ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
johnoson-emvolio-koronoios
Φώτο: Shutterstock

ΗΠΑ: Στοπ στο εμβόλιο της Johnson & Johnson μετά από περιστατικά θρομβώσεων

Το εμβόλιο έχει χορηγηθεί σε περίπου επτά εκατ. Αμερικανούς, με έξι γυναίκες να εμφανίζουν προβλήματα θρόμβωσης, εκ των οποίων μία απεβίωσε και μία νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σε «πάγωμα» της χρήσης του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά του κορονοϊού προχωρούν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ και μάλιστα άμεσα, μετά την εμφάνιση έξι περιπτώσεων εμφάνισης προβλημάτων θρόμβωσης σε πολίτες σε διάστημα δύο εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό τους. 

Όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ και πρόκειται για έξι γυναίκες ηλικίας από 18 έως 48 ετών, ενώ μία εξ αυτών απεβίωσε και μία άλλη βρίσκεται σε νοσοκομείο της Νεμπράσκα σε κρίσιμη κατάσταση. Σημειώνεται ότι το εμβόλιο της εταιρείας γίνεται σε μία μόνο δόση. 

Μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ σχεδόν επτά εκατ. πολίτες έχουν λάβει το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ενώ έχουν αποσταλλεί ακόμη εννέα εκατ. δόσεις σε αρκετές πολιτείες, βάσει στοιχείων της αμερικανικής υπηρεσίας Centers for Disease Control and Prevention. 

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα αναμένονται αύριο 14 Απριλίου οι πρώτες 33.600 δόσεις του εμβολίου με τις οποίες θα ξεκινήσει εμβολιασμός τη Δευτέρα 19 Απριλίου.

Ανάλογα προβλήματα έχει εμφανίσει και το εμβόλιο της AstraZeneca, με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), πάντως, να το χαρακτηρίζει ως ασφαλές, αν και αρκετές κυβερνήσεις στη Γηραιά Ήπειρο έχουν περιορίσει ή ακόμη και σταματήσει τη χρήση του. 

Παρότι η κίνηση αυτή έχει σχεδιαστεί ως μια σύσταση προς τους γιατρούς στις αμερικανικές πολιτείες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένεται να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν υπό ομοσπονδιακό έλεγχο, αναφέρουν οι New York Times.

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι οι υγειονομικές αρχές των πολιτειών θα λάβουν τη σύσταση ως μια ισχυρή ένδειξη για να πράξουν το ίδιο.

Επιστήμονες του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και του Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών θα εξετάσουν από κοινού την πιθανή σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο και στην διαταραχή και θα αποφανθούν αν ο FDA θα πρέπει να συνεχίσει να εγκρίνει τη χορήγηση του εμβολίου για όλους τους ενήλικες ή να την περιορίσει. Μια επείγουσα σύσκεψη της συμβουλευτικής επιτροπής των Κέντρων είναι προγραμματισμένη για αύριο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Οι πρώτες ανησυχητικές ενδείξεις για το εμβόλιο της Johnson & Johnson εμφανίστηκαν στις 9 Απριλίου όταν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι ερευνά τις πληροφορίες για τέσσερις περιπτώσεις δημιουργίας θρόμβων του αίματος σε ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ.

Η μια περίπτωση καταγράφηκε στη διάρκεια κλινικής δοκιμής πριν από την έγκριση του εμβολίου. Τρεις περιπτώσεις με παρενέργειες καταγράφηκαν κατά την εξέλιξη της εμβολιαστικής εκστρατείας και η μια από αυτές οδήγησε σε θάνατο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

pfizer, biontech, koronoios, emvolio
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αναμνηστική δόση για τους εφήβους 12-15 ετών συνιστούν τα CDC

Σε ανακοίνωσή του, ο φορέας επιβεβαίωσε πως πλέον συνιστά όλοι οι έφηβοι 12 ως 17 ετών να λαμβάνουν ενισχυτική δόση 5 μήνες αφού ολοκληρώσουν το σχήμα εμβολιασμού τους με το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech.