για περισσότερα στοιχεία ως τον Δεκέμβριο.
ενεργειακό κόστος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ενέργεια ξυπνά τον πληθωρισμό – Πάνω από την ευρωζώνη η Ελλάδα

Οι υψηλές τιμές ενέργειας επαναφέρουν τις πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη. Στο 3,7% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, έναντι 3,2% στην Ευρωζώνη, ενώ αυξάνονται και οι προσδοκίες των καταναλωτών.