ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Περίπου 160 πρόσφυγες διασώθηκαν, ακόμη 110 αγνοούνται στη Μεσόγειο

Σύμφωνα με την ιταλική ΜΚΟ Alarm Phone οι ένοπλες δυνάμεις της Μάλτας και η ακτοφυλακή της Ιταλίας αρνήθηκαν να βοηθήσουν τους μετανάστες ή να συντονίσουν επιχειρήσεις διάσωσης των επιβαινόντων στα τρία πλεούμενα

Περίπου 160 μετανάστες που επέβαιναν σε δύο βάρκες διασώθηκαν χθες Σάββατο στη Μεσόγειο, έπειτα από τρεις ημέρες στη θάλασσα, ανέφερε οργάνωση αρωγής. Όμως δεν υπάρχουν νέα για ένα τρίτο πλεούμενο με μετανάστες, στο οποίο η κατάσταση ήταν επίσης «κρίσιμη» ταυτόχρονα με τα άλλα δύο, σύμφωνα με τη ΜΚΟ αυτή, την Alarm Phone.

«Με χαρά μας επιβεβαιώνουμε ότι (οι μετανάστες στα) 2 από τα 3 πλεούμενα που κινδύνευαν διασώθηκαν και μεταφέρονται στη Λαμπεντούζα έπειτα από τρεις ημέρες χωρίς καμιά βοήθεια», ανέφερε η Alarm Phone μέσω Twitter. Η Λαμπεντούζα είναι ένα μικρό ιταλικό νησί νότια της Σικελίας.

Στα δύο πλεούμενα επέβαιναν περίπου 160 μετανάστες. Η τύχη του τρίτου, στο οποίο επέβαιναν 110 μετανάστες και είχε εντοπιστεί πως έπλεε νοτιοδυτικά της Μάλτας, αγνοείται, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Την Παρασκευή, η Alarm Phone είχε ενημερώσει για την παρουσία τριών πλεούμενων με μετανάστες που βρίσκονταν μέσα ή κοντά στις ζώνες έρευνας και διάσωσης της Ιταλίας και της Μάλτας. Τα τρία πλεούμενα εντόπισε από αέρος άλλη μια οργάνωση αρωγής, η Sea-Watch, η οποία κάλεσε δύο εμπορικά πλοία που βρίσκονταν σε μικρή απόσταση να διασώσουν τους μετανάστες.

Το Σάββατο όμως η Alarm Phone ανέφερε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Μάλτας και η ακτοφυλακή της Ιταλίας αρνήθηκαν να βοηθήσουν τους μετανάστες ή να συντονίσουν επιχειρήσεις διάσωσης των επιβαινόντων στα τρία πλεούμενα επικοινωνόντας με διερχόμενα εμπορικά πλοία.

Η καταγγελία αυτή της Alarm Phone δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα. Ούτε οι μαλτέζικες ένοπλες δυνάμεις, ούτε η ιταλική ακτοφυλακή απάντησαν αμέσως όταν τους ζητήθηκαν διευκρινίσεις τηλεφωνικά και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Προτού διασωθούν οι επιβαίνοντες στα δύο από τρία πλεούμενα, η Alarm Phone είχε αναφέρει πως το ένα από αυτά, με περίπου 60 επιβαίνοντες, είχε αρχίσει να βάζει νερό, καθώς και ότι σε ένα δεύτερο, οι περίπου 100 επιβαίνοντες δεν είχαν ούτε πόσιμο νερό, ούτε τροφή για δύο ημέρες.

Πάνω από 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους το 2020 στη Μεσόγειο, στη μεγάλη πλειονότητά τους στην κεντρική θαλάσσια οδό της, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Από τον Ιανουάριο, άλλοι περίπου 300 είτε έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν κηρυχθεί αγνοούμενοι καθώς αποπειρώνταν τον επικίνδυνο αυτό διάπλου, πάντα σύμφωνα με τα δεδομένα του ΔΟΜ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αδειάζουν τα κέντρα προσωρινής παραμονής προσφύγων στη Σικελία

Ο Ιταλός περιφερειάρχης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η Σικελία δεν μπορεί να δεχθεί εισβολή», την ώρα που η Ευρώπη στρέφει το βλέμμα της προς άλλη κατεύθυνση και η κυβέρνηση της Ρώμης δεν ενεργοποιεί κανένα είδος απώθησης.
italia
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Το ηλεκτρικό ρεύμα θα αυξηθεί κατά 40% το επόμενο τρίμηνο

«Κατά μέσο όρο, κάθε νοικοκυριό της χώρας θα κληθεί να πληρώσει ετησίως 247 ευρώ περισσότερο απ' ότι μέχρι σήμερα», δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα ενέργειας της Ιταλικής Ένωσης Καταναλωτών, Μάρκο Βινιόλα.
Italia-panteleria-anemostrobilos
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Ανεμοστρόβιλος έπληξε το νησί Παντελερία με δύο νεκρούς

Ο ανεμοστρόβιλος προκάλεσε τον θάνατο ενός πυροσβέστη εκτός υπηρεσίας και ενός 86χρονου άνδρα, που ταξίδευαν οδικώς χθες το απόγευμα στο δημοφιλές τουριστικό νησί, που βρίσκεται νότια της Σικελίας.