ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Ανησυχία Τζόνσον για τις ρωσικές δραστηριότητες στα σύνορα με Ουκρανία

Νωρίτερα χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη Μόσχα να «εξηγήσει» τις «προκλήσεις» στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε χθες Δευτέρα την ανησυχία του για τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στην Κριμαία και στα σύνορα με την Ουκρανία κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ακλόνητη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ανέφερε μια ανακοίνωση του γραφείου του Βρετανού πρωθυπουργού. «(Ο πρωθυπουργός) εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην κυβέρνηση του προέδρου Ζελένσκι μπροστά σε αυτήν την αποσταθεροποιητική δραστηριότητα και χαιρέτισε την προσέγγιση της Ουκρανίας», προσθέτει η ανακοίνωση.

Ζελένσκι και Τζόνσον θα «συνεχίσουν τη στενή συνεργασία τους με τους διεθνείς εταίρους τους προκειμένου να παρακολουθούν την κατάσταση και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση».

Λίγο μετά τη συνομιλία τους, ο Ουκρανός πρόεδρος με tweet του ευχαρίστησε τον Βρετανό πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι το Κίεβο «δεν βρίσκεται μόνο του» και «έχει τη στήριξη των χωρών της G7» (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Ηνωμένο Βασίλειο).

Η G7 ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι δεν θα αναγνωρίσει τις «απόπειρες της Ρωσίας να νομιμοποιήσει (την) κατοχή» της Κριμαίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του την Παρασκευή επανέλαβε «την ακλόνητη στήριξη στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας απέναντι στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας στο Ντονμπάς και την Κριμαία», κατηγορώντας την Μόσχα ότι συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία.

Νωρίτερα χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη Μόσχα να «εξηγήσει» τις «προκλήσεις» στα σύνορα με την Ουκρανία.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: 200 εκατ. λίρες για ενίσχυση του βρετανικού στρατού

Η Βρετανία θα διαθέσει 200 εκατ. λίρες για εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεών της, ενόψει πιθανής αποστολής στην Ουκρανία εφόσον επιτευχθεί εκεχειρία. Ξεκινά σύντομα και η παραγωγή drones Octopus για ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Η υπηρεσία ασφαλείας μιλά για έγκλημα πολέμου μετά το πλήγμα στο Λβιβ

Η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι θεωρεί έγκλημα πολέμου τη ρωσική νυχτερινή επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο στην περιοχή του Λβιβ, κοντά στα σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Βλέπουμε βρετανικό ρόλο στις πρόσφατες κινήσεις της Ουκρανίας

Η Μόσχα αποδίδει στη Βρετανία ρόλο στις πρόσφατες «προκλήσεις» της Ουκρανίας που επιδιώκουν να εμποδίσουν την ειρηνευτική διαδικασία, σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών. Η θέση της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις θα επανεξεταστεί.
Πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Ζητά εξηγήσεις από Βρετανία για τον στρατιώτη που σκοτώθηκε στην Ουκρανία

Η Μαρία Ζαχάροβα ζητά από τη Βρετανία να αποκαλύψει τον ρόλο του Βρετανού στρατιώτη που σκοτώθηκε στην Ουκρανία, κατηγορώντας το Λονδίνο για υποστήριξη «τρομοκρατικών ενεργειών» του Κιέβου.
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανός πρωθυπουργός: Στήριξη για δίκαιη ειρήνη και πίεση στη Ρωσία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε στην τηλεδιάσκεψη της «Συμμαχίας των Προθύμων» την ανάγκη ενότητας και συνέχισης της στήριξης στην Ουκρανία και χαιρέτισε τις αμερικανικές προσπάθειες για επίτευξη δίκαιης και διαρκούς ειρήνης.
Κιρ Στάρμερ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο και ΕΕ θα δράσουν από κοινού για τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά

Ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε στη συνάντηση της Συμμαχίας των Προθύμων πως το Λονδίνο είναι έτοιμο να στηρίξει οικονομικά την Ουκρανία, αξιοποιώντας «ακινητοποιημένα» περιουσιακά στοιχεία και αναμένοντας πρόοδο στις συζητήσεις με την ΕΕ.