ΓΔ: 2305.74 0.26% Τζίρος: 327.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
biden-usa
Φώτο: Nikos Libertas / SOOC

Να αναζωογονήσει την συνεργασία με την Ουκρανία θέλει ο Μπάιντεν

Σύμφωνα με πηγές του Reuters ο Αμερικανός πρόεδρος στη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Β. Ζελένσκι ανέφερε ότι θέλει να επισκεφθεί την χώρα στο μέλλον.

Τη «σταθερή στήριξη» της Ουάσινγκτον στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Ουκρανό ομόλογό του, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, στη συνομιλία που είχαν οι δύο ηγέτες ο Μπάιντεν επανέλαβε «την ακλόνητη στήριξη στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας απέναντι στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας στο Ντονμπάς και την Κριμαία».

Σύμφωνα με μια πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι «νοιάζεται» για την Ουκρανία και «θέλει να την επισκεφθεί». Το τηλεφώνημα ήταν διάρκειας περίπου 50 λεπτών, σύμφωνα με τον προσωπάρχη του Ζελένσκι, Άντριι Γιέρμακ. Ο Ουκρανός πρόεδρος από την πλευρά του, χαιρέτισε με ανάρτησή του στο Twitter την «εταιρική σχέση» της χώρας του με τις ΗΠΑ η οποία «είναι κρίσιμης σημασίας για τους Ουκρανούς».

Την Πέμπτη, το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι συγκεντρώνει χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα των δύο χωρών στην Κριμαία, τη χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014. Την ίδια ημέρα, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τη Ρωσία να αποφύγει οποιαδήποτε απόπειρα «εκφοβισμού» της Ουκρανίας, εκφράζοντας «ανησυχία για την πρόσφατη κλιμάκωση των επιθετικών και προκλητικών ενεργειών» της Μόσχας στην ανατολική Ουκρανία.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι επιθυμεί «να αναζωογονήσει» τη «στρατηγική συνεργασία» της Ουκρανίας με τις ΗΠΑ, διαβεβαιώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες προωθεί ο Ζελένσκι για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι «κρίσιμες για τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες της Ουκρανίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση του απεσταλμένου ΗΠΑ Γουίτκοφ με Ουμέροφ στο Μαϊάμι

Ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου Στιβ Γουίτκοφ θα συναντηθεί αυτή την εβδομάδα στο Μαϊάμι με τον Ουκρανό Ρουστέμ Ουμέροφ, σύμφωνα με πηγές. Δεν έχουν αποκαλυφθεί λεπτομέρειες ή ο σκοπός της συνάντησης.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Ρούμπιο-Λαβρόφ για διπλωματικά θέματα

Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας μίλησαν τηλεφωνικά για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, τους πολέμους στην Ουκρανία και στο Ιράν. Νέοι βομβαρδισμοί προκάλεσαν δεκάδες θύματα στην Ουκρανία και την Κριμαία, ενώ αναμένεται κατάπαυση πυρός λόγω επετείου.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο προς ΗΠΑ: Εξηγήσεις για ρωσική πρόταση εκεχειρίας στις 9 Μαΐου

Η Ουκρανία θα ζητήσει διευκρινίσεις από την ομάδα Τραμπ σχετικά με τα στοιχεία της ρωσικής πρότασης για σύντομη κατάπαυση πυρός, καθώς η ακριβής ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί, διευκρίνισε ο πρόεδρος Ζελένσκι.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Χρονικό όριο στην πρώτη γραμμή - Ζελένσκι ζητά διευκρινίσεις για κατάπαυση πυρός

Ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων όρισε ανώτατο όριο δύο μηνών για υπηρεσία στην πρώτη γραμμή, με σκοπό την ανακούφιση των στρατιωτών και τη διαχείριση έλλειψης προσωπικού στο μακροχρόνιο πόλεμο με τη Ρωσία.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Πολύ καλή» η συνομιλία μου με Πούτιν, δηλώνει για ΗΠΑ-Ρωσία

Ο Τραμπ δήλωσε ότι είχε μια "πολύ καλή" συνομιλία με τον Πούτιν, στην οποία συζήτησαν για τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και ζήτησε εκεχειρία, ενώ το Κρεμλίνο ανέφερε ότι συζητήθηκαν και ζητήματα για Ιράν και Περσικό Κόλπο.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Τραμπ για Ιράν και Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι πρόεδροι Ρωσίας και ΗΠΑ, Πούτιν και Τραμπ, συζητώντας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τους τρόπους επίλυσης, ενώ ο Πούτιν πρότεινε προσωρινή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία για την επέτειο της λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.