ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Γαλλία: Απώλειες 15,5 δισ. ευρώ στα τουριστικά έσοδα του Παρισιού

Ισχυρό πλήγμα δέχτηκε ο τουρισμός του Παρισιού την περασμένη χρονιά, καθώς οι τουριστές που επισκέφτηκαν πέρυσι τη γαλλική πρωτεύουσα ήταν μόλις 17,5 εκατ.

Σε 15,5 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η απώλεια εσόδων από τον τουρισμό για το Παρίσι και την περιοχή του το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, η υγειονομική κρίση προκάλεσε «ιστορική πτώση της παρουσίας ξένων τουριστών», παρά το γεγονός ότι το Παρίσι μέχρι και πέρυσι σημείωνε συνεχώς ρεκόρ όσον αφορά τους τουρίστες. Μάλιστα, το 2020 δέχθηκε περίπου 33,1 εκατομμύρια λιγότερους τουρίστες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. 

Για την ακρίβεια, μόνο περίπου 17,5 εκατομμύρια τουρίστες, εκ των οποίων 12,6 εκατομμύρια Γάλλοι, επισκέφθηκαν πέρυσι το Παρίσι και την περιφέρειά του, την Ιλ ντε Φρανς, πράγμα το οποίο δείχνει μια «άνευ προηγουμένου υποβάθμιση της τουριστικής δραστηριότητας». Αυτή απέφερε 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε τουριστικά έσοδα.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι «η πιο έντονη μείωση αφορά την διεθνή πελατεία, με -78% στις διαμονές» έναντι «-56% για την γαλλική πελατεία», δηλαδή 15,7 εκατομμύρια λιγότεροι Γάλλοι τουρίστες σε σύγκριση με το 2019.

«Έπειτα από μια πολλά υποσχόμενη αρχή της χρονιάς παρά την έναρξη της υγειονομικής κρίσης στην Ασία και τη συνέχιση κοινωνικών κινητοποιήσεων στη Γαλλία, η τουριστική δραστηριότητα σταμάτησε από τα μέσα Μαρτίου», με την έναρξη του πρώτου λοκντάουν, σύμφωνα με την CRT. Στη συνέχεια «μια κάποια ανάκαμψη διαπιστώθηκε στο τέλος των εν λόγω περιορισμών, από τις 11 Μαΐου και ως το δεύτερο λοκντάουν στα τέλη Οκτωβρίου».

«Ο τουρισμός στο Παρίσι Ιλ-ντε-Φρανς μπόρεσε ως εκ τούτου να επωφεληθεί μιας περιόδου ανάπαυλας, κυρίως ανάμεσα στον Ιούλιο και τον Οκτώβριο» με μια δραστηριότητα κυρίως από Γάλλους και κάποιους πελάτες από κοντινές χώρες, όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιταλία, επισημαίνει η CRT.

Τα ξενοδοχεία «επλήγησαν ιδιαίτερα από την απουσία επιχειρηματιών και διεθνών πελατών» και ένας αριθμός τους έκλεισε από τα μέσα Μαρτίου ως τα τέλη του Μαΐου και στη συνέχεια από τα τέλη του Οκτωβρίου. Αυτό οδήγησε σε πτώση 68% των ημερών διαμονής σε ξενοδοχεία το 2020, έναντι -55% για τα εποχικά καταλύματα, σε σύγκριση με το 2019.

Τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας επλήγησαν ιδιαίτερα από την απουσία διεθνούς πελατείας, «70% του κύκλου εργασιών τους προερχόταν από αυτήν», κυρίως σε εγκαταστάσεις υψηλού επιπέδου, υπογραμμίζει η CRT, ενώ η παρουσία σε μουσεία και μνημεία υπέστη ισχυρό πλήγμα από «140 ημέρες έκτακτου κλεισίματος».

Το Μουσείο του Λούβρου και η περιοχή των Βερσαλλιών είδαν επίσης την παρουσία επισκεπτών να μειώνεται κατά 72% και 76% αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα, ο επιχειρηματικός τουρισμός στο Παρίσι και την περιφέρειά του, ο οποίος «μπορεί να εκπροσωπεί έως και τις μισές ημέρες διαμονής σε ξενοδοχεία ετησίως», επλήγη ιδιαίτερα με την διαδοχική ακύρωση εμπορικών εκθέσεων και επαγγελματικών εκδηλώσεων, αλλά παραμένει ένας ισχυρός μοχλός για την ανάκαμψη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Απώλειες εσόδων έως δύο εκατ. ευρώ λόγω της απεργίας στον Πύργο του Άιφελ

Η διασυνδικαλιστική επιτροπή έθεσε τέλος στην κινητοποίηση, μια από τις πιο μακροχρόνιες στη σύγχρονη ιστορία της, καθιστώντας δυνατή την επαναλειτουργία του εμβληματικού αξιοθέατου την Κυριακή.
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Καταργεί τα τεστ για τους εμβολιασμένους που φτάνουν στη χώρα

«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού καθίσταται εκ νέου επαρκές για την άφιξη στη Γαλλία, όποια κι αν είναι η χώρα προέλευσης, όπως συνέβαινε πριν από τη διασπορά της Όμικρον», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Αρνητικό ρεκόρ με σχεδόν μισό εκατομμύριο νέα κρούσματα

Το υγειονομικό πάσο επέτρεψε να αποφευχθούν 4.000 θάνατοι από την Covid-19 στη χώρα, σύμφωνα με μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν νωρίτερα στη δημοσιότητα από οργανισμό που υπάγεται στην κυβέρνηση.